44 komentářů u „Pokus & Omyl #008“

  1. Minulý díl byla asi jen náhoda. Starý „dobrý“ omyl je zpět.

  2. A co jako? Ten vtip je kde? Takže celej strip je o tom, jak slušně pojmenovat čtenáře? Wow, tak na tomhle stripu je nádherně vidět ta změna… ještě k větší nudě a trapasu.

  3. Ahoj, náhodou jsem zabrousil na tuhle stránku a pak zahlédl tohle. Kupodivu mi to dalo potřebu vyjádřit svůj názor, takže se tady vypíšu.
    Co se týče komiksů, tak jsem hodně laik, ale… vždycky jsem si myslel, že Češi si dokázali poradit v každé oblasti a nakonec snad nabídli nadprůměr. Tohle mi ovšem připomíná čmáranice mého spolužáka, ještě ze základky. To jsme na tom vážně tak bídně? Až doteď jsem žil pravděpodobně v mylné představě, že český komiks by se měl rozvíjet a snažit se aspoň nějak kloudně reprezentovat. Nevím tedy, jak moc máme nezkušené autory, ale i já vidím (bohužel) velmi znatelný rozdíl od jakékoli průměrné zahraniční produkce. Mám teď o komiksáriu smíšené pocity, při prvním pohledu na mě působil docela sečtěle.
    No nic. Vyjádřil jsem, co jsem chtěl a zase mizím. Rozhodně nechci nijak kritizovat a českému komiksu fandím, ještě má před sebou očividně velmi dlouhou cestu. Tak třeba zase někdy.
    Pro autora stripu: aspoň ty rámečky by mohly mít mezi sebou oddělené okraje…

  4. A já už si myslel, že to pomalu směřuje k lepšímu… =(

  5. Komiksový strip sleduji od jeho prvního dílu a už tehdy jsem si říkal – ono se to rozjede. Ale jsme u osmého dílu a jediný vtip, který stál za pousmání byl o primáři Sovovi… Trochu smutné na to, že jsme u dílu osmého. Přiznám se, že vlastně ani nevím, co chce svým stripem autor říct. Myšlenka je naznačena, ale nikdy není dotažena. Netvrdím, že strip musí být nutně vtipný. Ale když už není vtipný, měl by být alespoň k zamyšlení. Bohužel jediné zamyšlení, které mi přišlo na rozum je: „Proč ten strip ještě dál vychází?“ Možná by si autor měl dát pauzu, trochu se zamyslet nad dalšími díly, zkusit vymyslet nějaké vtipy, protože tohle má očividně být vtipný strip. Češi mají smysl pro humor, tak se přece se něčím podobným jen tak nemůžeme spokojit… O výtvarné formě ani nemluvím, ta mi neříká vůbec nic.

  6. A ještě jedna věc… Ač je Stonožka sebevíc kritický a svou kritiku píše ke každému stripu, musím s ním ve všem souhlasit. To, že čte komiks, který se mu nelíbí a stále v tom pokračuje… Já to dělám taky, v naději, že další díl bude lepší a pak už budou lepší všechny. Ale za současného stavu spíše doufám, že očíslování 00X je spíše naivní představou a že se dílu 099 spíše ani nedočkáme. Doufám ale, že se mýlím, a že o čísla 009 už se budu alespoň usmívat a ne jen smutně vzdychat. Tak už jsem se vykecal a končím.

