PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Velký Kix a malý Arzach

* BB art vydal Habibi, výsledek mnohaleté práce Craiga Thompsona, autora i u nás ceněného komiksu Pod dekou. Zatímco výtvarnému podání není co vytknout a jedná se o malý skvost s precizní kresbou, tak příběh je tak ambiciózní a rozvleklý, až je to ke škodě věci. Méně by v tomto případě bylo zaručeně více.

České vydání jsem měl v ruce a na první pohled potěšilo s originálem identické zpracování vazby se zlatou ražbou, nicméně uvnitř čtenář narazí na docela nepříjemný přehmat v podobě volby nepříliš kvalitního papíru zažloutlé barvy. Thompsonova tužokresba je totiž opravdu velmi detailní a v českém vydání prostě nevyniká.

* Pán času pro změnu nemá moc dobrou distribuci, tak se obávám, aby na to nedoplatil.

* Arzachovi zmenšený formát moc nesvědčí. Hustota kresby je tu totiž vyšší než např. u Incalu. Každopádně klasika, která potěší.

* Albatros se dává na dobrodružná alba pro mladé. Myslím, že Storm i Rahan jsou dobrá volba. Storma jsem přečetl a potěšila poctivá kresba i dobrý příběh. Jen překladatelka mohla převzít původní pojmenování Stormovy družky Zrzka a nedávat těžkopádnou Rudovlásku.

* Konečně se mi do rukou dostaly komiksové noviny Kix, respektive jejich druhé číslo. Editorsky jde o hodně povedenou věc a výběr autorů je perfektní. Jen ten á-trojkový formát mi přijde příliš na efekt a málo praktický. Prostě se mi to špatně čte.

* Právě vychází cenově zvýhodněná kolekce prvních třech knih Dungeon: Zenith od NBM. Ano, jedná se o u nás loni předčasně ukončený Donžon, ovšem v americkém formátu a se dvěma díly na knihu. Tři knihy Zenithu tedy odpovídají šesti původním albům, které už u nás vyšly. Proč o tom píšu? Myslím, že nejsem sám, koho ukončení bláznivých dobrodružství Herberta a Marvina zamrzelo. Za slušný peníz si teď dokupuji další příhody v zámořském vydání, která jsou dostupná ve všech pěti dějových řadách a ne ve třech, jako u Arga.

* Původní šestidílnou minisérii Comic Book Comics vydává nyní v kompletní podobě a pod více napovídajícím názvem The Comic Book History of Comics nakladatelství IDW. Ukázky z historie vydávání komiksových sešitů v USA si můžete prohlédnout na www.eviltwincomics.com/cbc.html.

* Na světě je již čtvrtý dotisk prvního sešitu nové série Briana Vaughana Saga, která startovala v březnu tohoto roku a doporučuji si přečíst krátkou recenzi od Zacka na comicsdb (sjeďte dolů na příspěvek z 16. března).

* Včera mi dorazila do schránky Nonnonba. Vypadá báječně, i když si myslím, že pevná vazba by byla na místě. Přečetl jsem asi prvních pět stran, a i tak si myslím, že to bude hodně dobré. Vždyť si stačí přečíst něco o životě autora, Shigeru Mizukiho, abyste pochopili, že člověk, který nešel ve válce zabít a který ve svém požehnaném věku stále aktivně tvoří, nemůže tvořit něco nezajímavého. V angličtině na Animenewsnetwork.

4 komentáře u „PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Velký Kix a malý Arzach“

  1. Teda nedá mi nezareagovat. Není to první kritický komentář k Habíbí, co čtu a proto se divím. Habíbí je bible komiksu s krásně lehkým, obratným vyprávěním a skvělou kresbou. Odbourává mýty o koránu atd. Dlouho mi zůstala v hlavě. Noa oproti tomu – Pán času? Sory, ale to je fakt škoda papíru. Nesmyslný blábol bez hlavy a paty a před totálním odsouzením jej zachraňuje jen kresba.

  2. Ať už je názor na Habibi jakýkoliv, není zrovna na místě ho porovnávat s Pánem času. To je úplně jiná kategorie. Porovnávat špičku světové produkce a s domácí tvorbou „na koleně“ moc dobře nejde.

  3. Mě zase lehoulince udivuje, jak to, že nikoho z těch, kdo Habíbímu vytýkají tu podivnou excentrickou narativní strukturu, nenapadne, že to je udělané schválně. Craig Thompson už předvedl, že zjevně hravě umí vytvořit kompaktní vyprávěcí strukturu podle všech pravidel a tradic Západu, a tahle, podivně rozevlátá, podle mě evidentně záměrně napodobuje orientální fabulační tradici, stejně jako výtvarná stránka napodobuje tu výtvarnou.

  4. fabulace, narace, exentrice a kompakce mě ani tak žlučí nehejbou. Zato ten toaleťák na kterým to vydaly je fakt zoufalej! A to se mi na veletrhu snažili namluvit, že to je záměr a že to prej víc vynikne… uf…

Komentáře nejsou povoleny.