Středa, Moorea je třeba: Vychází zásadní Superman, který ovlivnil i Gaimana

V září 1986 položil Alan Moore dvě otázky: Kdo bude strážit strážce? a Co se stalo s Mužem zítřka? Kdo jiný by se ve stejném měsíci dokázal vydat do minulosti nejklasičtějšího superhrdiny a zároveň nasměrovat superhrdinský žánr vstříc jeho budoucnosti…

Titulní příběh souboru Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?, který dnes vychází u BB/artu, připravil půdu pro restart Supermana a modernější přístup k zaprášené postavě. A docílil toho nostalgií a staromilským vyprávěním. Odkazy a promyšlené detaily tenkrát neukrývaly jen panely, ale také jména Mooreových spolupracovníků.

Curt Swan nakreslil svůj první příběh se Supermanem v roce 1948, výtvarník Kurt Schaffenberger se k supermanovské rodině připojil o něco později v padesátých letech, a kariéra George Péreze se s Kryptoňanem taktéž výrazně protínala (zastával posty kreslíře i scenáristy).

Mistr a žák

Děj se odehrává v tehdejší budoucnosti (roku 1997), která se musí obejít bez Supermana. Deset let jej nikdo neviděl, naposledy Lois Laneová-Elliotová, která své vzpomínky vypráví novináři z redakce Daily Planet.

Na slavnou historku navázal kromě jiných i Neil Gaiman v příběhu Whatever Happened to the Caped Crusader z roku 2006. V něm pohřbil Batmana, aby se později mohl obrazně znovuzrodit. Moore i Gaiman se pustili do vyprávění o vyprávění a zamysleli se nad nesmrtelností symbolů, jakými jsou obě ikony nakladatelství DC.

Svazek obsahuje také klasickou epizodu For the Man Who Has Everything, na níž spolupracoval Moore s Davem Gibbonsem ještě v éře před Strážci. Superman je uvězněný ve vlastní mysli a sní o Kryptonu, který nikdy nebyl zničen. Jenže i v iluzorním světě postihne rodinu „-elů“ tragédie.

Soubor ještě doplňuje Supermanovo setkání s Bažináčem. Dílo Alana Moorea k nám naposledy přivedl právě ekologický hrdina z močálu. Druhý díl ságy Swamp Thing/Bažináč však vyšel už v roce 2009. Tak je fajn, že čekání na další „mooreovku“ končí.

1 komentář u „Středa, Moorea je třeba: Vychází zásadní Superman, který ovlivnil i Gaimana“

  1. No jo vlastně, nějak mi nedošlo, že dva roky nic od Moora nevyšlo…
    Takže už jen obligátní šťouravost: George má čárku na jiném písmeni e, ne Peréz, ale Pérez :-)

Komentáře nejsou povoleny.