PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Felliniho osudové dílo

* V květnovém zápisníku jsem chválil projekt The Manara Library od Dark Horse, které do té doby stihl vyhrát Eisnerovu i Harveyho cenu za nejlepší americké vydání zahraničního materiálu. Nyní dočítám svazek třetí, který zaujme hlavně přítomností génia světové kinematografie Federica Felliniho, o kterém si toho povíme trochu víc.

Fellini nikdy neskrýval, že má rád komiksy a sám o sobě tvrdil, že kdyby netočil filmy, byl by tvůrcem komiksů. Na jeho nočním stolku se neustále povalovalo vydání Malého Nema od Winsora McCaye, které pro něj bylo jedním z velkých zdrojů inspirace.

Komiksy ale za svůj život napsal snad jen dva, než se dostal ke spolupráci s Milo Manarou, který Felliniho filmy obdivoval a vzdával jim ve svých komiksech hold. Nejprve spolu zpracovali Felliniho povídku Cesta do Tulumu, inspirovanou knihami Carlose Castanedy, dnes již usvědčeného mystifikátora.

Pak se Fellini pustil do něčeho, co možná dělat neměl, ale možná taky musel. Do svého vysněného projektu Cesta G. Mastorna o hráči na čelo, který se potuluje snovým světem a kterému ještě nedošlo, že zemřel. Když se ho jako uznávaný režisér snažil natočit, dokázal se rozhádat s celým svým štábem, onemocněl a dostal varování od jistého šamana, že projekt nesmí natočit. Sám pak žil s přesvědčením, že kdyby film natočil, byl by jeho posledním.

Až s mnohem větším odstupem, se rozhodl pro komiksovou adaptaci, která měla vzniknout na pokračování ve třech dílech pro časopis Il Grifo. Co ale osud nechtěl – na konci prvního dílu se objevil omylem nápis „konec“. Fellini to považoval za znamení, protože nápis „konec“ nechtěl nikdy dávat ani do svých filmů, a z dalšího pokračování vycouval. Platné to už ovšem nebylo a věhlasný filmařský mág do půl roku skonal.

Vydání od Dark Horse obsahuje tedy i první třiadvacetistránkovou část, která je naprosto báječná. Letadlo nouzově přistává uprostřed města a zastaví se až před mohutnou gotickou katedrálou, od které je hlavní hrdina převezen psím spřežením do horského hotelu, kde nefunguje elektřina, a kde při mdlém osvětlení shlédne vystoupení břišní tanečnice, která v závěru svého čísla porodí…

* Tony Millionaire oznámil ukončení svého věhlasného týdenního stripu Maakies, plného obhroublého (a skvělého) námořnického humoru a chlastu. Sám autor je kromě svých kreslířských dovedností i známým pijákem piva, ale možná si dal tentokrát o lahvinku pěnivého moku víc, protože následně své fanoušky uklidnil lakonickým „April Fools!“

* Hellboy se v prosinci vydá domů – do pekla, kde na něho čeká již přichystaný trůn. V příběhu Hellboy in Hell ho tam doprovodí Mike Mignola, ovšem nejen jako scenárista, ale i jako kreslíř. A nejedná se o žádný one-shot, ale regulérní čtyřdílnou minisérii. Je to tedy Mignolova první větší práce s pekelným hochem od Červa dobyvatele a autor se na ní náležitě těší. A já také. Comics Centrum nedávno vydalo v češtině osmý svazek s podtitulem Temnota vábí.