Šifra mistra Saudka vyšla v limitované edici

Ke konci ledna vyšla limitovaná bibliofilská edice (25 kusů) komiksu Diamantová šifra od Káji Saudka, který vycházel v roce 1972 ve víkendové příloze Mladé fronty. Vzhledem ke skutečnosti, že třetina (čtyři z dvanácti) originálů chyběla (je v rukou neznámých soukromých sběratelů), strávil vydavatel Filip Konečný restaurováním téměř dva měsíce.

Výsledkem práce je soubor dvanácti listů v pevných deskách formátu A3. Komiks je zajímavý tím, že vycházel souběžně s Lipsem Tullianem a zmínka o něm se objevuje již ve druhém pokračování, kde si postava příběhu „Jednooký“ čte časopis, na jehož obálce je právě Lips Tullian.

48 komentářů u „Šifra mistra Saudka vyšla v limitované edici“

  1. Draco nobilis: Mohu se zeptat, v čem vidíte to hnusný rejžování? V tom, že někdo vydá 25 kusů a prodá se jeden, takže zůstane v několikanásobném mínusu?

  2. V tom že si někdo mastí kapsu prodejem komiksu za tolik peněz? Už to dělal jednou s Honzou Hromem a kdyby prodělal, znova se do toho nepouští… Navíc – 13/25 má rezervovaných a vyšlo to koncem ledna, takže bych o nějakém mínusu nemluvil…

  3. Spíš je škoda, že to bude jen 25 kusů… O Saudka je tu přece obrovský zájem…

  4. to je pravda, zajímalo by mě, jestli se plánuje reprint

  5. A ještě navíc mi psát cenu výroby, no fuj! Takhle se snažit působit na city ženy nad hrobem! Chudáci sběratelé Káji Saudka.

  6. Karel Jerie prodává grafický list v nákladu 33 kusů za 600 Kč.
    http://www.kareljerie.cz/grafiky/
    Zde si může sběratel Káji Saudka koupit 12 listů za 4500, tedy jeden za 375 Kč, tedy za téměř poloviční cenu. Pokud Vás nepřesvědčí toto, pak nemá asi smysl dále argumentovat.
     
     
     

  7. Předpokládám,že část z ceny dostane Berenika a taky tam bylo dost výdajů.Nedávno jsem byl u pana Kalouska,syna Jiřího Kalouska,který maloval Otazníky detektiva Štiky-uvažuje se o souborném vydání.Trochu jsem se do toho zapojil a náklady jsou dost vysoké a to máme k dispozici originály.Jako laik jsem neměl tušení,co všechno se musí udělat,aby to nějak vypadalo…M

  8. Lenny: Mimochodem toho Honzy Hroma se prodalo 7 ks. Zbytek byl vyhrazen pro rodinu Káji Saudka, archiv, badatele a přátele. Takže mastnou kapsu máš možná ty, pokud si nemyješ ruce, když si je do nich dáváš.
     
    Michal: Na co víc kusů, když se tu najednou sejdou hned dva lidi, co ti ten projekt totálně zkritizují alá bába v Lidlu? Ve stylu, podívejte se na to Ferrari, co si to dovoluje vyrábět jenom sto aut a za tak nehoráznou cenu?
     
    Brakowicz: Reprint čeho? Honzy Hroma?
     
     

  9. Nevím, mě taky takovéto pokoutní „limitované“ vydávání klasiky, po které se sápe celý národ, taky lehce provokuje… Připomíná mi to (oficiální) vydávání Seiferta za bolševika. Jerie je něco jinýho, takovéto ceny jsou naprosto standartním postupem všech výtvarníků-grafiků. Komiks není grafika. Komiks je komiks. A to, že to někdo místo svázání jenom šoupne do desek, na tom nic nemění.

  10. Muriel: Děkuji za konstruktivní příspěvek. Konečně člověk, který se také snaží něco udělat pro český komiks. Hodně štěstí, Detektiv Štika je kultovní záležitost. Jiří Kalousek je bezva. Obrázky z českých dějin a pověstí, to je majstrštyk:)

  11. Neutrino: Víte, co mě motivovalo? Myslel jsem, že někdo bude rád, že má věc, kterou nikdo nemá, navíc v kvalitě, kterou žádné vydavatelství není ochotno zaplatit. Já bych byl rád, kdybych si mohl koupit ztracené komiksy Káji Saudka, ale bohužel se k tomu nikdo za 20 let neodhodlal, kromě Crwe, která zrestaurovala Objav z Technických novin. Tak jsem se rozhodl, že to udělám já. A teď vidím, že to dokonce někoho pobuřuje. Opravdu zvláštní…

  12. Rejžáku jeden nenasytná. Málo ti bylo vydat to jako knihu a široce dostupnou, to bys tolik nevydělal!

  13. Nemyslíte spíš pana Rejžka? Rejžák? Ten používám na vanu:)

  14. Polygraph: Honzu Hroma i Diamantovou šifru

    pokud by to bylo možná, plánujete tyto (popř. další) Kájovy komiksy vydat i větším množství?

