PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Grafický román ze Slovenska a Mooreovo srdce z ledu

* Zaregistrovali jste komiks Nikoly Logosové, vytvořený podle románu Pan Theodor Mundstock od Ladislava Fukse? K vidění je celý na stránkách nikkoletalogosova.blogspot.cz, ale existuje i tištěná verze. Ostatně na Nikoliiných stránkách jsou k vidění i další díla (třeba kraťas Lupiči).

* V páté čísle časopisu Enter (vydává košické nakladatelství Dive Buki) jsou dva komiksy – jeden od Američana Maxe Estese (Zakrivená čepeľ) a druhý od Juliány Chomové (Mačka vo vreci). Jinak připomínám i starší čísla Enteru, kde se mimo jiné objevil rozhovor s Andersem Nielsenem plus přetisk jedenáctého pokračování jeho komiksu Big Questions, dále bizarnosti od Marca Bella či ukázka z nedokončeného komiksu Pavola Bratského Mullerdóm podle románu Jana Weisse Dům o tisíci patrech.

* Kakalík, tajný hrdina naší doby a nejoriginálnější z originálních, vydal pro ústecký Fokus vybrané stripy s Kuřetem, které jsou k vidění i na Kakalíkově webu. Zde se dá i samotný sešit objednat, dokonce s věnováním autora.

* Ve Fantagraphics vydali soubor komiksů Joosta Swarteho nazvaný Is That All There Is? i v paperbacku (ukázka v PDF). Pro ty, kdo ještě neměli se Swartem čest: nizozemský rodák (ročník 1947) a jeden z nejvýznamnějších autorů poválečné evropské scény. Spolupracoval například s Artem Spiegelmanem na magazínu Raw. Swarteho poznáte okamžitě, jeho linka je „tintinovsky“ jasná. Je to prostě milášek.

* Mimochodem, všimli jste si změny na webu Lambiek?

* Alan Moore a Kevin O’Neill neusnuli ani po uzavření Ligy výjimečných na vavřínech: na únor chystají spin-off čili vedlejší větev z Ligy. Bude se jmenovat Nemo: Heart of Ice půjde o příběhy dcery kapitána Nema, který se v dílech 1910, 1969 a 2009 příliš neobjevoval (krom toho, že podporuje Pakistánce a chce zničit svět atomovou bombou). Na stránkách londýnského Gosh!e předvedli oba mistři obálku chystaného díla.

* Na Slovensku vyšel původní grafický román! Jmenuje se Tri. Nie štyri, nie päť, jeho autorem je Patrik Pašš a vydalo ho nakladatelství Premedia. Pašš, který vystudoval pražskou FAMU, využil tři sešity Moleskine storyboard a vytvořil výtečný alternativní comix. Předpokládám, že se většině nebude líbit ani kresba ani lettering, ale já jsem naprosto spokojen. Je to generační dílo s „metapřesahy“ (což znamená, že se v jednu chvíli hrdina-vypravěč potká sám se sebou a je nucen to řešit). A hlavně je to moc milé překvapení. Doporučuji všem, kdo chtějí v komiksové tvorbě trochu hledat (a kterým nedělá problém slovenština).

* Dvě drobnosti z loňského roku, na které jsem narazil víceméně náhodou. Jsou sice skoro rok staré, ale nešť, rok sem, rok tam… Obě se dají zařadit do naší „alternativy“ – první z nich, Tereza Damcová, má na svědomí dvoupříběh, nazvaný Srdcovej dědek a Paneláková zahrada (ukázky). Druhá autorka, Anna Pleštilová, zase vytvořila originální autorskou knihu, nazvanou Ovoce čok. Vyšlo u nakladatelství Bylo nebylo. Už v minulosti vytvořila Pleštilová autorský komiks, nazvaný Ameland, pojednávající o cestě do Nizozemí a práci v ptačí rezervaci (vyšlo v roce 2007).