Jarní katalog od Drawn & Quarterly ke stažení

Kanadské nakladatelství Drawn & Quarterly dalo na své webové stránky katalog ve formátu pdf s nabídkou svých jarních titulů. Můžeme se tak těšit na nový komiksový román Chestera Browna, autora autobiografického komiksu I Never Liked You, u kterého stojí za zmínku, že ho uvádí ohromné množství autorů jako svůj vzor. Nicméně od jeho posledního historicko-biografického komiksu Luis Reil už uplynulo dobrých osm let a bylo na čase přijít zase s něčím osobním ze života, jak to Brown dobře umí. A vzhledem k tomu, že se kniha Paying For It bude zabývat nejstarším řemeslem pěkně zblízka, o zábavu nouze nebude.

Dalším dlouho očekávaným dílem bude kompletní takřka sedmisetstránkové vydání Big Questions od Nilsena (KomiksFest! revue #04). Tahle zvláštní bajka se zvířátky vedoucími existenciální rozhovory kolem havarovaného letadla uprostřed tundry byla loni po mnoha letech završena 15. sešitem.

Z ostatních komiksů zaujme další kniha z řady mistrů gekiga mangy, se kterou D+Q slaví velký úspěch, tentokrát od Shigeru Mizukiho s titulem Onward Towards Our Noble Deaths. Vyjde také šestá kniha muminích příběhů, které u nás vydává Argo, avšak již bez Tove Janssonové. Strip po ní v roce 1961 převzal její syn Lars Jansson a pokračoval až do roku 1974. Zbylé tituly již nechám na čtenáři, však ty necelé dva megabajty jsou v počítači cobydup.

Mimo katalog stojí ještě za zmínku avizované vydání třiadvacátého (a patrně i posledního) sešitu série Eightball Daniela Clowese (Jako sametová rukavice odlitá ze železa, Komiksfest! 2008) v knižní podobě – čili původní sešit v pevné vazbě plus přirážka 13 dolarů. Ale bude to stát za to, protože příběh s názvem The Death-Ray je příjemná variace superhrdinského žánru na téma „co s nabytou super silou“ (zde je katalyzátorem superschopností nikotin) provedená ve stylu komiksů z nedělních příloh, která patří k vrcholům Clowesovy tvorby. A když už jsme u něj tak Mister Wonderful, který je na stránkách The New York Times stále ke stažení zdarma, vyjde letos v dubnu u Pantheon Books.