  15. No vzhledem k všeobecné nevoli a nezájmu nevidím žádný důvod nějak navyšovat náklad. Neopravňuje mne k tomu ani smlouva uzavřená s paní Saudkovou. Ta edice má za úkol nalézt a zrekonstruovat podklady s tím, že vážní zájemci pomohou tuto činnost financovat.
    Jak vidíte, tak jsou zde jedinci, kteří jsou schopni na vás plivat za to, že prodáte 7 kusů z 15 Honzy Hroma, nebo v současnosti 5 kusů z 25 Diamantové šifry. To, že je něco rezervované neznamená, že za to mám peníze, nebo že si to zájemci skutečně vezmou. Ale má tady smysl vysvětlovat něco někomu, kdo je programově negativní? Ať už jde o kreslený strip nebo vydávání?

  16. myslim ze omnoho vetsi zmysel by to malo vydat noramlne vo velkom naklade popripade v niakom periodiku myslim ze je na to zvedavych mnoho ludi… inak ale vobec nerozumiem tomu co sa v cechach deje okolo pana saudka, vsetky tie komplikacie okolo vydavania jeho diela vlastne v skutocnosti poskodia iba jeho dielo…

  17. Polygraph: a dá se to koupit i mimo aukro? Nemám účet a nechci si ho kvůli jednomu nákupu vytvářet a studovat „jejich“ pravidla. Teda pokud jsem správně pochopil, že jsi vydavatel:) Můj mail: andreyoung@seznam.cz

  18. Všeobecná nevole a nezájem??? Tak to nechápu. Monografie – vyprodaná, Muriel – vyprodaná. Koho máte na mysli? Jinak všechna čest, kdybych měl pár plonkových tisícikorun, jdu do toho.

  19. Pokud by to vyšlo ve větším nákladu, mohla být cena přijatelnější. Bohužel je zde vidět politiku saudkovy rodinky – udělat z Kájového díla luxusní záležitost pro pár vyvolených – „opravdových fanoušků“.

  20. AZTeck: Zdravím, mohu Vás ujistit, že se nejedná o žádnou „politiku“ vydávání. Kdyby to tak bylo, tak nejsem jediný, kdo se o tento způsob pokusil. Proč myslíte, že ty komiksy stále nevyšly a nevycházejí? Protože je nikdo nechce hledat nebo nechávat restaurovat v DTP studiu za 500 Kč na hodinu většinou z novinových podkladů příšerné kvality. Poté, co vyšel Lips Tullian, se ozval slovy „jediný“! majitel chybějícího originálu. A to jich tam chybí 10! (8 Lips, 2 Čerý Filip). Pro srovnání, retuš jedné strany originálu trvá 4-8 hodin, retuš tisku až 40! Myslíte si, že za těchto podmínek nějaký vydavatel zaplatí DTP studiu 20 tisíc za jednu ztracenou stranu komiksu?
    Monografie vznikla díky nadšení lidí, kteří na tom spolupracovali několik let a zdarma. Nebýt milionového grantu, který získala, a stovek skenů (roky detektivní práce), které jsme se svými přáteli (za dosud ne zcela vyjasněných okolností) poskytli, nikdy by nemohla stát tolik, co stála. A možná by ani nevyšla.
    Prosím, nehažte tu špínu a klacky pod nohy člověku, který se jediný snaží vrátit Kájovi to, co si jiní od něj po desítky let z ateliéru odnášeli.
    P.S. Nevím, co je za luxus, odložit si každý den 12 Kč (3 cigarety, (hodně) malé pivo), abych si jednou za rok mohl koupit takovou věc. Ale souhlasím s Vámi, že pokud by byl náklad 4x větší, mohla by být cena 4x nižšší. Koupíte si to potom za 1100 Kč? A přesvědčíte o tom dalších 99 zájemců?
    Za pozitivní ohlasy soudných lidí děkuji.
     

