OBRAZEM: DC odkrylo multimediální logo. Bude i na nových Strážcích

Pamatujete si, jak Komiksárium měnilo vzhled? Příliš kladných reakcí jsme tenkrát nedostali, ale nakonec se to usadilo a kdo si dneska vůbec vybaví, že jeho oblíbený blog vypadal jinak… U DC Comics teď prožívají něco podobného, akorát těch reakcí je víc a jsou nenávistnější. Společnost, která loni resetovala série s Batmanem, Supermanem a dalšími slavnými superhrdiny, letos provede podobnou věc s logem.

Nový multimediální symbol dá vzhled celé společnosti DC Entertainment, od března se bude objevovat na komiksech, ale také na reklamních předmětech, rozpohybovanou variantu určitě uvidíme před filmovými adaptacemi a u produktů spadajících do oblasti nových médií. V březnu se spustí i nový web DC.

Prohlédněte si různé podoby loga v galerii.

„Nejde ani tak o to, že to vypadá jako logo něčeho, co vyrábí Microsoft, ale navíc je to takové připosražené. Místo hrdého DC COMICS zbylo už jenom překrojené C. Přijde mi, že se DC snaží pomocí loga propadnout do nicoty. Ale stejně nakonec vždycky záleží nejvíc na komiksech,“ napsal nám Jiří Pavlovský z nakladatelství Crew, kterého se tahle změna přímo dotkne. U DC si určitě pohlídají, aby se logo objevovala i na zahraničních trzích.

Nová podoba loga se vzdává tradičních hvězd, které přežily předchozí facelift v roce 2005. Klasickou „DC Bullet“ tenkrát nahradil moderní „Spin“. Logo z roku 2012 zatím podobnou přezdívku nemá, ale kvůli motivu odloupnutého písmene D fanoušci navrhují například „Samolepku“ .

K nejjednodušší variantě loga v jeho černobílém základu se vyjádřil také Petr Krejzek alias Morten, mimo jiné spoluzakladatel grafického studia ReDesign a autor designu overgroundové revue Živel: „Dokonale americký. Aby ne, když použitý font Gotham zdobil prezidentskou kampaň Baracka Obamy před pár lety. Ale ta geometrie a mužnost písma mi tak nějak ke komiksu sedí, stejně to čtou spíš kluci… Hra se symbolem a poodhalení C (a vlastně i D) je vynikající typografický vtip a dělá z tohoto loga velmi zapamatovatelný motiv. Prostě se zahnízdí v mozku. A přesně o to u dobrého loga jde.“

Nové logo má různé variace, každý hrdina bude mít vlastní. Například to Green Lanternovo září, Strážcům nechybí kultovní krvavá šmouha… Ano, u DC Comics si k propagaci loga vybrali i motiv s Mooreovými Strážci. Společně s návrhy postav, které v prosinci unikly na internet a vzápětí byly staženy právním oddělením DC, to jednoznačně potvrzuje, že se do světa Komedianta a Dr. Manhattana vrátíme. Dřív jsme spekulovali, jestli se tak stane. Teď už jde jen o to, KDY se tak stane.

15 komentářů u „OBRAZEM: DC odkrylo multimediální logo. Bude i na nových Strážcích“

  1. Ac jsem holka (graficka) tak logo je super napad s prekrytim je vtipny a cele je to naprosto SUPER

  2. Vypadá to skvěle! Nápad mi připomněl částečně přikrytou felaci ve Čtyři vraždy stačí, drahoušku:) Odvaha v době nastupující normalizace nevídaná! Kája Saudek si ostatně dělal a říkal vždycky, co chtěl…

  3. Logo Discovery History pusobi kompaktneji. Logo DC mi pripomina spis studentskou praci, kde je treba jeste neco „doladit“. Ten tvar odlepene folie mi prijde takovy nejaky nestastny…

  4. souhlasim s petrem vcelkou. existuje vubec varianta bez tech prechodu? tohle 3d pojeti, jsem myslel, ze je ve svete pase. ve vizualech to vypada dobre, ale samostatne to moc nefunguje.

