Přehled nejzajímavějších novinek z Comic Conu v New Yorku

Fatale

Newyorský Comic Con letos probíhal od 13. do 16. října a přilákal největší návštěvu ve své historii. Do výstavních prostorů v Javits Center zavítalo celkem 105 tisíc fanoušků. Nakladatelům se tak vyplatilo, že některé velké zprávy odhalily až nyní, protože na slavnějším Comic-Conu v San Diegu by se museli dělit o pozornost s Hollywoodem.

Dozvěděli jsme se například, že se vrátí Shaolin Cowboy od Geofa Darrowa, Ed Brubaker a Sean Phillips si odskočí k Image Comics a o Conana se bude starat hodně zajímavá dvojka.

Darrow je opět mistr Shaolinu
Jejda, tak tohle je asi nejpřekvapivější zpráva roku. Božský Geof Darrow vypustí do světa další tři sešity svojí dadaistické, surreálné, ujeté, epické, komediální, existenciální, masakrální a „docela hezky a detailně“ nakreslené magořiny, v níž vystupují mlčenlivý mnich a jeho věrný oslí taxikář jménem Evelyn Dunkirk Winniferd Esq. Oprava: Lord Evelyn Dunkirk Winniferd Esq. Dalího sloni jsou proti pouštním stvořením z Shaolin Cowboye takové rutinní obrázky, jaké by zvládnul namalovat každý obyvatel Bezděkova u Prachomet. Shaolin Cowboy původně vycházel u Burlyman Entertainment, svého času adorovaného nakladatelství Larryho a Andyho Wachowských. V příštím roce zakotví u Dark Horse, návrat Darrowa naznačovaly pin-upy v antologii Dark Horse Presents. Teď ještě vrátit do hry Doca Frankensteina, který také doplatil na krach Burlymana.

Fatální setkání u Image
Ed Brubaker má v životě dva extrémně dlouhé vztahy. Jeden se svou manželkou, druhý s kreslířem Seanem Phillipsem. Oba tvůrci si odskočí k nakladatelství Image Comics, aby odvyprávěli (zatím) dvanáctidílnou minisérii Fatale spojující noir a horory od Lovecrafta. Brubaker použil ještě přirovnání ke knihám James M. Caina (ten pán, co napsal Pošťák vždy zvoní dvakrát), ale to u tvorby oceňovaného „kriminálníka“ vlastně není nic nového. Zatím to vypadá, že Fatale bude pro Image tím, čím je American Vampire pro Vertigo. Místy hororový děj bude přeskakovat mezi různými dobami (30., 50 i 70. léta), prostřídají se i vypravěči, ale v centru dění stojí ústřední femme fatale. Právě koncept osudové ženy chce Brubaker oprášit a vyzbrojit novou rtěnkou. První setkání drsné školy a chapadlovitých monster proběhne v lednu.

Dexterův přestup do komiksu
Antihrdina spisovatele Jeffa Lindsaye oblékne v příštím roce dres Marvelu. Komiksovou řadu bude psát sám autor předlohy, příběhy nebudou vycházet z populárního seriálu, ale přímo z knižní série. Hodný zabiják ze sousedství posílí tým, za který hrají či hrály také adaptace Temné věže, Čaroděje ze země Oz nebo Enderovy hry.

Kaluta se ztratí v ráji
Scenárista Steve Niles a výtvarník Michael Kaluta spolupracují na adaptaci Ztraceného ráje. Miltonovu epickou báseň ze 17. století převedou do komiksové podoby pro nakladatelství Legendary Comics (Millerův Holy Terror). Satanovo pletichaření a vyhnání Adama a Evy z ráje zabere 125 stran, datum vydání zatím neznáme. „Bude mi to chvilku trvat, určitě to zabere dýl než sedm dní,“ zavtipkoval Kaluta na účet Boha. Ten zatím nereagoval.

Ultimátní Avengers
V rámci sladění komiksů s očekávaným filmem Avengers vznikne nová série Avengers Assemble, která v březnu opět spojí jména Briana Michaele Bendise a Marka Bagleyho. Momentálně dělají na nezávislé řadě Brilliant (psali jsme o ní zde), jejíž utahané první číslo zatím dává zapomenout jejich svižné spolupráci na Ultimate Spider-Manovi. V týmu se potkají Iron Man, Captain America, Black Widow, Hawkeye a Hulk.

Superman podruhé dopadne na Earth One
Pokračování grafického románu Superman: Earth One (tohle) vyjde příští rok na podzim. Ačkoli tým ve složení J. Michael Straczynski a Shane Davis cílí na nové (mladé) publikum, hrdina si paradoxně ponechal trenýrky, o které v restartu přišel. Nejde jen o geekovský princip, ony trenýrky prostě zosobňují zastaralý přístup, který dokázal v nové osvěžené řadě Action Comics překonat Grant Morrison. Existenci edice Earth One ospravedlňuje především její komerční potenciál.

Digitální Vertigo
Dospělácká odnož DC Comics si bere vzor ze svého staršího bratra a již od tohoto měsíce začíná nabízet elektronické komiksy ve stejný den, kdy vychází i tištěná verze. Na iPadu (a dalších mašinkách) si můžete hned v den vydání přečíst třeba 26. číslo Sweet Tooth nebo očekávaný debut sci-fi Spaceman od zavedeného dua Brian Azzarello/Eduardo Risso.

Cornellova koalice s Marťany
A když už jsme u Vertiga… Britský scenárista Paul Cornell, který nedávno nechal v prvním sešitu řady Demon Knights explodovat malé dítě před zraky jeho bezmocného otce, začne psát nový měsíčník Saucer Country. Sám ho popisuje jako mix seriálů Akta X a Západní křídlo, což jsou už klasiky svých žánrů (sci-fi a politické drama). Hlavní postavou bude guvernérka Nového Mexika, která oznámí kandidaturu na prezidentku Spojených států a následně je unesena mimozemšťany. Respektive si není jistá, ale hodlá vynaložit všechny prostředky k tomu, aby vypátrala, co se jí vlastně stalo. Příběh, v němž chce Cornell zužitkovat svou fascinaci mytologií kolem UFO, nakreslí Ryan Kelly (Local), jehož kresba většinou dokáže spojovat emoce s nadsázkou a humorem.

Conan v demo verzi
Brian Wood si pomalu balí fidlátka a odchází z Vertiga, jelikož brzy skončí jeho ságy DMZ i Northlanders. Přebíhá k Marvelu, kde bude psát něco s Wolverinem (každý v Marvelu píše něco s Wolverinem), a chystá hned dva projekty pro Dark Horse. Wood a Becky Cloonanová, s níž stvořil intimní sérii Demo o lidech, do jejichž životů více či méně promlouvají nadlidské schopnosti, jsou novým tvůrčím týmem u série Conan. Na začátku adaptují Howardovu povídku Královna černého pobřeží z roku 1934. Cimmeřana v únoru čeká plavba na širém oceánu a setkání s královnou pirátů (tentokrát ji nehraje Johny Depp). V červnu se Wood s Kristianem Donaldsonem potopí do série The Massive vonící mořskou solí a ekologickou agitkou. Skupina ochránců přírody bude hledat ztracenou loď a mudrovat nad tím, proč naši planetu potkala masivní ekologická katastrofa.