  7. Kolemjdoucí: Nemůžu si pomoct, ale když vyjadřuje názory nějaký kolemjdoucí, vždycky si vzpomenu na strýce Pepina z Postřižin… Ono argumentovat celým národem je už trochu přestřelené. To by to měl kreslit Josef Lada a psát Zdeněk Svěrák? Že strip neodpovídá něčí představě není nic neobvyklého a má se člověk pokaždé rozčilovat, když se mu něco nelíbí? To bych pak musel stonožkovat celý internet. Ostatně přešli jsme na rozklikávací obrázky, takže nikdo není nucen to číst. Za projektem Jakuba Němečka si stojím a vše se pohybuje kupředu pomalu a jistě. Vždyť ještě ani není jasné, proč se to jmenuje Pokus & Omyl. Přece nejde všechno hned prozradit, to víte bude to tak a tak…

  8. Jo, už úplně vidím to dechberoucí vyústění s nářezovým koncem…

  9. Hm, přiznám se, že mě ani nenapadlo, že Pokus & Omyl má mít nějaký větší význam… A přiznám se, že mě osobně ani nezajímalo, co to znamená. Ale jestli to má nějakou skvělou pointu, tak si na ní rád počkám, jen škoda, že ty díly mezitím čtenáře (nebo diváka? anebo čučáka?) nevtáhnou víc a nenechají ho těšit se na díl další a případně i na nějaké rozuzlení. Jestli strip někam směřuje, mohlo být třeba alespoň naznačeno. Ale jo, je možné, že až pochopíme, o co tady vlastně jde, řekneme si: „Aha, ono to vlastně bylo všechno od počátku promyšlené.“ Osobně jsem zvědavý, ale naděje chřadne.

  10. Na druhou stranu já beru pozitivně, že je kolem toho taková mela. Strip přitáhl pozornost a zdá se, že jej neodolatelně sledují i ti, kterým se nelíbí, čili nenechá jejich zvědavost v klidu.

  11. Sžíraví kritici, zkuste nejdřív něco vytvořit, udržet trvalou kvalitu toho „něčeho“, předhoďte to publiku… a pak pokračujte v kritice.
    Pokus & Omyl je podle mě příjemně banální i svěží :)

  12. Štefko: Nemluvím o nějakém větším významu, jen o tom, že svět stripu se buduje pomalu. Pokud čekáš, že přijde něco bombastického nebo že tam musí být do detailu vysvětlený třeskutý (český) humor budeš zákonitě zklamán.

  13. Ale český humor není o tom, že musí být třeskutý, že musí mít skvělou pointu. Ale humor by měl být… humor. Pokud jsem zklamán už teď a mám být zklamán i pointou, na co se mám tedy těšit? Nechci říkat, ať se strip stáhne, pokud se bude líbit alespoň jednomu člověku, pořád má smysl, aby tu byl. Ale také má smysl kritizovat. A až se u některého Pokusu & Omylu alespoň pousměju, budu rád i chválit.
    aza: Kritici jsou kritiky od toho, aby kritizovali. Tenhle názor, ať kritik něco sám předhodí, je ohraný. Pokud se ti strip líbí, chápu to a respektuji, myslím ale, že je fajn chápat a respektovat i opačný názor.

  14. to tzcomics: Neboj se tvé, stripy opravdu nejsou vtipné…

  15. Připomnělo mi to nadávky koucoura z Trnkovy dětské knížky zahrada (potažmo z Pojarovy seriálové verze). Rozkošné jako nedlouho nic (ale pouze toto číslo).

  16. Přeju všem pěknou zlatou neděli!
    Asi bych měl taky utrousit pár slov.  Neuražte se, pokud tento první post bude zároveň i posledním, protože bych se nerad utopil v nekonečných diskusích.

    Rozmarýn: Výborné! Budou další díly? Výraz „přiteplený pokémon“ mě vyloženě hřeje na duši… Také starší flipflopovo „ta sova nebo co to je je na pěst“ patří mezi mé favority. Přesně tak jsem to chtěl. Stonožkovi velký dík za neústupnou vytrvalost. Nedovedl bych si bez Vás, pane, už další díly ani představit. Myslím si, že nikdo z diskutujících nepřekročil pravidla slušného chování a může svůj názor opakovat tolikrát, kolikrát se mu zachce.

