PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Frankenstein, kam se podíváš

* Dnes bych rád zmínil něco o kanadském autorovi Jeffu Lemireovi, který je pro mě zajímavý tím, jak se bez problémů dokáže pohybovat ve světě alternativního i mainstreamového komiksu. Prvními komiksy, kterými na sebe upoutal pozornost, byla trojice příběhu pro Top Shelf, které se dnes dají sehnat souhrnně jako Essex County Trilogy a jsou imaginárním zobrazením autorova rodného městečka. Melancholickým vyprávěním se prolínají dobře napsané a zajímavé postavy.

Jako další zlom přišla série Sweet Tooth pro Vertigo, kreslená stejným stylem jako Essex County, tentokrát ovšem s coloringem. Postapokalyptická roadmovie o chlapci s jeleními parůžky, jenž postupně objevuje nelítostný svět, ve kterém ovšem není se svým „postižením“ sám a které zároveň přitahuje pozornost různých zájmových skupin a individuí, z nichž má dobré úmysly opravdu jen málokdo. Série bude letos uzavřena svým čtyřicátým sešitem. Úspěch Sweet Tooth pro Lemirea znamenal otevřené dveře do světa nakladatelství DC. Zde si nejdříve vyzkoušel one-shot Brighest Day: Atom a poté dostal na starost v rámci velkého loňského restartu sérii Animal Man – příběh může, jehož talentem je získávat schopnosti od zvířat.

Nástup v DC měl úspěch, to ale neznamená, že by se v něm autor utopil a tak již o prázdninách vyjde nový autorský projekt The Underwater Welder u nakladatelství Top Shelf. Kniha bude pojednávat o mystickém zážitku Jacka Josepha v mořské hlubině, o jeho nastávajícím otcovství, paměti a realitě, smrti a zrození – jak už to tak bývá.

Tento týden vychází Lemireovi jeho prvotina Lost Dogs v remasterované podobě a první book série Frankenstein, Agent of S.H.A.D.E.

* Když už jsme u toho Frankensteina, vzpomene se ještě někdo na sérii Doc Frankenstein od sourozenců Wachovskich, která svého času vycházela v jejich vlastním nakladatelství Burlyman Entertainment spolu se Shaolin Cowboyem od Geofa Darrowa? Škoda, že se po ní slehla zem, byla totiž skvělá a výborně nakreslená od Steva Skroceho, storyboardisty Matrixů. Ale aspoň na toho šaolína by se ještě mělo dostat – u Dark Horse a snad ještě letos.

* Grant Morrison, který mimochodem také psal Frankesteina v rámci projektu Seven Soldiers, dostal ocenění za zásluhy od Britské královny Alžběty II. Hned se mi vybavila postava Moonchilda, dvouset let staré lovercraftovské zrůdy královské krve z Invisibles, a musel jsem se pousmát.

* Dobrá zpráva od nakladatelství Meander. Ještě do konce měsíce vyjde jako ideální prázdninové čtení druhý díl Macanuda argentinského autora Linierse. První díl byl skvělý a ještě víc potěší, že se takový netradiční strip dočkal druhého dílu. Přítomnost Frankensteina v Macanudu mi není známá, ale vůbec bych se nedivil, kdyby se tam nějaký objevil. Aspoň jako tučňák.