Připomeňte si příběh Milady Horákové, je volně ke stažení v češtině

Letos v červnu uběhlo 60 let od popravy Milady Horákové, která se stala obětí komunistických divadel vydávaných za soudy. Včera dostala milost Ludmila Brožová-Polednová, která se v roce 1950 na justiční vraždě podílela a byla také přímo u popravy. Není tedy od věci připomenout si příběh Nepřemožená, který je v češtině volně ke stažení v rámci projektu Jeden svět na školách.

Život české političky zběžně prošli neznámí američtí autoři v roce 1951, vznikl spíše bohatě ilustrovaný text (může stát i sám o sobě bez vizuálního doprovodu) než komiks vyprávěný sekvencemi obrazů.

O příběhu Nepřemožená se v Česku poprvé mluvilo před pěti lety, článek o historických souvislostech přinesla revue Dějiny a současnost v roce 2007.

2 komentáře u „Připomeňte si příběh Milady Horákové, je volně ke stažení v češtině“

  1. Škoda necitlivé typografické úpravy a pouze náhledového PDF. Je to opravdu jenom komiksově ilustrovaný příběh, nikoli komiks.
     
    Veselé Vánoce a šťastný rok 2011!

  2. Wiki: Soud s Horákovu se konal v Drážďanech v říjnu 1944, kde se sama hájila v němčině. Prokurátor jí navrhl trest smrti, který soud nakonec změnil na 8 roků káznice. Ten si odpykávala do dubna 1945 v ženské věznici v AichachuMnichova, v blízkosti Dachau.

    Příběh ne zcela přesně informuje o životě Milady Horákové a jako učební pomůcka je skutečně jenom informativní a povšechná. Ostatně jako celé současné školství, jehož úroveň se limitně začíná blížit nule.

Komentáře nejsou povoleny.