Čtyřlístku mají přinést štěstí posily z Generace nula

Do časopisu Čtyřlístek v dobách jeho největší slávy přispívala taková kreslířská esa jako Adolf Born, Renáta Fučíková nebo Karel Franta. V poslední letech se výtvarná úroveň magazínu značně propadla, možná ale čtenáře opět čekají lepší časy.

V letošním roce totiž začal Čtyřlístek spolupracovat hned se dvěma výraznými autory Generace nula.

V únorovém čísle 4/2012 se v časopise objevil první díl autorského cyklu Cyril a Mikuláš, pod nímž je podepsán Tomáš Chlud. Hrdiny příběhu jsou dva kluci z budoucnosti, kteří se na stroji času vydávají za dobrodružstvím do různých historických období. Do konce roku by se měly objevit ještě další tři příběhy a se spoluprací se počítá i pro příští rok. (Již jsme přinesli rozsáhlejší preview.)

Aktuálně připravovaný Čtyřlístku 7/2012 pak přinese pilotní díl série Tryskošnek, pro niž svého známého stripového hrdinu oprášil Dan Černý.

10 komentářů u „Čtyřlístku mají přinést štěstí posily z Generace nula“

  1. Kvalita časopisu Čtyřlístek klesá už velmi dlouho.Zlatá 70.a 80.léta.Co mi vadí nejvíc,že Němeček už dávno rezignoval na kvalitu a funguje jen jako továrna na peníze/můj názor/-na kresbě je znát,už si s tím moc nehraje…má toho moc-reklamy na všechno možné,animace filmu,omalovánky,kalendáře atd.Nejhorší doba byla,když dělal časopis víceméně sám se svým týmem,to už asi nebylo kam klesnout…Marek

  2. Mně je obecně líto, jak Čtyřlístek mrhá svým za roky nastřádaným potenciálem. Když se člověk podívá, jak vypadá moderní dětský komiks třeba ve Francii, těžko se s tím může Čtyřlístek byť jen přibližně srovnávat. Ale třeba je angažování Tomáše Chluda a Dana Černého opravdu prvním krokem k modernizaci časopisu :)

  3. Pro mě skončila éra Čtyřlístku číslem 252.
    Od čísla 253 se zvětšil formát, změnil druh papíru a ubylo kvalitních kreslířů – samá negativa.

  4. Už jako dítě jsem na konci 80. let zaznamenal scenáristické vykrádaní Čtyřlístku sebou samým a začal mne mnohem více bavit Sherlock Holmes a další – doplňkové komiksy. Křídový papír a všudypřítomné gradienty, který bohužel vidím také u Tryskošneka, to už ani nemá smysl komentovat. Kdysi dětské časopisy a animované filmy vychovávaly k výtvarnému cítění, přispívali do nich akedemičtí malíři… Nynější Čtyřlístek a jeho výtvarná úroveň se postupně staly Michalem Davidem a Markétou Muchovou českého komiksu…

  5. On Čtyřlístek je hlavně o Čtyřlístku – dokud Němeček nezvedne úroveň ústřední čtveřice (což se bohužel nestane), obávám se že to ani Generace nula nezachrání

  6. Lenny: treba to jednou prenecha prave Chludovi nebo Danovi.. :)

  7. Čtyřlístek má na rozdíl od většiny tuzemských komiksových časopisů jednu velikou (a možná i jedinou :-) výhodu: vychází. A poměrně pravidelně. A na tom se dá stavět. Těžko z něj někdy bude obdoba např. francouzskýho Pifa, ale pokud je prostor, kde se dají publikovat český komiksy (ač jsou třeba pro děti (a ne zrovna od akademických malířů, ale třeba jenom od sprostých animátorů)), proč toho nevyužít?

  8. Pro Dana: Nemyslel jsem Vás ani Tomáše, tvorba Vás obou se mi moc líbí. Myslel jsem celý ten „moderní“ feel dodávaný uměle kolorováním s přemírou gradientů snažícím se ogejšlit něco, co tam zatím není. Nemusí z toho být nutně PIF, ale dostat se alespoň na 30% kvality z přelomu 70. a 80. let v roce 2012 bych bral od takové legendy, jako je Čtyřlístek, minimálně za slušnost vůči čtenářům, když už k tomu nevede vlastní sebereflexe. Stačí si snad položit Čtyřlístek z první stovky a současné číslo, Vy ten nebetyčný rozdíl nevidíte? Tam jde i o grafika, který to celé předělá do nějaké esteticky únosné podoby… Myslíte si, že se stará čísla prodávají za tisíce kvůli nostalgii? Ne, z té věci je ta hodnota zkrátka patrná na první pohled… a vvvooo tom to je:) Moc bych si přál, aby Čtyřlístek svou klinickou smrt i díky Generaci nula přežil.

  9. Pro Filipa: Souhlas. Uvidíme, no… třeba se Šnekovi podaří mírně zvednout kvalitu a třeba taky ne. U Tomáše je to bez debat. Myslím si, že se víc se Čtyřlístkem dělat nedá, než čekat, jestli to chytne i další autory a třeba se pak dočkáme i těch krásných 30% bývalé kvality :-)

  10. Podle mého soudu je potřeba rozlišovat dvě věci – subjektivní dojem, že Čtyřlístek už není to, co byl za našeho dětství, a objektivní fakt, že autorská skladba byla v posledních letech/dekádách stále slabší. Čtyřlístek je přitom opravdu jediné normálně (tj. tržně) fungující české komiksové peridoikum. Pokud tam ale nepřibude pár Chludů a Černých, synovi ho kupovat nebudu.

Komentáře nejsou povoleny.