Tým snů: Gaiman a Moebius měli spolupracovat na Sandmanovi

Některé sny jsou prostě příliš dobré na to, aby se proměnily ve skutečnost. Tak kupříkladu svět nikdy nepoznal spolupráci Neila Gaimana a Moebia, i když k ní málem došlo rovnou dvakrát.

Obě slavná komiksová jména měla spojit sandmanovská sbírka Endless Nights, která v roce 2003 nabídla povídky sedmi Věčných sourozenců v podání sedmi výtvarníků. Gaiman napsal pro Moebia povídku Smrt a Benátky (česky vyšla v Crew² #12), ale Francouzův zdravotní stav se náhle zhoršil a příběh kreslil P. Craig Russell.

Moebius se Gaimanovi ozval po půl roce. Zdraví se zlepšilo, věřil si na krátkou povídku s celostránkovými panely. A tak vznikla metafyzická a melancholická procházka s Osudem a jeho knihou, kterou má navždy připoutanou k ruce. Jenže ani tu nekreslil Moebius, jehož rakovina o sobě znovu dala vědět… „Náhradník“ Frank Quitely však odvedl bravurní práci, která dodnes z jeho tvorby vybočuje a Moebiově odkazu nedělá ostudu.

Gaiman zavzpomínal na iniciační setkání s Moebiem a jejich neuskutečněnou spolupráci na svém blogu.

Sborník Endless Nights byl pomyslným epilogem za řadou Sandman, podle nakladatelství Crew by česky mohl vyjít v roce 2013. Kromě Smrti a Benátek vyšla v překladu ještě část Co jsem okusila z touhy kreslená Milo Manarou (Crew² #7).

1 komentář u „Tým snů: Gaiman a Moebius měli spolupracovat na Sandmanovi“

Komentáře nejsou povoleny.