Prolistujte rok 2012 s plakáty od Saudka

Máte už přečtenou Saudkovu monografii, z Muriel a Lipse Tulliana jsou saláty, a přesto byste si ještě dali nějaký nášup s českým Jackem Kirbym? Společnost Presco Group vydala nástěnný kalendář s filmovými plakáty od Káji Saudka (veškeré info a ukázky).

Jsou tu fláky jako Kdo chce zabít Jesii?, Příchází Satan! nebo Barbarella. A rozhodně to není průser, jako byl minulý rok příživnický kalendář s Muriel.

Podobný filmový kalendář vyšel v roce 2002 u BB/artu. Pár měsíců se ale lišilo od aktuálního výběru.

5 komentářů u „Prolistujte rok 2012 s plakáty od Saudka“

  1. No jo, kalendář je pěkný, ale v tom eshopu je potřeba nakoupit za více než 4.000 Kč pro realizaci objednávky :( Už jste někdo zkoušel napsat jim o jeden kus?

  2. Mělo by se to dát normálně sehnat v knihkupectvích (Luxor atd.) nebo po různých eshopech. Není to žádná omezená edice nebo tak.

  3. V levných knihách mají staré komiksy Thorgal,Batman a Spiderman-jsou vydané kolem roku 2001.Něco jsem koupil-maj to za pár korun…Je to sice mimo téma,ale mohlo by to někoho zajímat…Marek sx

  4. Saudek v televizi!

    http://www.ceskatelevize.cz/porady/899688-grandsupertingltangl/269531300180001-hity-marie-terezie/

    Již tuto neděli dopoledne (10:25) můžete na ČT2 spatřit v 1. díle pořadu Grandsupertingltangl z roku 1969 (v monografii Heleny Diesing chybně datováno 1968) ilustrace Káji Saudka ke kramářské písni Don Špagát. Vzhledem k datu vzniku tak můžete obdivovat Saudkovu práci z vrcholného období, kdy mj. vznikly alba s hrdinkou Muriel. Ilustrace k písni svým tématem také evokují budoucí výtvarníkův epos Lips Tullian. Don Špagát je doplněn celkem osmi kresbami – nikoli třemi, jak opět chybně uvádí Helena Diesing v monografii. Můžeme v nich nalézt Saudkovu reakci na šílenou vraždu manželky režiséra Romana Polanského Sharon Tate, kterou 9. srpna 1969 ubodali dva členové „Rodiny“ masového vraha Charlese Mansona. Na jedné z kreseb si můžeme všimnout nápisu „Death to pigs“ z místa činu. Srovnáním osudů Sharon Tate a Amálie (s tváří manželky Johany, resp. Haney z alba Muriel a oranžová smrt) jako by Saudek vzkázal: Středověk neskončil – středověk trvá…

    Přesný název písně naleznete na stránkách výtvarníka Jiřího Štamfesta, který se nechal ve své tvorbě také inspirovat touto pradávnou písní.

    http://www.stamfest.wz.cz/DONSPAGAT/index.html

Komentáře nejsou povoleny.