Lomová rozebrala (a zase složila) komiks The Arrival

Minulý čtvrtek proběhl v pražském Studiu Trafačka první blok přednášek o vizuálních studiích ze série Fresh Eye. Během večera vystoupila i Lucie Lomová, která se zaměřila na unikátní znaky komiksového vyprávění.

Rozebírala ukázky z Jimmyho Corrigana, knihy 99 Ways to Tell a Story: Exercises in Style od Matte Maddena nebo z kultovního šestistránkového příběhu Here, ve kterém Richard McGuire pozoruje jeden kout obývacího pokoje. Zatímco záběr zůstává neměnný, prolíná se v něm několik časových linií. Takže na jednom panelu můžeme vidět zároveň myš chycenou do pasti v roce 1999 a dinosaura z doby 100 milionů let před naším letopočtem. Celý komiks si můžete přečíst here.

V jiné části Lomová ukázala, jak zásadní je pro Shauna Tana řazení panelů v díle The Arrival. Jelikož Tanův oceňovaný grafický román vyjde zanedlouho v Česku a paní Lomová nám laskavě poskytla tuto část přednášky, přínášíme vám ji nyní jako takovou malou upoutávku a zároveň jako pozvánku na další přednášky Lucie Lomové.

„Pro svou přednášku jsem udělala malý experiment týkající se uspořádání políček. Použila jsem k němu stránku otvírající druhou kapitolu komiksu Shauna Tana The Arrival.

1. V pravidelném uspořádání devíti políček se nám představuje situace hlavní postavy – člověka, který opouští svou rodinu a domov na zaoceánské lodi. První obrázek ukazuje, jak stránka skutečně vypadá – postupně se vzdalujeme od fotografie jeho blízkých a odhalujeme víc a víc překvapivých informací, jak se rozšiřuje zorný úhel. Dojem je emotivně velmi silný – od detailu na fotku až po nekonečný oceán. Tím kontrastem pocítíme, jak nepatrný je hrdina – a jeho fotka v rámečku – v širém světě. Začali jsme jeho vzpomínkou a můžeme si představovat, jak se mu stýská, od počátku jsme emočně s ním.

2. Přeházela jsem obrázky tak, jak by odpovídaly konvenci mangy, tj. zprava doleva odshora dolů. Pro čtenáře mangy je tudíž efekt stejný jako pro nás varianta 1. Zkusíme-li si takové uspořádání přečíst evropským způsobem, dostaneme sice stejný počet informací, ale dojem je jiný. Rytmus se promění. Z plynulého oddalování se vzdalujeme ve třech skocích, rytmicky pravidelně, což působí rušivě, dramaticky, znepokojivě, odlišně od toho, k čemu stránka slouží.

3. Poslední varianta prostě přeházela políčka od konce do začátku v opačném pořadí. Opět máme tytéž informace , ale úplně jiný čtenářský zážitek. Nejprve vidíme velký celek, zaoceánskou loď, postupně po krůčcích odhalujeme víc a víc podrobností, ale žádný efekt překvapení se nekoná – už od začátku přece můžeme předpokládat, že na lodi se plaví jacísi lidé v jakýchsi kajutách se svými osobními věcmi. Jenom na posledních políčkách vidíme našeho hrdinu, takže stránku nemůžeme prožívat jeho prostřednictvím, být na jeho straně.

Zatímco originální varianta je emotivně silná a skvěle uvozuje kapitolu, která vypráví o těžkých začátcích v novém světě, druhá je nepoužitelná na první pohled a ta třetí je objektivizující, odtažitá, mnohem méně expresivní.“

Dovolil jsem si naznačit ještě další varianty ilustrující eleganci Tanova layouta. Pravidelný rytmus a mřížka 3 x 3 nám totiž umožňují vyjmout ze stránky sloupec nebo jít přes úhlopříčku, aniž by se změnil význam – stále se vzdalujeme, do jisté míry zůstává i moment překvapení. Australský držitel Oscara ale vládne komiksovou zkratkou a v momentě, kdy chce emocionálně působit na čtenáře, i citem pro její porušení. Takže tuhle scénu odvyprávěl přesně tak, že nic nechybí. A ani nepřebývá.

7 komentářů u „Lomová rozebrala (a zase složila) komiks The Arrival“

  1. skoda ze ste zdoraznily prave tento komiks… napriek tomu ze je dobre rozvrhnuty a jednoducho reziser to ma pevne v rukach , je to pomerne nasladly komiks s uplne nevkusnou upravou a topornou kresbou…
    to co popisala pani lomova je mozno uplne najednoduchsi filmovy strih aky je, nezasluzi si tolko pozornosti….

  2. Vybrana sekvence mi taky nepripada jako vubec nic originalniho, spis jako nejvetsi klise… Verze 2 by byla mozna zajimavejsi :)
    Jako jakysi „uvod do komiksu“ na cca stredoskolske urovni by tahle prednaska nemusela byt spatna, ale nic objevneho teda neprinasi.

  3. Myslím, že ten komiks je skvělý, co se týče přednášky, tohle byly 3 obrázky asi ze 40. O ukázku mě poprosil pan Růžička, jenž byl přítomen. Chtěla jsem na tomhle jednom případě ze Shauna Tana ukázat dobrý příklad práce s panely publiku, které se neskládalo ze samých komiksových expertů, jako je tomu evidentně zde, pro některé to bylo nejspíš první nahlédnutí do světa komiksu mimo Rychlé šípy a Zeleného Raula.

  4. Nerikam, ze tenhle uryvek prednasky je spatny, naopak, dobra analyza. Ovsem kdyz neco takoveho redaktori specialne vyberou k publikovani na serveru pro lidi zabyvajici se komiksem, ocekaval bych neco pokrocilejsiho (relevantnejsiho). Tot vse.

  5. Neutrino: Jak sam rikas, je to dobra analyza – proc by nemelo stacit, ze tady zverejnime dobrou analyzu stranky z ocekavaneho komiksu, kterou navic udelala predni ceska autorka? Jakou jinou hodnotu jeste potrebujes, aby si to podle tebe zaslouzilo zverejneni? Komiksarium neexistuje v prostredi precpanem komiksovymi medii, nema se vuci cemu vymezovat, aby prinaselo jenom informace pro hardcore fandy. Obcas se proste musime podivat na neco, co ma sanci prilakat nekoho mirne pokrocileho nebo klidne i zacatecnika.

Komentáře nejsou povoleny.