  21. to Polygraph=Hlavně se nenechte znechutit.Nechápu reakce některých lidí-když se mi to zdá moc,tak to prostě nekupuju a fertig.Jsem rád,že jste popsal,kolik stojí práce v DTP studiu.Mareksx P.S.Kdyby měl někdo z Vás nějaký originálek od Káji-zkuste mi ho nabídnout na mail mareksixta@seznam.cz .Dík

  22. Dnes jsem si na Aukru koupil jeden z exemplářů Diamantové šifry a můžu pravdivě říci, že jsem hrdý, že jsem tak udělal. Samozřejmě cena je poněkud vyšší, ale to je, vzhledem k té neuvěřitelné práci kolem tohoto díla, naprosto pochopitelné. Ti, kteří si komiks koupit nemohou, nebo nechtějí (kvůli ceně), by autory neměli hanit. Naopak by jim měli vzdát hold za píli a um. Škoda, že jsem se dříve nedozvěděl o vydaném Honzovi Hromovi:(

  23. Polygraph: Ano, náklad třeba zmíněných 100 Ks a cena 1100 Kč by byla u takových projektů přijatelnější. Jinak mi totiž uniká smysl takové heroické práce s obnovou chybějících podkladů a následným vydáním doslova „pár“ kusů. Chápu, že prodat sto kusů může být problém, ale v tomto případě je to spíše o (ne)informovanosti potencionálních zájemců než o neprodejnosti. Prostě mnoho především starších Aukro nebo Komiksarium vůbec nenavštěvuje. Možnosti jsou třeba i předobjednávky.

  24. to Polygraph: Prosím schovejte mě jeden výtisk, měl bych vážný zájem. Dnes jsem si dal stranou 12 korun a zítra to udělám také.

    Plně souhlasím s AZTeckem: náklad 100 ks a cena 1500 a drobet podniknout mediální masáž je dobrý nápad. Protože 4500 je opavdu dost.


  25. AZTeck=díky,ten námět se mi až tak nelíbí….další 2 plátna nabízí antik Katrák v centru Prahy,ale to je kolem 150000.m

  26. Udělat 4x větší náklad taky znamená investovat do toho 4x více svých peněz a 4x více se obávat o jejich návratnost. Operovat stovkou zájemců – to se lehčeji píše do fóra než pak realizuje (stále to má jen 12 stran). Takže nechte vydavatele, ať si to dělají jak umí (nebo to sami dělejte líp).

  27. Ubohost tohoto fóra mě fascinuje! Lidi, co nic neumí a evidentně nic nedokázali, mají potřebu si léčit komplexy na těch, kteří mají komiks opravdu rádi… (myslím tím jen nesmyslné negativní reakce bez argumentů…) Ostatní si člověk velmi rád přečte.
    Ke slečně Draco se člověk po osobním setkání s ní raději nevyjadřuje…

  28. Ale Bobíku, myslím že tady nejde o komplexy. Uvědomte si, že komiksy čtou a milují mnohdy i děti a mládež, kterým třeba přijde jen líto, že na to ty penízky neschrastí… A z takovéhle debaty se člověk rád poučí, jak to vlastně chodí. Takže díky za fórum.

  29. flipflop: Ne, Bobík má pravdu. My prostí nedůležití čtenáři máme právo jen na nadšené reakce kdykoli něco vyjde. Tím dokážeme, že máme komiks „opravdu rádi“, stejně jako tím, že do něj nacpeme všechny svoje prachy.

  30. Obávám se, že i kdyby byla cena 10x nižší, tak by to pro uspokojení určitých typů komiksových fanoušků (myslím tím ty, kteří musí mít všechno, co vyjde, bez ohledu na obsah a na to, zda se jim to líbí, nebo ne) nemělo význam, viz debata k vydání knihy Lips Tullian, kde se kromě několika nadšených ohlasů řeší téměř výhradně „přemrštěná“ cena 599 Kč… Postrádám jakýkoli zajímavý postřeh, cena je snad to jediné, co tady čtenáře zajímá…

  31. Fuj, tady se to zvrhlo. Rád bych tedy přidal svůj nedůležitý (zcela subjektivní, odporný a záštiplný) komentář, který bude netaktně balancovat na hranici lidského hyenismu a totálního mravního bahna.

    Mne osobně tedy nezajímá ani tak cena, jako náklad. Vydávat něco v počtu (úžasných) 25 kusů je imho naprosto zbytečně promrhané (jistě nemalé) úsilí, pokud je vaším cílem šířit Saudkovu slávu. Pětadvaceti vydanými kusy se českému komiksu pomůže mírou pramalou. O nějakém širším „přínosu“ snad nemůže být ani řeč. 

