Místo Ježíška přiletí netopýr. Nolanův Batman na šesti DVD je povinností pro fanoušky

GALERIE > Čerstvě vydaná luxusní DVD edice obsahující kompletní Nolanovu trilogii o vzniku, pádu a vzkříšení batmanovské legendy je povinným dárkem pro všechny fanoušky čehokoliv battastického.

Obal graficky přitažlivého boxu operuje s oblíbeným spojením tří verzí netopýřího symbolu. Díky lentikulární technologii Gotham buď hoří, nebo se rozpadá podle úhlu pohledu. Uvnitř najdete šest disků, vždy film a k němu bonusovou placku. Od Batman začíná, přes Temného rytíře, po závěrečnou bitvu Temný rytíř povstal.

Zvědavost samozřejmě míří zejména k diskům s bonusy, čímž se zároveň dostáváme k prvnímu a poslednímu problému tohoto balení. Christopher Nolan totiž nepatří zrovna mezi režiséry, kteří kolem sebe během natáčení nechají poskakovat tým tvořící film o filmu. Obezřetně mluví o svém know-how, nevypráví historky z placu a už vůbec se od něho nikdo nedočká audiokomentáře. Všechny tři bonusové disky tedy nejsou vyčerpávající tak, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nicméně každý z nich tasí z opasku alespoň jeden batarang.

Fenomén Batmobil a Joker jako vystřižený

Batman začíná se chlubí nejbohatší výbavou složenou z osmi dokumentů, mezi nimiž vynikají O původu netopýra: Podoby Batmana od poloviny 80. let a Gotham: Výprava. První z nich zoceluje pohled na proměny charakteru od Burtonova obrýleného introverta (Michael Keaton), přes Schumacherovu psychicky rozloženou citlivku (Val Kilmer) a šedivějícího policistu v přestrojení (George Clooney), až právě po Nolanova minimalistického i živelného Jekylla & Hyda (Christian Bale). A Gotham: Výprava vám názorně ukáže, co to znamená, když si Nolan „své“ Gotham City představuje jako „současný New York na steroidech“.

Silná stránka bonusové výbavy následujícího Temného rytíře zase spočívá ve dvou věcech: jednak nechává naplno promlouvat Hanse Zimmera o výrobě Jokerova hudebního motivu (typické gradující sirény) a zároveň ukazuje zapáleného Nolana toužícího vyhodit do vzduchu skutečnou nemocnici přesně ve chvíli, kdy z ní odchází podobně odhodlaný Ledger/Joker. Vynikající (a vzhledem ke skutečnostem i celkem dojemná) je jedna z mála vystřižených scén, při níž Ledger již bezpečně sedí v odjíždějícím školním autobuse. Přesto je však stále v roli, jokerovsky pomlaskává a absolutně nejeví sebemenší zájem o obří výbuch reálné budovy, k němuž dochází jen pár metrů od něho.

Temný rytíř povstal nabízí dokument Rytířův konec pojednávající detailněji o poslední netopýří výpravě a také příspěvek o fenoménu, jakým je Batmobil. Ve stejnojmenném dokumentu nechává vyniknout všechny modely – nezapomíná se na červeno-černé žihadlo z televizních 60. let, ani na elegantního netopýra od famózního designéra Antona Fursta pro první burtonovku, ani na futuristickou formuli z Batman navždy, která se vzhlížela v temných organických vizích surrealisty a designéra vetřelců H.R. Gigera.

Šest let s netopýrem v garáži

Součástí šestidiskového boxu je také 64stránkový výňatek z knihy The Art and Making of The Dark Knight Trilogy, bohužel bez českého překladu. Kompletní verze knihy má stran cca 300 a přesto, že na první pohled působí především jako fotografický průvodce s krásně jednoduchým designem (grafickou podobu knihy dostal na starost sám Chip Kidd), naděluje i dostatek vyčerpávajících informací.

Dvě novinářky Jody Duncanová Jesserová a Janine Pourroyová rozdělily bichli na tři zásadní bloky – Pre-produkci (obsahuje kapitoly Scénář, Production design, Obsazení, Kostýmy a Make-up), dále Produkci (kapitoly Natáčení filmů Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal + Kaskadérství) a ve finále Post-produkci (kapitoly Střih, hudba a zvuk, Vizuální efekty a Marketing). Dovolím si vypíchnout zejména tři věci. Tou první je, že knihu z velké části tvoří dobře vedené rozhovory se štábem, proto vám o většině celků i detailů zasvěceně vypráví přímo režisér Nolan, kameraman Wally Pfister, spoluscénáristé Jonathan Nolan a David Goyer, či jednotliví herci (už ne tolik zasvěceně).

Za druhou pozitivní věc knihy považuji fascinující pohled na průběh vzniku a tvorby kompletní trilogie od první stránky scénáře po finální klapku. Jeden příklad za všechny: v období pre-produkce Batman začíná tráví Nolan většinu času ve své garáži. Píše scénář společně s Goyerem, oba ve své improvizované jeskyni pobývají dlouhé dny a večery, občas se provětrají na denním světle. Nejsou sami, přidává se k nim ještě art director Nathan Crowley, jenž souběžně kreslí a následně staví první modely Gotham City. Všichni se v té malé garáži vzájemně doplňují, a mě osobně baví fakt, že Batman začíná vzniká svým způsobem jako underground. Stejně inspirativní a neobyčejný je fakt, jak moc je pro Nolana důležité těsné spojení příběhu s jeho dějištěm – ústředním městem – hned v první fázi vzniku scénáře. Mimochodem, na totožném postupu se nic nemění ani s následujícím Temným rytířem, Nolan pouze kupuje sousední dům s další garáží.

Jak prodat Batmana

Obzvláště zajímavá je také kapitola Marketing. Ideální pro všechny, které zajímá propagační strategie pro celou trilogii (kterou Nolan jako trilogii záměrně neplánoval). Dozvíte se, jakým způsobem se pracovalo s virálním marketingem nebo jak moc zvolenou strategii ovlivnila smrt představitele Jokera Heatha Ledgera. Je rovněž ideální pro všechny, kdo věří tomu, že i plakáty pro hollywoodské velkoprodukce mohou obsahovat myšlenku a zajímavě pracovat s příběhovými motivy.

Prezidentka marketingové kampaně Warner Bros. Sue Krollová například popisuje, nakolik příklon ke strohé velkoměstské architektuře v Temném rytíři ovlivnil podobu propagačních materiálů snímku. Škoda jen, že se blíže nezaměřuje na ikonický plakát, na němž se za hrdě stojícím Batmanem ční do dýmu ponořený mrakodrap s hořícím netopýřím symbolem. To je totiž monumentální záležitost a bezesporu jeden z mála opravdu kontroverzních plakátů, který může i nemusí drze odkazovat na 11. září. Více o netopýřích plakátech se dočetete v tomto článku.

Temný rytíř trilogie 6DVD – limitovaná dárková edice
Magic Box, 2012, 799 korun






Foto: Komiksárium/Martin Čuřík

1 komentář u „Místo Ježíška přiletí netopýr. Nolanův Batman na šesti DVD je povinností pro fanoušky“

  1. Povinností pro fanoušky je samozřejmě Blu-ray verze, DVD jsou pro důchodce. Shodou okolností mi včera jednu takovou blučkovou limitku nadělil Ježíšek :)

Komentáře nejsou povoleny.