Nový český časopis zve čtenáře do jeskyně plné alternativních komiksů

UKÁZKY > Není to tak dlouho, co vznikly noviny KIX s ambicí oživit domácí komiksové dění. Podobný záměr stál u zrodu nového časopisu Caves, který právě vyšel.

„Cílem bylo vytvořit časopis, který by se podílel na rozvoji české komiksové scény. Měl by nabídnout nejen komiksovou tvorbu, ale také ilustraci a volnou kresbu. Snažím se ho koncipovat tak, aby se v něm objevily různé výtvarné přístupy a grafické techniky, v dalších číslech například suchá jehla,“ říká zakladatel Caves Pavel Trnka, který vyučuje figurální kresbu a ilustraci studenty Ústavu umění a designu v Plzni.

Sám zde má dvě autorské díla a ukázku z komiksového zpracování Starých pověstí českých. Dalšími autory jsou David Vojtuš, Robert Hořínek, Anastasia Stročková, Rufina Bazlová, jejímž příspěvkem je ručně vyšívaný komiks, a Vojtěch Velický neboli Lazybastard (*1981), který nám napsal: „Zvolil jsem koláž a volnou kompozici na komiksové téma. Snažil jsem se zachytit dynamiku mezi dobrem a zlem. Druhá část je věnována koláži z mých ilustrací pro týdeník Euro.“

Jeden z nejzajímavějších tuzemských výtvarníků popsal i svůj tvůrčí proces: „Kreslím na tabletu Wacom Cintiq 24HD v Corel Painter 12, používám obyčejný štětec na ‚perokresbu‘. Výslednou kresbu poté vytisknu a tuší vystínuju. Následně to naskenuju a vybarvím opět v počítači. Tuto techniku sem si zamiloval, můžu si takhle dovolit prakticky cokoli za přijatelný časový úsek.“

Název časopisu, který v překladu znamená jeskyně, odkazuje na jeskynní malby. Zároveň je i zkratkou pro komiksovou alternativní výtvarnou evropskou scénu – Comic Alternative Visual European Scene.

Pokud vše půjde dobře, časopis Caves bude vycházet jednou za tři měsíce (můžete se stát jeho fanoušky na Facebooku). Má formát A4, čtyřicet stran a stojí 130 korun. Konečný náklad by měl být sto kusů. Seženete ho v Plzni v knihkupectví Valhalla, v Praze se prodává v knihkupectví Ostrov a v obou pobočkách Dobré trafiky, objednat ho můžete na adrese pav.trnka@seznam.cz. Vybírat lze ze dvou variant obálek (první dvě v galerii níže).

Pavel Trnka






Vojtěch Velický

Anastasia Stročková

Rufina Bazlová

David Vojtuš

Robert Hořínek

Jan Dientsbier (vytvořil logo a grafickou úpravu)

9 komentářů u „Nový český časopis zve čtenáře do jeskyně plné alternativních komiksů“

  1. rozhodně dobrá zpráva, i když to zatím trošičku působí jako propagační tiskovina ZUČ …

  2. „mimo to se věnuji již delší dobu ilustraci vědecké, ve které patřím k absolutní špičce u nás“ …. maminka mi něco říkala o samochvále a smradu, jinak kresba je docela zajímavá

  3. lazybastard: ok, beru, jen mě to tak přišlo, když je to u každého ze šesti zvlášť zmíněné, aby nebylo pochyb, kde který autor studoval :), ale to je jen taková drobnost, možná třeba počítáte, že se spektrum rozšíří i mimo UUD. vojta je fakt krutej, souhlasím, parádní práce …. ale jsem stará škola, tak mi samochvála vadí.

    každopádně vám držím palce, celkově se mi ta vaše iniciativa opravdu líbí a ukázky vypadají dobře!

  4. brakowicz: To on Pavel smrdí samochválou na sto honů, ale jinak je to příjemný člověk.

  5. velice se omlouvám, asi jsem střízliv na podobné …
    no asi je to moderní a „in“ ale mne to ani trochu neoslovilo.

    Je vidno, že malovat umí, ale alternativní? … zlatej Saudek nebo Kobík…

    PS Velického se to netýká… tam jsem v obraze…

Komentáře nejsou povoleny.