    Pro všechny, kdo s obavami klikají na každý nový díl a trnou, zda „se to zlepší“, mám špatnou zprávu: nezlepší. Pokud vás to do teď jen irituje, později to bude ještě horší.

    Nejčastější výtkou je, že to není vtipné. Velmi správně. Nemůže to být vtipné, protože ani já nejsem. Dokonce si ani žádné vtipy nepamatuju. Ačkoli obdivuju stripy typu Garfielda, všiml jsem si, že jich můžu přečíst padesát a v hlavě mi nezůstane vůbec nic. Ta práce, vystavět pointu, a někdo to zblajzne za vteřinu!
    Chtěl jsem spíš vyprávět příběh s trapnými hrdiny v podivných kulisách. Pokud se po cestě vyskytne vtip, bude to náhoda. Někdo o něj zakopne, někdo ne. Všechno je velmi otevřené. Jako život.

    Zdá se mi, že dost kritických příspěvků se točí kolem skryté otázky, komu vlastně patří server, zda vydavateli, nebo jeho čtenářům. To samozřejmě nemohu rozhodnout a jako Pilát si meju ruce. Navrhuji, abyste sepsali petici za odstranění stripu, a třeba vám MaP vyhoví, podle počtu hlasů. Osobně bych byl raději, kdyby můj strip nebyl na úvodní stránce, ale někde v koutku. Úvodní strana patří těm, kdo ví, jak se dělá strip, vtip, pointa. Takových lidí je tu spousta, jenom tu z nějakého důvodu jejich stripy… nejsou.

    Strip není nějak ďábelsky promyšlený. Na druhou stranu není ani zoufale improvizovaný. Momentálně je hotových 25 dílů a dalších 10 je na spadnutí. Žije to už svým životem. Berte, nebo nechte ležet.

    Historka na závěr:
    Nedávno jsem jel tramvají s chlapíkem bez domova, který si vynucoval pozornost. Bylo to někde na pomezí mezi roztomilostí a agresivitou, srandou a trapností, jak pro koho. Nejdřív pořád otravoval jednu slečnu: „Slečno, prosím vás, kudy se jde do Číny?“ Slečna neodpovídala a nakonec vystoupila. Chlapík po chvíli změnil téma: „Řekněte ,schody‘!“ Nikdo se nechytal. „Pane, vy tam, řekněte ,schody‘!“ Nic. „Tak vy, paní, řekněte ,schody‘ a já vám odpovím. Já chci bejt vtipnej, pani, víte?“ Atmosféra, která tím vznikla, byla nepopsatelná. Jedna paní se rozčilovala, co je to za člověka. Vzala to opravdu zle. Ale hudrala jen polohlasně, aby ji chlapík neslyšel. Někdo jiný se chichotal: „Neřeknu, neřeknu!“ Svrběl mě jazyk, abych řekl „Schody!“, ale ze záhadných důvodů jsem to neudělal.
    Myslím, že tento strip je tak trochu jako ten bezdomovec a Komiksárium jako ta tramvaj.

    Záleží na vás, jak si odpovíte na spoustu otázek: Kdo jsou vlastně bezdomovci? Proč nejsou normální? Proč vůbec jsou? Co nám chtějí říct? Co s nimi..?

  17. Gratuluji, váš záměr dělat strip trapný a nevtipný se vám opravdu podařil. Až na to, že to drtivou většinu lidí akorát otravuje a považuje vás za neumětela, kterým opravdu jste.
    A ať píšete komentáře jak chcete dlouhé, nic se tím nezmění. Tenhle strip patří na místo, kde slunce nesvítí, spolu s vámi a vaším nezájmem o jakoukoli kvalitu a vylepšení.

  18. Jak asi, podle zdejších ohlasů. A pokud by to vážně někdo žral, tak by se snad stripu v diskuzi zastal…

  19. Stonožka: člověče, ty jsi tu fakt častěji, než já, kterému se strip líbí.
    A svým komentem z 19.12. 15:30 jsi se prezentoval opravdu nejlíp jak to šlo. Já mám o tobě už celkem jasnou představu.

