PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Jsou komiksy příliš drahé a krátké?

* Na nedávné přednášce pro učitele středních škol, kde jsme se snažili (alespoň já) nekoktat a přednést nějakou povšechnou informaci o českém komiksu po roce 1989, byl při debatě položen od jedné chytré paní učitelky zásadní dotaz: „Ráda bych si komiksy kupovala a četla, ale jsou strašně drahé – abych dala v průměru 500 korun za něco, co přečtu za pár hodin…“ Dřív než se začneme ofrňovat, pomlouvat učitele středních škol a dávat k dobru argumenty – něco na té otázce je.

Běžný uživatel (a to znamená nikoliv nerd nebo sběratel) to opravdu takhle vnímá a přijde mu škoda „vyhazovat“ prachy za něco, co se podle něj „spotřebuje“ hrozně rychle. A co s tím? Přemýšlím nad tím už víc jak tři týdny, a zatím mě napadlo jen podporovat a doporučovat všem knihovnám, aby braly co nejvíc komiksové produkce, případně udělat nějakou darovací akci pro knihovny nebo tak. Když se někomu bude nějaký komiks líbit, tak si ho třeba i po přečtení koupí.

* Top Shelf a ZIP Comics vydávají v těchto dnech v koedici posmrtné dílo Harveye Pekara, který zemřel v roce 2010 a který část svých scénářů zanechal v rozpracované podobě. Jak už napovídá název Harvey Pekar‘s Cleveland, jedná se o zhuštěnou historii amerického Clevelandu, samozřejmě s Pekarovým osobním vhledem. Ilustroval Joseph Remnant a úvodem doplnil sám velký Alan Moore. Letos se chystá k vydání ještě další komiks na Pekarovy náměty – na červenec je ohlášen Not the Israel My Parents Promised s ilustracemi J. T. Waldmana.

* Znovu jsem se víceméně pracovně vrátil k Varlénovi (první a druhý svazek na comicsDB) – a znovu mě to moc baví. Já nevím, jestli to je komiks nebo ne, ale neřeším to. Autor Sigismund de Chals, nebo také S. d. Ch., je prostě Mistr, myslete si co chcete.

* Ve Fantagraphics vydali soubor původně nedostupných xeroxů a „samonákladů“ Hanse Rickheita, určených pro okruh nejbližších přátel. Rickheit na sebe upozornil jako velmi svérázný autor už svým debutovým dílem, grafickým románem The Squirrel Machine (2008). Což byla taková milá, černobílá uchylárna, něco na pomezí H. R. Gigera, Jana Švankmajera a filmu Páni kluci. „Novinka“ se jmenuje Folly: The Consequences of Indiscretion a jsem na ní docela zvědav.

* Vychází reprint knihy Kitchen Sink Press: The First 25 Years. Což je zajímavé pro ty, kteří se chtějí podívat do zákulisí jednoho z undergroundových vydavatelství. Tedy pokud tuhle knihu už dávno nemají doma. Podobně se chystá letos i reprint knihy Marka Jamese Estrena History of Underground Comics. Též lze jen doporučit, už kvůli ilustračnímu materiálu.

* Po sérii Apocalypse Nerd, která vycházela v Dark Horse v letech 2005 až 2007 a pojednávala o Americe po nukleární katastrofě, přichází opět Peter Bagge s novou sérií. Opět u Dark Horse – jmenuje se Reset a je naplánovaná do čtyř sešitů. Má se podle všeho jednat o sci-fi a problémy s virtuální realitou, ale ještě jsem to neviděl, takže čert ví, jaké to ve výsledku bude. Bagge je vtipálek (i když jeho nejlepší léta byla při přípravě Neat Stuff a Hate) a jeho nervní a protáhnutá kresba je milá (i když by neměl nechávat svoje komiksy kolorovat). Samozřejmě že pro ty, kteří požadují od komiksu jen a jen hyperrealismus a superhrdiny, bude z Baggeho na zvracení. Ostatně se o tom přesvědčí i Češi, Baggeho komiksy chystá Al Dente.

3 komentáře u „PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Jsou komiksy příliš drahé a krátké?“

  1. > abych dala v průměru 500 korun za něco, co přečtu za pár hodin

    Já bych klidně i dal 500 korun za něco, co přečtu za pár hodin… POKUD by se mi to líbilo.

    Přeformuloval bych to takhle:

    Abych dal v průměru 500 korun za něco, co se mi pak třeba ani nebude líbit…

    To je pro mě ten hlavní problém. Nulová snaha vydavatelů ukázat lidem, co vlastně prodávají. Komiksy v obchodě zamčené za vitrínou, v knihovně nejsou, ukázky na internetu žádné… Děkuju, zajíce v pytli já nekupuju.

  2. Ukazky vetsinou vydavatele cpou do lidi o sto sest (aspon ti, u kterych to ma smysl resit) a nemuzou ani za to, ze v Luxoru/Kalzelsbergu delaji rozhodnuti idioti, kteri maji pocit, ze prodejum nejvic pomuze, kdyz neco zamknou do skrine (to ten puvodni retez byl sice komicky, ale prohlidce nebranil).
    A prihreju si polivcicku, kdyz jsme u toho zajice v pytli… zjevne neznas comicsDB.cz :)

  3. Problém s vystavováním komiksů je že se za
    A) velice kradou
    B) hodně ničí vytrháváním stránek (celostr. ilustrací)

    Nemůžete na prodejně vyhradit jednoho člověka jenom na hlídání komiksů a když vám ze čtyřech Batmanů dva ukradnou a z jednoho si někdo opatrně vytrhne vybranou část, tak vám ten čtvrtý prodaný kus ztrátu nezaplatí.

    Lehce lepší je to u méně známých děl (případně ČB tisků), ale u barevných známých děl je to, bohužel naprosto běžná skutečnost.

    Když pominu zloděje, kteří kradou tzv na kšeft, tak je zdaleka nejčastějším případem krádež komiksů omladinou. Všechny ostatní sociální skupiny (maminy s kočárky, škudliví podnikatelé, potrhlí samoukové atd.) jsou daleko vzadu.

    Jakožto fanouška komiksů mě pak přímo drtilo když jsem viděl potrhané výtisky. Jako knihkupce mě hodně mrzeli rozlobení zákazníci reklamující poškozený výtisk, který si nevědomky odnesli z knihkupectví.

    Můžete mi věřit že zamčené skleněné vitríny apod. opatření nevymýšlí personál z nudy. Je to „opruz“ i pro prodavače, ale ztrátovost nehlídaných komiksů je ve finančních částkách vysoká.

    Ve všech městech v ČR to není stejné, ale Praha v krádežích komiksů jasně vedla.

Komentáře nejsou povoleny.