Aportuje Duncan i cenu od Los Angeles Times?

Deník vydávaný ve filmovém městě Spojených států vyhlásil 31. ročník prestižních literárních cen. Loni zřídil i kategorii komiksovou, kterou v rámci svého vítězného tažení světem opanoval Asterios Polyp.

V pětici letošních finalistů na Los Angeles Times Book Prize se opět objevuje jeden výrazně formalistický kousek, sci-fi BodyWorld odehrávající se v roce 2060. Botanik Paulie Panther přijíždí do městečka Boney Borough (všechna jména si tu hrají s aliterací), aby zkoumal rostlinnou drogu propůjčující telepatické schopnosti. Nikdo v konformním městě si s ním ale neche zahulit.

Jim Woodring prý už taky nehulí, ale na halucinačním Weathercraftu, prvním samostatném grafickém románu ze světa antropomorfního Franka, to určitě není poznat. Woodring tentokrát svěřil hlavní roli odpudivému Manhogovi (napůl člověk a napůl vepř).

Zřejmě největším favoritem je první díl ambiciózního opusu Duncan the Wonder Dog. Nestává se často, aby debutující autor sám sobě naplánoval celoživotní opus magnum, ale Adam Hines zamýšlí rovnou osm pokračování. Duncane si ještě můžete přečíst zdarma online, než v březnu vyjde dotisk áčtyřkové publikace. Měl by vyřešit hlad čtenářů po papírové verzi i problém s původním tmavým tiskem.

V protikladu k fantaskním titulům stojí dva biografické počiny. The Lodger (na obrázku) od dvaatřicetiletého Karla Stevense sleduje život výtvarníka Karla Stevense po dvacítce. Rozešla se s ním přítelkyně, musel se nastěhovat do pokoje v domě svého bývalého učitele a zjišťuje, že mu začíná vyhovovat domácký život. Před bohémskými kamarády ho ale skrývá. Podstatné je fotorealistické ztvárnění malbou nebo pedanstky vyšrafovanou kresbou, publicista Douglas Wolk o Stevensovi trefně poznamenal, že „světlo a stíny kreslí tak přesně, jak mu jen umožňuje ruka, aniž by upadla.“

Při vyhlašování vítěze 29. dubna může zaznít také jméno C. Tylerové. Druhý svazek You´ll Never Know opět připomíná rodinné album. Zkušená autorka různými technikami zaplňuje podélný formát a rekapituluje padesát let vztahu se svým otcem, válečným veteránem.

Kompletní nominace i v dalších kategoriích najdete na oficiálních stránkách.

Los Angeles Times Book Prize – komiksy
Adam Hines – Duncan the Wonder Dog: Show One (AdHouse Books)
Dash Shaw – Bodyworld (Pantheon)
Karl Stevens – The Lodger (KSA Publishing)
C. Tyler – You’ll Never Know, Book Two: Collateral Damage (Fantagraphics)
Jim Woodring – Weathercraft (Fantagraphics)