Umírejte tiše, prosím vás. Smíchy.

Smutnější příběh už jsem dlouho nečetl. Marvin se pomalu odebírá zemřít, u Herberta by snad bylo lepší, kdyby ani nežil. A ani slovutný Donžon, už se nejmenuje Donžon. Planeta Terra Amata už se neotáčí a dospěla na samý okraj Armagedonu. Zklamání, zmar a smutek…

donzon_draci_hrbitov.jpg

Samozřejmě, že i takhle by se dal Donžon číst. Faktem ale je, že Joann Sfar a Lewis Trondheim při psaní své originální fantastické série na přecitlivělé čtenáře příliš nemysleli. A milovat jejich hrdiny znamená nejen se královsky bavit, ale i zkousnout tu a tam nějaký ten rozmarný debakl. Ostatně Marvin s Hebertem v komiksu beztak vystupují hlavně proto, aby přivedli na scénu nového hrdinu, který se (skoro) ničeho nebojí – rudého zajíce Marvina Destruktora.

Po zaniknuvším komiksovém nakladatelství Mot převzalo sérii Argo. A je třeba uznat, že udrželo vysoký standard tisku i vazby. Po čtyřech albech epochy Zenit vydaných Motem vsadilo na první díl z epochy Úsvit (tedy dějově úplně první příběh) a první díl z epochy Soumrak – Dračí hřbitov. A právě o něm je tu zrovna řeč.

Přestože je příběh z logiky věci poněkud temnější než všechny předcházející a kadence vtipů na jednu stránku rovněž nedosahuje kvantity dosud u nás vydaných alb, jde pořád o velkou zábavu, smršť originálních nápadů a báječných dobrodružství. A ano, i tentokrát se nad komiksem budete smát nahlas.

Z nových postav, což jsou skoro všechny, jsou vedle rudého zajíce nejvýraznější bezejmenný netopýr nebo mocný intrikán SHIW

1 komentář u „Umírejte tiše, prosím vás. Smíchy.“

  1. Před lety si v Crwi vyjádřili, že by Donžon brali, ale že se do toho nebudou Motu motat (ehm:). Ale pochybuju, že na tom bude chtít někdo další prodělávat.

Komentáře nejsou povoleny.