PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Talbot a Modanová mají divoké tužky

* Nepřestává mne udivovat, že vznikají komiksy věnované třeba tomu mrtvýmu chlapíkovi od jablek, Michelle Obamové nebo Justinu Bieberovi. Zejména poslední dva jmenovaní jsou specialitou vydavatelství Bluewater Productions. Chtěli byste komiks o životě Lýdie Klausové? Já jedině, pokud by ho dělal Kakalík.

* Když už jsem šťouchl do té politické žumpy a ona krapet vyšplíchla – Steven Weissman chystá vydat u Fantagraphics věc jménem Barack Hussein Obama. A má to být humorné.

* Tuhle jsem šel po ulici za jedním chlapíkem, co vypadal z dálky jako Hibi. Než mi došlo, že to není on, říkal jsem si „Hele, Hibi, musím ho dohnat, už jsem ho dlouho neviděl.“ V srpnu by mu bylo 34 let.

* V létě se těším mimo jiné na sebrané stripy a kresby Trip or Squeek od britského autora vystupujícího pod jménem Savage Pencil. Ty vycházely původně v časopisu The Wire od roku 2002 a budou v knížce doplněné i rozhovorem se Savage Pencilem, který pořídil Tony Herrington. Knížka vychází v nakladatelství Strange Attractor.

No a drobně o tom, kdo je Savage Pencil: vlastním jménem Edwin Pouncey (narozen v Leedsu v roce 1951), začal publikovat svoje neortodoxní, punkové kresby od konce 70. let. Je to autor hodně výrazný, v mnohém britská odpověď na tvorbu Garyho Pantera. Má na triku řadu obalů desek (pro Sonic Youth, The Fall nebo Big Black) a vlastních comixů (mj. dvojdílný Corpsemeat Comix z let 1983 a 1989, jedničku je možné stáhnout v PDF zde). Ty si vydával ve vlastní režii pod značkou Sexy Swastika. Jeho výraz je trochu extrémní a asi se nebude většině mainstreamové komiksové společnosti moc líbit. Jak ale říkal klasik – „jen kurvy se musí líbit“ (což doplním aktualizačně „komiksy ne“).

* Co myslíte, bude Jirka Grus pokračovat ve svém stripu Lela a kozička, jehož první díl se objevil na jeho blogu v dubnu?

* A ještě pár novinek, které přijdou co nevidět – Bryan Talbot společně s Markem Staffordem chystá pro Dark Horse album s názvem Cherubs!, Rutu Modanová, která se u nás představila Hlubokými ranami (2008), chystá na léto book Maya Makes A Mess. Vychází u Toon Books.

* Jeden z nejhezčích abstraktních komiksů poslední doby představuje na stránkách http://intercorstal.blogspot.com/ Gareth A. Hopkins. Je to možná trochu vyhrocená podoba komiksu jako takového. Ale mě baví moc.

* Nebyl někdo z vás na výstavě kreseb a komiksů Báry Jílkové, která proběhla v půlce května v Galerii Barrandov v Praze? Jmenovala se To nejlepší ze mě… a nějak se o tom nepsalo.

2 komentáře u „PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Talbot a Modanová mají divoké tužky“

  1. Asi pred pul rokem jsem pro ne mel kreslit nejdriv zivotopis Adama Westa a pak zivotopis Neila Gaimana. Seslo z toho hned pote, co jsem si na internetu nastudoval jejich firemni politiku.

Komentáře nejsou povoleny.