Lachmanová vyhrála mezinárodní soutěž, boduje i s Kustodkou Květou

Tvůrce autorských knih, grafických děl, originálních komiksů, ilustrovaných povídek, fotografických knih a dalších knižních forem hledala mezinárodní soutěž Art Books Wanted. Přihlásili se umělci a designéři ze Spojených států, Velké Británie, Španělska, Itálie, Francie, Švýcarska, Belgie, Švédska, Finska, Slovenska, Polska nebo Íránu.

Komiksovou kategorii vyhrála česká ilustrátorka Františka Lachmanová (*1986) a její příběh Sicktown. Ukázky vyšly v katalogu ke KomiksFEST!u 2011 nebo v časopisu Komfort Mag. „Celý ho mám ve skříni ve škole. Vytiskla jsem ho sítotiskem, v nákladu 20 kusů,“ napsala nám Lachmanová, která studuje Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze.

Sicktown inspirovala Lachmanové kamarádka koupající se v rybníce. „To byl první impuls. Pak vše vznikalo poněkud nekontrolovaně. Při tvorbě komiksů se držím převážně atmosféry. Co se tam odehraje, koho se to týká a v jakém prostředí se děj odvíjí, to vzniká až postupně. Něco nakreslím a to mi otevře další možný příběh. Ke konci je to celé spíše o ubírání nápadů,“ popsala mladá autorka svůj tvůrčí proces.

„Začala jsem u tuše, pak to byly koláže a momentálně všechno dělám počítačem. Na tabletu. Tam můžu kreslit i lepit,“ říká k výtvarným technikám.

Nejznámějším komiksem Lachmanové je strip Kustodka Květa vycházející na webu artalk.cz. Získal si dost příznivců, Květa je totiž ukázkový misantrop a neztratila by se ani v Red Meatu („Vzadu hoří, budu muset zapnout alarm. Ale ještě je čas, zatím chytl jen školní zájezd.“).

Nesnáší, když se jí v galerii „couraj lidi a očumujou obrazy“, a při hlídání výstav zažívá různá „neuvěřitelná nedobrodružství“, jak stripy popsal jejich scenárista Tomáš Končinský. „Květa se teď má skvěle. O prázdninách všichni jedou k moři, takže bude mít v galerii klid,“ uzavírá Lachmanová.

Více informací o soutěži Art Books Wanted a pořádajícím nakladatelství EDITION LIDU najdete zde.