    Proto bych uvítal, pokud by autor Saudkových limitovaných kompilací nalezl odvahu pustit se do vydávání ve velkém za rozumnou cenu… a tím zpřístupnil obtížně dohledatelné materiály široké veřejnosti. A když už nenajde odvahu investovat vlastní peníze do takové tutovky, jakou Saudek bezesporu je, mohl by alespoň zvážit spolupráci s nakladatelstvím.   

    Pochopitelně chápu, že jsem svými zvrácenými světonázory úplně mimo mísu a budu Saudkovou církví prohlášen za odpadlíka.

  32. to Polygraph – rád bych se zeptal, zda-li se neplánuje druhé a další vydání po malých sériích a v jiných úprávách. Nakolik je zaručena exkluzivita vydání. Tento Váš postup, ač samozřejmě budoucností zatím nepotvrzen, mi připomíná retušování a přenášení Saudkových tisků na plátno a následnou instalaci v prodejních výstavách (Plzeň, Olomouc). Vždy byl vydán limitovaný počet cca 20 ks, aby se stejné ,,plátno,, objevilo za určitý čas znovu v dalším limitovaném počtu. Jediný rozdíl byl pouze ve velikosti vypínacího rámu. Jinak smekám před mravenčí prací retuše a držím palce do budoucna.

  33. malytom: Žádný dodatek k podepsaným smlouvám ani dotisk nechystám. Spoléhám na morálně volní vlastnosti všech zúčastněných stran. Tisky na plátna od Káji Saudka jsem viděl na výstavách v Olomouci a v Benicích, o systému prodeje však nevím nic. Na to se musíte zeptat jednotlivých galeristů. V současnosti již restauruji další komiks, ztraceny jsou však všechny jeho originály, tak uvidíme, jak dlouho to bude trvat. Děkuji za Váš zájem!
    Filip Konečný
    lipstullian@centrum.cz

  34. Umění by podle mne mělo být přístupné lidem, pokud se izoluje od většiny lidí tím, že se prodává za velké peníze (mmj. těch 6 stovek za Lipse je hubička) tak už to pro mě není umění a vůbec nic zajímavýho. Takže: pokud se zde mluví o přínosu českému komiksu, někdo to naskenujte a hoďte na net :) a všichni zamindrákovaní těm 25 Výjimečným odpustí !!!
    PS: A co takhle malý výzkum trhu? Já osobně bych do toho za rozumnější cenu šel, ale dozvídám se o tomto počinu až zde, A takových nás je zajisté mnoho, johoho! Poptávající neví o nabídce a nabízející neví o poptávce, škoda.

  35. To je stále dokola ten samý song. Stručně je to takhle: Malý vydavatel neutáhne velký náklad a velký pro změnu nezaplatí retuš. A bez retuše to nemá smysl vydávat, toho se válí na netu mraky.

  36. O optimálních způsobech vydávání Saudkova díla se samozřejmě dá diskutovat, nicméně málonákladové exkluzivní bibliofilie představují legitimní formu, se kterou se v nakladatelské praxi vcelku běžně pracuje. S Diamantovou šifrou je navíc ta potíž, že je krátká a nemá konec, takže její „normální“ vydání by bylo docela obtížné. A vzhledem k času, který Polygraph věnoval restaurování Diamantové šifry, se mu vynaložená práce určitě relevantně nezaplatí, takže ze zištné motivace bych ho nepodezříval.

  37. Poněkud jsem přehodnotila svůj názor na velký náklad vzhledem k tomu, že se jedná o 12 listů nedokončeného komiksu, pokud dobře chápu… avšak nezměnila jsem názor na (ne)adekvátnost ceny. Zásadní položkou je honorář pro DTP studio, potažmo autora, který na tom, jak sám píše, dělal i 14 hodin denně. Po plodném rozhovoru s nejmenovaným grafikem jsem vyrozuměla několik zásadních věcí. Za a) za tu dřinu by si nechal naúčtovat ty samé peníze, za b) většinu času by strávil koukáním na seriály, hraním Westu atd… Ach, grafici mají sladký život.

  38. Ježišmarjáá jestli na to nemáte tak to prostě nekupujte a dál sbírejte obaly od čokolád.

    to Draco nobilis: Víš hovno o grafice, o systému práce a vůbec i o životě jak to tak čtu co tu matláš za sračky.

Komentáře nejsou povoleny.