Český komiks o sobě dá vědět na konferenci v USA

Ve Spojených státech je český komiks totálně neprobádaným územím. Aspoň trochu se to změní po letošní komiksové konferenci The International Comic Arts Forum (dále ICAF), která včera začala ve Vermontu. O tuzemské tvorbě tam budou mluvit Tomáš Prokůpek a Pavel Kořínek.

„Pozval si nás José Alañiz. Budeme tam nepochybně jen takové exotické zpestření – popovídáme o historii i současnosti českého komiksu. Ale José píše knihu právě o českém komiksu, tak aspoň jeho to asi bude zajímat,“ říkal Prokůpek před odletem do Ameriky. S trochou nadsázky se dá mluvit o výměnném pobytu, Alañiz – profesor slovanských jazyků a literatury na univerzitě ve Washingtonu – už několikrát navštívil český KomiksFEST!.

Mezi Moorem a mangou

ICAF je poměrně známá a důležitá výroční akce spíše akademického zaměření, která se letos koná v malém městečku White River Junction ve Vermontu. Žije v něm přibližně 2500 obyvatel. Jedním z jeho rodáků je James Sturm, oceňovaný komiksový tvůrce a spoluzakladatel tamní školy Center for Cartoon Studies, kde letos třídenní ICAF probíhá.

Na programu jsou například přednášky o vztahu komiksu a pedagogiky, o stripech v letech 1880 – 1920 nebo o francouzském komiksu. Dále analýza Mooreova Z pekla či rozebírání geometrie v manze v podání Stevea Bissetta, který sám experimentoval s tvary a symetrií panelů třeba v Bažináčovi.

Prokůpek s Kořínkem dostanou prostor v pátek od 13:15 do 14:45 amerického času. „Je tady sedm hodin ráno a ještě přednášku piluju,“ napsal nám dnes dopoledne v mailu Tomáš Prokůpek.

Vše o patnáctém ročníku ICAF najdete zde.