Muriel 2010: Sejde se takhle Čech, Grus a Saudek…

Letošní ročník českých komiksových cen může být vpravdě cimrmanovský, pokud Kája Saudek získá im komatoriam plastiku pojmenovanou podle vlastní hrdinky Muriel za příběh Muriel a oranžová smrt.

V nominacích se nejčastěji potkává s Jiřím Grusem (Voleman #4, Brutto), který vyhrál některou z kategorií každý rok, a Pavlem Čechem (Tajemství ostrova za prkennou ohradou), jenž se mezi českou špičkou pohybuje možná trochu nenápadně, ale rozhodně zaslouženě.

Organizátoři ve spolupráci s porotou letos rozhodli, že různé díly stejných sérií nevytlačí z nominací ostatní komiksy. Krátké příběhy mají pouze dva zástupce, protože žádný jiný komiks nedostal ani minimální počet bodů potřebný k tomu, aby si zasloužil do nominací promluvit.

Výsledky odtajní slavnostní zakončení KomiksFEST!u 6. listopadu v klubu Roxy/NoD, kompletní seznam nominovaných čtěte po kliku.

Nej scénář

O přibjehi: Albína – Máša Bořkovcová, Markéta Hajská a Vojtěch Mašek (Lipnik)
Tajemství ostrova za prkennou ohradou – Pavel Čech (Petrkov)
Brutto #3: Hrnec – Jiří Grus (Labyrint)

Nej kresba

Muriel a oranžová smrt – Kája Saudek (Albatros Plus)
Tajemství ostrova za prkennou ohradou – Pavel Čech (Petrkov)
Voleman #4 – Jiří Grus (Adéla Tlachačová – Labyrint)

Nej původní komiks

Muriel a oranžová smrt – Miloš Macourek a Kája Saudek (Albatros Plus)
Tajemství ostrova za prkennou ohradou – Pavel Čech (Petrkov)
O přibjehi: Albína – Máša Bořkovcová, Markéta Hajská a Vojtěch Mašek (Lipnik)

Nej překladový komiks

Čajovna u malajského medvěda – David Rubín (Tomáš Chlud – Sýpka)
Calvin a Hobbes – William B. Watersson II. (Crew)
Kůstek #1: Útěk z Kůstkova – Jeff Smith (Crew)

Nej původní krátký komiks

Historia Metodeana – Václav Šlajch, vyšlo v Aargh 9
Čtyři dny v Koreji – Tomáš Kučerovský. vyšlo v Welles 40-41

Nej překlad

Calvin a Hobbes – Richard Podaný (Crew)
Kůstek – Michael Bronec (Crew)
Holka z H.O.P.P.E.R.S. – Jaroslava Kočová (BB/art)

Nej propagační počin

Kája Saudek (monografie) – Helena Diesing (Arbor Vitae)
Komiksárium.cz
Meteory českého komiksu (dokument ČT)

Nej lettering

Aargh 09 – kolektiv (Analphabet Books)
Miluju Led Zeppelin – Nikola Žogliková (BB/art)
Muriel a oranžová smrt – Kája Saudek (Albatros Plus)

Nej strip

Hovory z residence Schlechtfeund – Džian Baban a Vojtěch Mašek (A2)
Jiné světy – Jaromír Plachý (Psychologie Dnes)
Zen žen – Lela Geislerová (Respekt)

10 komentářů u „Muriel 2010: Sejde se takhle Čech, Grus a Saudek…“

  1. Jeď Kájo, jeď! A příští rok to posbírej za Lipse! :)

  2. Dělám si srandu:) Ta obálka Pavla Čecha je nádherná, evokuje mi můj zamilovaný animovaný film Zahrada (námět: Jiří Trnka, scénář a režie: Břetislav Pojar, výtvarník: Miroslav Štěpánek).

  3. Eh… Zen Zen od Geislerove je nominovan na nejlepsi strip? Chudak cesky komiks.
    Pak mi prijde obecne divny davat tam Oranzovou smrt, protoze ji nelze srovnavat s ostatnima. Pochopitelne nemuze zvitezit ve vsech kategoriich, to by se nehodilo, ale stejne tak nikdo nemuze rict, ze treba Prkenna ohrada nebo Hrnec maj lepsi scenar (pri vsi ucte k autorum, kteri jsou oba velmi dobri). Scenaristicky OS sice zaostava za Muriel a andele, ale porad je to naprosta klasika svetove urovne vymykajici se temto kategoriim.
    Je to sice k OS nespravedlive, ale Muriel by se podle me mela udelovat jenom novym vecem, jinak ztrati serioznost.

  4. Dovolím si nesouhlasit. Zen žen je podle mého soudu nejlepší strip, který u nás aktuálně vzniká. A Muriel a oranžová smrt, třebaže je kresebně geniální, má mizerný, odfláknutý scénář. To, že by si M&OS zasloužila dostat nějakou cenu mimo kategorie, ale logiku má, protože je opravdu těžké ji srovnávat s aktuálními výtvory.

  5. No dobra, rekneme ze MOS neni scenaristicky zas tak dobra, ale vylozene mizernou bych ji nenazval, to ni me bavilo.
    Ovsem nase nazory na Zen Zen se teda hodne rozchazeji. Jakkoliv mam strasne rad nektere autorciny delsi veci (hlavne Magdu a pak to jak se ten chlapek zbavi svy manzelky), ZZ mi pripada naprosto nevtipny, trapny, opakujici se a kresebne samoucelny strip. Tedka sice Respekt dva mesice nesleduju (jsem v zahranici), ale loni to pro me znamenalo nejhorsi cast tohoto casopisu, ke ktere jsem se vracel jenom kvuli svemu zajmu o komiks. Respekt by si zaslouzil neco lepsiho, treba asp0n toho Nebela jako driv.

  6. Nevidím důvod, proč by MOS neměla figurovat v cenách Muriel. Jako vydavatelský počin je to „nový“ komiks, který vyšel v roce 2009 poprvé. Jako argument může posloužit příklad filmu Skřivánci na niti Jiřího Menzela. „Film byl vyroben v roce 1969 a ihned po jeho neveřejné premiéře byl na více jak 20 let zakázán. Veřejná premiéra proběhla teprve v roce 1989. Film poté získal v roce 1990 významné mezinárodní ocenění Zlatý medvěd na Mezinárodním filmovém festivaluBerlíně.“ Myslím, že když to přežil Zlatý medvěd, ceny Muriel to určitě přežijí taky.

  7. Myslim že Zen žen je v pohodě. Možná někomu nesedne výběr témat stripů, jako partnerské vztahy a výchova dětí. Podle mně jsou většinou vtipně a výstižně nakreslený i napsaný.
    Naopak jsem zklamaný z Hovorů z residence, které se nikam neposouvají jak po scénáristický ani výtvarný stránce. To je asi i autorský záměr, ale po výborném Pandemoniu slabota…

Komentáře nejsou povoleny.