  20. Dal jsem si pár dílů pauzu v reakcích. Po šestce jsem skoro byl ochotel připustit, že úvod byl jen svérázná antimarketingová kampaň, která přivede čtenáře a pak jim naservíruje něco šťavnatějšího. Sedmý a osmý díl mne vyvedly z omylu.
    Děkuji za vysvětlující autorský příspěvek výše. Tak nějak naplnil moji představu o backgroundu tohoto stripu. Odteď ušetřím dvakrát týdně pár minut hloubáním nad vyšším smyslem monologů přitepleného pokémona.
    Možná mě za měsíc dva zase přepadne představa, že to přece mezi tím muselo nabrat nový směr, a přečtu si stripy najednou… Omnibus si ale nekoupím…
    Stonožko, kdyby Don Quiote bojoval s větrnými mlýny celou knihu, asi by z jeho dobrodružství nebyl skvost světové literatury. S tvými názory se téměř zcela ztotožňuji, ale všeho moc škodí, v tom mají zastánci stripu pravdu, občas si zkus dát pauzu.
    So long, gentlemen, a mnoho bezdomovců, eh, totiž humoru v novém roce.

  21. Námitky odpůrců chápu. Nijak mě netěší, že jsem se rozkydnul ve veřejném prostoru se svým experimentem a poutám snad až příliš vaši pozornost. Zvažte prosím ještě toto: 1. Proč nevycházejí na komiksáriu alespoň tři stripy zároveň? Potenciál by na to jistě byl. 2. Jediný strip, který by (v očích odpůrců) ustál  při současné úpravě webu přítomnost na hlavní stránce, vedle článků, by byl strip renomovaného autora, dělaný na plný úvazek. Kdo by ho zaplatil? 3. Stripy neumětelů a podobných by mohly být někde stranou. Pokud tedy vůbec neumětely připustíte.. dejme tomu v zájmu větší pestrosti webu.

  22. Taky děkuji za autorův komentář. Pokud tomu dobře rozumím, má to být zábavné tím, jak je ta „sova“ trapná. Podle mě je problém v tom, že to není poznat. Čtenář vidí místo stripu o trapné sově jen trapný strip. Možná tomu pomůže ten „vrabec“ jako protipól. Mimořádka mě pobavila. Pobavil mě i díl s dopisy čtenářů, ale na sebeodkazování a „boření čtvrté zdi“ se bohužel nedá stavět pořád.

  23. Kvůli takovým lidem, jako jste vy – novodobí svazáci, dštící síru na Jakuba Němečka, přestal vycházel v voce 1968 v Pop Music Expresu Honza Hrom Káji Saudka. Nechápu, proč by se měl Jakub nějak obhajovat. Komiksárium se dostává touto diskuzí na úroveň idnes, kde si léčí mindráky duševně poškození lidé. Nechte autora tvořit a tvořte také, až budete vtipnější a lepší a bude tak málo místa na světě, že budete muset Jakuba vyštípávat a nebudete přes svá ega schopni uveřejňovat své práce vedle něj, tak ho na Komiksáriu vystřídejte.

  24. Pan Bauman: ne, není tomu zcela tak. (Já se teď zamotávám do vysvětlování, co jsem chtěl říci, čemuž bych se rád vyhnul, takže se v diskusích pod dalšími díly už odmlčím.) Máte pravdu, JE to trapný strip. Minimálně pro deset čtenářů. Ale to nebyl záměr, to je začátek. Baví mě určitá nejednoznačnost a otevřenost, hra. Profesionál by nejprve strip řádně připravil, domyslel, nastavil prostředí. Pak by s tím vyšel na trh a byl by úspěšný. (Nebo ne.) Mě tento postup nezajímá, zajímá mě, jak věci VZNIKAJÍ. Předkládám de facto strip s otevřenými vnitřnostmi. První tři stripy jsou skutečně první. Profesionál by je nikdy neuveřejnil. Mě ale zajímá růst od, abych tak řekl, semenáčku. Na ten je snadné dupnout. Je snadné koupit si větší stromek. Ale o něco budete připraven. Zajímá mě interakce a vývoj, strip se do značné míry formuje podle odezvy čtenářů.

