PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Love and Rockets slaví 30 let ve velkém stylu

Po podpisové smršti na Comic-Conu v San Diegu, která probíhala celý minulý týden, byla víceméně odstartována asi největší letošní akce v rámci alternativního komiksu – Love & Rockets 30th Anniversary Celebration. Takže zase budu trochu otravovat s Los Bros. K třicátému výročí vydání prvního sešitu Love & Rockets je totiž připraveno – zejména na podzim – dost výrazných počinů.

Už teď vychází dvě sólovky, sestavené z porůznu publikovaných příběhů a doplněné o další dosud neviděné stránky (Gilbertovy The Adventures of Venus a Jaimeho God and Science, obojí u Fantagraphics). V září vyjde páté číslo ročenky Love & Rockets: New Stories, které už bylo nyní nabízeno v limitovaném nákladu na zmiňovaném Comic-Conu. Gilbert jinak rozjel u Dark Horse čtyřdílnou sérii Fatima: The Blood Spinners, na podzim mu má vyjít u Drawn & Quaterly nový book Marble Season. Aby toho nebylo málo, Fantagraphics chystají na leden příštího roku sebrané Gilbertovy příběhy z druhé série Love & Rockets (Julio’s day).

* To byly takové spíš normálně provozní věci (co si budeme povídat, zejména Beto je grafoman), teď to nejzásadnější: v září a říjnu vyjdou dvě podstatné knihy, mapující třicet let Love & Rockets. První z nich, The Love and Rockets Companion: 30 Years (and Counting) dali dohromady Marc Sobel a Kristy Valentiová. Objeví se tu mimo jiné rozhovory se všemi třemi Hernandezovými (Gilbert, Jaime a Mario), nějaké dosud nepublikované věci, rodokmen sérií Palomar (Gilbert) a Locas (Jaime) plus vyčerpávající bibliografie toho, co Los Bros stačili spáchat (i na obalech desek nebo DVD).

Druhá položka se jmenuje The Love And Rockets Reader: From Hoppers To Palomar a napsal ji již zmíněný Marc Sobel. Mělo by jít o hloubkovou analýzu celé první série L&R s přesahy k h/c scéně 80. let plus jako bonus úplně první komiks vytvořený Jaimem z roku 1977, který dosud nebyl nikde otištěn.

A kdyby se vám zdálo, že je toho z líhně Los Bros nějak málo, na listopad je ohlášeno u Fantas čistě grafické album Love and Rockets: The Covers, což jsou sebrané všechny obálky (bez titulků a nápisů) za posledních 30 let.

* Jinak k Fatimě – jak docela správně napsal Sean T. Collins v recenzi v The Comics Journal: „Pokud máte rádi komiksy, ve kterých jsou lidé stříleni do hlavy, najdete sotva nějaký lepší.“ Je to tak: už na prvních šesti stranách je kolem čtyřiceti mrtvých zombíků. Tahle práce je poctou prastarým EC komiksům z 50. let. I s tím hodně přehnaným násilím a brutalitou. Akorát je to v Hernadezově stylu, takže milovníci realistické kresby už teď trochu ohrnují nosy.

* Ve vydavatelství Boom! Studios vychází výbor z kraťasů jednoho z „menších“ autorů vycházejících z undergroundu, Howarda Cruseho. Kniha se jmenuje The Other Sides of Howard Cruse a měla by přinést třeba stripy s jeho hrdinou Barefootzem. Cruse je mimo jiné pozoruhodný tím, že se jako jeden z prvních autorů začal už v 70. letech soustavně věnovat homosexuálním tématům v komiksu.

V nakladatelství Československé anarchistické federace vyšly už čtyři komiksové sešity – zatím poslední z nich je překlad díla rakouského autora Thomase Fatzinka Když začala noc. Jinak předchozí tři sešity byly: Ryszard Dabrowski – Likvidátor na Ukrajině (překlad z polštiny), Anarchix (soubor porůznu poskládaných komiksů, z větší části překladů, ovšem třeba s reprintem komiksu z A-kontry z počátku 90. let nebo s Kormidlem osudů z Dětem vstup zakázán) a Class War Comix (nedokončený utopický comix Cliffa Harpera ze 70. let).

* No a z úplně jiné strany, ale stále z alternativy. Trampské sdružení Avalon vydalo sborník Vandr trampským komiksem I. Autorem kreseb je Tom „Hohe“ Zvědělík a sborník obsahuje celkem pět krátkých příběhů od různých autorů spjatých s trampingem (jeden se například jmenuje Jára Cimrman a lesní moudrost).

5 komentářů u „PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Love and Rockets slaví 30 let ve velkém stylu“

  1. U Love and rockets je pro mě dost náročné se ve všech těch edicích vyznat a to i v reálu před regálem. Nestačí kontinuální řada, příběhy jednotlivých postav nemůžou být v jedné řadě, pěkně co book to postava, ale každý bratr musí mít jinou řadu, s naprosto odlišným formátem i grafikou…. a různě rozsekané!!! uáááááááááááááááá

  2. No a je vůbec někdo, kdo tomu rozumí? Ale to The Love and Rockets Companion: 30 Years (and Counting) by to mělo asi konečně dát do latě, ne?

  3. Tak to silně pochybuji. Oni ještě něco přidaj… Ale jako poslední jsem si minulý týden pořídila High soft lisp a teď dokoupím Luba v hardcoveru (no nebrat za 40 doláčů!!!), jsou to boží příběhy a navíc mám Gilberta raději než Jamieho.

Komentáře nejsou povoleny.