První signální: Malíř neprodyšně uzavřel tajné identity superhrdinů

Simon Monk: Peter Parker, 2011, olej a alkyd na dřevě, 60 x 50 cm

Superhrdinové sice mají obrovskou sílu a vliv, zažívají dobrodružství ve všech zakoutích vesmíru, ale coby komerční produkty a ozdoby domovů nabývají i další významy. S touhle myšlenkou si pohrává anglický malíř Simon Monk (*1966), jenž pracuje na sérii obrazů s názvem Secret Identity (Tajná identita).

Monk zobrazuje figurky Supermana nebo Spider-Mana v polyetylenových sáčcích. Hračky a sošky v různých obalech jsou leitmotivem Monkových obrazů, více o něm a jeho práci se dozvíte zde. Kromě perfektního řemesla, kterým dosahuje až hyperrealistických efektů (nejdrobnější odrazy světla na průhledných sáčcích, dokonalá iluze materiálů, jako je plast a dřevo), k nim přidává i „existenciální“ rozměr.

„Když jsou [superhrdinové] zavěšení na háčku v průhledném pytlíku v domácím prostředí, přicházejí o svou obrovskou sílu, kterou vládnou ve svých příbězích. Přes tohle omezení si zachovávají karikovaný vztek nebo pýchu,“ píše Monk na svém webu. Až uvidíte malby kladiváře Thora nebo odměřeného Supermana, ihned pochopíte, o čem Monk mluví.

Monk také trochu hraje hru „menší rybu sežere velká ryba a tu zase zblajzne ještě větší ryba“. Identitu lidí pod maskami podle svých slov ukrývá rovnou dvakrát. Namaluje je v kostýmu a poté je umístí do sáčku, který se kroutí a odráží světlo, takže namalovanou figurku nevidíme tak jasně jako v reálu. Civilní alter ega odhalují až názvy obrazů, třeba „Dr. Bruce Banner“ nebo „Peter Parker“.

1 komentář u „První signální: Malíř neprodyšně uzavřel tajné identity superhrdinů“

Komentáře nejsou povoleny.