  25. Autorovo vysvětlení mě utvrdilo v názoru, že ten strip není špatný; vtipnost přece není jedinou funkcí stripu jako média, existuje spousta dalších možností jak jeho potenciálu využít. Tento experiment s trapnym přiteplenym pokemonem a reflexí čtenářských reakcí je docela dobrý nápad, ovšem je pravda, že patří spíš do složky „alternativní underground“, tudíž se nachází na špatném místě. Na hlavní stránce komiksária nemůže uspět a je mimo mísu ho tam čtenářům vnucovat.

  26. Sebeodkazováním jsem myslel to, když se ve stripu píše o stripu. Boření čtvrté zdi znamená, že si postavy jsou vědomy toho, že jsou postavami ve stripu (viz. „Jestli udělám vynikající vtip, vyhoděj mě.“).

  27. Neutrino: souhlas, ale tento problém může vyřešit jen MaP (pokud ho uzná za problém). Já budu prostě tam, kam mě postavíte.
    Pan Bauman: tyhle věci mám rád, ale nestojí to na nich. Existuje cosi jako dějová linka (to je možná nadsazený výraz), podle které se to povine. Je to spíš řetěz asociací. Mně se zdá, že to vývoj má, ale nedokážu odhadnout, jaké to bude pro koho. Proto jsem varoval ty znechucené, ať se vzdají všech nadějí. „Vrabčák“ je jiná povaha, ale zas bude mít kecy blbý na jinou stranu..

  28. Musím říct, že autorovo vysvětlení skutečně dává komiksu jiný rozměr. Škoda jen, že tu vysvětlení vůbec muselo být. Ale mám pocit, že spousta z nás, včetně mě, prostě předpokládalo, že když je strip na hlavní straně, bude to hlavně o vtipu, že tu najdeme druhého Garfielda, nebo jemu podobné. Ale alternativní tvorba? Vlastně proč ne… Navíc se záměr vlastně zdařil, tolik komentářů, ať už jakýchkoli, to je úspěch.

  29. Autor přirovnává svůj strip k otravnému pokřikování opilého bezdomovce v MHD, no to myslím jako vysvětlení bohatě stačí. Pro mě osobně z toho vyplývá, že vtipné to být nezačne a na pouhé zvědavé pozorování této „alternativně undergroundové“ bizarnosti nemám chuť, takže unbook. Vlastně upřímné díky JN, že se přiznal hned. Ale jinak celkově jako nic ve zlém, pokud se to někomu líbí, tak se můžu maximálně podivit jeho vkusu (podobně, jako když mi někdo řekne, že se mu líbí např Ordinace v RZ).
    A pro různé Polygraphy a podobné rádobydemagogy bych vzkázal, že úroveň diskuse snižují zejména pokusy o argumentace na úrovni „když to sám neděláš líp, tak to nemůžeš kritizovat.“ I člověk, který není vyučený pekař, pozná čerstvej rohlík od dva dny starýho.

  30. Tak konečně vím, jak se dělá strip!:) Mé marné pokusy neměly nikdy tolik ohlasů, jako Pokus&Omyl… Ono, kdyby to bylo vtipný, tak tady třeba nebude ani jeden koment… takže tahle stripová série nás vlastně „spojila“ :) Možná tím splňuje svůj účel;)

  31. Pane Jirko T. Nepochopil jste, jak vidím, můj příspěvek, což Vás ale zároveň opravňuje mne označit za demagoga. Od Vás mne to ale skutečně nemrzí.

Komentáře nejsou povoleny.