  5. Než se kluci začnete plácat po ramenou, jak rozumíte grafice, tak ať se Petr Včelka mrkne na špičku svého nosu a zamyslí se nad velikostí písma v úvodním textu jeho komiksu o Heliodoru Píkovi v knize Ještě jsme ve válce. Abych si příště nemusel na čtení zase brát lupu…

  6. Filipovi: Prave se divam na spicku sveho nosu, a vidim tam odpoved :) Ze to bylo zrejme proto, ze textu bylo neunosne mnoho a vzhledem formatu a ostatni grafice v zahlavi casopisu CILICHILI bylo nutne to vyresit timhle zpusobem. Fakt, ze ma sbornik jiny format a fakt, ze ostatni grafiku v zahlavi, kterou jsem docela dlouho balancoval, jiny grafik uplne odmaznul uz nebylo bohuzel v mem dosahu. Skoro uz se tu bojim vyjadrit svuj nazor, aby nebylo zase neco :)

  7. V klidu, mně se ten komiks moc líbí, já jen, abychom nebyli v té české kotlině do sebe moc zahledění:) a všímali si toho, co můžeme udělat lépe… Strávil jsem roky v tištěném médiu zvaném časopis, takže chápu, co se může také stát bez schopnosti ovlivnit danou věc… Přeji hodně úspěchů!

  8. Myslim, ze bychom v te nasi kotline spis nemeli vsechno ze „Zapadu“ prijimat automaticky a tak nejak nekriticky. Neni duvod si myslet, ze cokoliv, napr. nova znacka DC je automaticky nedotknutelna/dokonala. Mne se spis pri pohledu na tenhle logotyp vybavi ta masinerie, ve ktere se podobny navrh schvaluje, vsechny ty tlaky a kompromisy. Taky preju hodne uspechu a vic podobnych projektu jako Lips !

  9. Jasně, s tím plně souhlasím, Amerika jako mekka typografie a grafického designu taky občas vypotí dobrá zvěrstva, ale tohle logo mi přišlo opravdu velmi zdařilé, ta „D“ přelepka – a to gradienty a 3D efekty opravdu nemiluju… Líbí se mi to co dělali Sutnar a Rykr, abych se tedy definitivně odkopal:) Lips byla čirá radost, podařilo se mi od té doby najít další dva originály, které v knize chyběly… kde že je ale těm stovkám dalších Kájových věcí konec! Škoda, že se nechce přihlásit majitel Muriel a andělé, to by byl dobrý počin k vydání z originálních podkladů… vydání z roku 1991 není barevně úplně košer… soutisk taky notně pokulhává…

  10. no tak snad v tejto chvily holandsko… v motion dizajne mozno anglicko… urcite by som nasiel progresivne vplyvy v nemecku a pod… a jasne v amerike sa toho deje vela ale mekka grafickeho dizajnu to nieje….

  11. Myslel jsem to trochu jinak: The name „Graphic Design“ first appeared in print in the 1922 essay „New Kind of Printing Calls for New Design“ by William Addison Dwiggins, an American book designer in the early 20th century.

    Reklamy na auta, pin-up girls… Warholova Campbelova polévka… naprosto fatální design všech motorestů, rychlých občerstvení… V Americe mohli od 20. let minulého století dělat to, co tady dopouštíme my, podívej se, jak vypadají obchody mimo centrum Prahy a větších měst, na jejich vývěsní štíty a reklamní cedule… grafické panoptikum… Oni si místo toho pozvali Ladislava Sutnara, aby jim určil trend na dalších 30 let a povýšili reklamu na výtvarné umění… to je pro mě mekka a ne nějaké Holandsko se svými univerzitami typografie… pokud ji totiž neumíš prosadit do veřejného sektoru – tak jak se to v typograficky rozvojových státech jako je ČR děje, tak si ji můžeš strčit leda za klobouk… v odborných časopisech a serverech totiž neovlivní vůbec nikoho kromě těch, kteří už mu holdují… Tady musí být ambice graficky ztvárnit i vzkaz hajzlbáby, že přijde za 5 minut, tak to vidím já…

Komentáře nejsou povoleny.