Po uši v bublinách s Davidem Böhmem

To, že se v mailu podepsal jako „David B“, není jediná spojitost s komiksem, kterou můžeme vypozorovat u výtvarníka Davida Böhma. Galerii vyměnil za knihkupectví poprvé v roce 2009, kdy vyšel oceňovaný titul Ticho hrocha, za který získal Zlatou stuhu. Přispěl také do projektu ČVUTIX a nyní rozjíždí komiksové noviny KIX. Ukázku jeho tvorby můžete aktuálně vidět i v pražském metru. Dnešní tipy nabízí David Böhm:

„První, co mě napadlo, je knížka z roku 2009 Pinocchio od Francouze, co si říká Winshluss. Ve skutečnosti se jmenuje Vincent Paronnaud a mimo jiné pomáhal Marjane Satrapi s převedením komiksu Persepolis do filmové podoby. Samotný komiks – na půdorysu klasického příběhu o Pinocchiovi – je téměř bez textu, ale střídáním vypravěčů, úhlů pohledu a s nimi i samotné kresby dosáhl skvělého výsledku!

Z dalších autorů, kteří stojí za pozornost, zmíním ještě Jaye Wrighta a jeho Lonely Matadora (jak jsem teď zjistil, k dostání v Interzone) nebo Poláka Macieja Sieńczyka, který využívá estetiku 50. let a mixuje surrealistický knížky, grafiky a výstavy.“