První Čech se prosazuje v americkém komiksu. Aleš Kot píše i Batmana

Vypadá jako frontman kapely pro hipstery, v rozhovorech mluví jako prokletý básník 21. století a stvořil ho český školní systém. Scenárista Aleš Kot tento týden vydal u Image Comics svůj první komiks Wild Children o žácích, kteří udělají z učitelů a ředitele rukojmí, protože školní výchova podle nich stojí za houby. „Viděl jsem, že školní systém produkuje dokonalé nástroje, ale porouchané lidi,“ říká Kot.

Mladý Čech (*1986) se v roce 2009 přestěhoval do Spojených států. Žije v Kalifornii, kde má svoje ústředí také společnost Image, která s ním počítá i do budoucna. Na probíhajícím Comic-Conu v San Diegu už ohlásila Kotovu minisérii Change, začne vycházet v listopadu. Trojici hlavních hrdinů tvoří scenáristka lomeno úspěšná zlodějka aut, rapper W-2, jenž je chytřejší než jeho zjev napovídá, a tajemný astronaut, který spadl na Zemi.

Aleš Kot už patří ke generaci čtenářů, pro něž je komiks naprosto běžná, až nedílná součást života. Třeba Z pekla přečetl ve 14 letech. Načítal dál a dál, až se dostal ke Grantu Morrisonovi, který se stal jeho oblíbencem společně s Alanem Moorem nebo Warrenem Ellisem.

Český Grant Morrison

„V určité době jsem musel volit mezi školou a životem. Zvolil jsem život,“ řekl v jednom z rozhovorů, kterých v poslední době rozdal spoustu pro BleedingCool, Comic Book Resources, USA Today nebo iFanboy. Za jedenáct let vystřídal šest škol, zažil na nich orální sex na záchodcích, přepisování žákovských knížek a prý podpálil pár věcí.

V sedmnácti ze školy odešel a vydal se do Prahy, kde pronikl do breakcoreové a dubstepové hudební scény, squatoval, účastnil se čtení undergroundové poezie… Velmi podobný příběh za sebou má i Vladimír 518, který dal přednost škole života a prošel si různými subkulturami.

Kot naznačil, že se cítil jako hlavní hrdina Morrisonovy slavné série Invisibles, který prochází osvícením ve skrytém světě, o jehož existenci nemají smrtelníci ponětí. Kotova inspirace Morrisonem se projevila při psaní Wild Children, kdy prý rozstříhal komiks Kill Your Boyfriend (o mladé anarchistce na střední škole v Británii) a ze stránek si vyrobil šamanskou sukni, na jejíž schopnosti spoléhal.

Kotovu tvorbu poznali Češi z jiného pohledu. Svůj talent a zapálení pro komiks dokazoval v textech publikovaných na serverech comx.cz (přezdívka Kenny) a comics.cz. Člověk nemá šanci poznat, že články psal tehdy šestnáctiletý kluk. Kolem roku 2010 již transformovaný pražskou i americkou zkušeností publikoval sérii pozoruhodných článků o komiksech v hudebním časopise Full Moon.

Českého scenáristy si všimli i v DC Comics. Svěřili mu rovnou Batmana v rámci digitální řady Legends of the Dark Knight, mezi jejíž další autory patří Damon Lindelof, Jeff Lemire, Ben Templesmith nebo J.G. Jones.

Aleš Kot je trochu neuvěřitelný úkaz, z něhož v rozhovorech proudí jasně vyhraněné životní názory, ale o domovině ani své cestě do Spojených států nemluví. Už teď vám můžeme slíbit rozhovor, který se na českou stopu zaměří.

3 komentáře u „První Čech se prosazuje v americkém komiksu. Aleš Kot píše i Batmana“

  1. hmm…stejně starý jako já. Co proboha dělám se svým životem…?!?

Komentáře nejsou povoleny.