Star Wars jsou nádherný brak. Ukazují, jak vypadal komiks před dávnými časy

RECENZE > UKÁZKY > Kdysi dávno v jedné předaleké… Ale co, buďme přesní. 25. května 1977 v předalekých Spojených státech měly premiéru legendární Hvězdné války George Lucase. Hned po prvních projekcích bylo jasné, že se podařilo natočit megahit. A takový megahit se musí vydojit hned v samotném začátku dřív, než opadne zájem. A tak dodnes vedle hraček a triček a hrníčků s logem Star Wars pocucává z naplněného struku i komiks.

On tedy měl přijít už o dva roky dříve, ale Stan Lee se v nejistých dobách pro Marvel nechtěl pouštět do projektu před dokončením filmu (tenkrát byly Star Wars podnikem značně nejistým). Nakonec se však série po letech ujal Roy Thomas, jenž přesvědčil Leeho coby scenárista tehdy úspěšného Barbara Conana. První dvě čísla komiksu Star Wars vyšla v rámci reklamní kampaně ještě před premiérou filmu, což byla jedna z mála podmínek Lucasova týmu. Marvel díky tomu ale podchytil vlnu Star Wars mánie a vydělal zásadní balík, který dost možná finančně zachránil celé vydavatelství.

Prvních šest sešitů jen kopírovalo filmový scénář, ale protože zájem čtenářů neupadal, vydali se tvůrci posléze do hlubin vlastních fantazií „za hranice filmu a galaxie!“ A vydrželo jim to až do roku 1986, kdy sešit s číslem 107 řadu ukončil. Nový Star Wars Omnibus: Před dávnými časy… 1, který vyšel na konci minulého roku, nabízí sedmadvacet sešitů.

Nakladatelství BB/art se ve své řadě omnibusů už do vesmíru Star Wars vydalo, ovšem zatím ne tak hluboko do minulosti, co se týče doby vzniku. Nečekejte proto dobrodružství z kultovního světa s vlastními pravidly, na který jste dnes zvyklí. Zapomeňte na to, že by se tu scenáristé a výtvarníci předháněli ve znalostech vedlejších postav, mytologie, ras nebo dopravních prostředků (jak je tomu například u sešitové série od Egmontu). Nic takového.

Připravte se především na cestu proti proudu času do dob, kdy tehdejší komiksový mainstream byl ve vetšině případů přesně takový, jak ho známe z mnohých tuzemských parodií. (Úžasné výroky ve stylu „Přežijeme? Nebo zemřeme?“ a za tím „pokračování příště“. Fantastické obálky potěší každého brakofila – přehnaně ždímají napětí z každé tečky rastru, s názvy jako „Útěk do náruče zuřivosti!“, „Beznadějná mise!“, „Svět zkázy!“ nebo „Za zvuku Armageddonu!“ a s výroky ve stylu „Uprchli jste z Kola, povstalci… ale teď musíte čelit hněvu Darth Vadera!“ ). Nešetřilo se bujnou fantazií, disco designem a vykrádáním všeho, co se dalo.

Režisérský sestřih v komiksu

Prvních šest dílů téměř doslovně adaptuje legendární film, krom toho je v češtině v jednom svazku vydalo už v roce 1992 nakladatelství AGcomics, takže nemají čím překvapit. Přesto je to příjemný návrat do časů, kdy u nás Hvězdné války představovaly fantastické zjevení (premiéra v Čechách byla 25. 7. 1991) a kdy komiks začínal prudce bujet (aby po roce 1994 zase prudce uvadl). Nesentimentální mladší čtenáře určitě potěší zařazení několika z filmu vystřižených (a dnes legendárních) scén. Některé se do snímku vrátily po obnovené premiéře v roce 1997 (třeba ta s Hanem Solem a Jabbou Huttem), jiné to štěstí neměly a putovaly do bonusů na DVD. Tento komiks je tak jednou z mála příležitostí, jak si alespoň částečně vychutnat jakýsi režisérský sestřih v konzistentní formě. Akorát se připravte na to, že zmiňovaný Jabba Hutt zde na sebe vzal podobu jakéhosi vousatého žlutého humanoida, protože první sešity mířily do tiskárny ještě dřív, než komiksoví tvůrci viděli Lucasův film, a Huttův regulérní debut v Návratu Jediho byl v nedohlednu.

Kreslíř Howard Chaykin odvedl standardní práci a na jeho tazích je znát, že pracoval ve spěchu. Přesto se snažil dodržet alespoň rámcový vzhled hlavních hrdinů, bytostí či strojů a často zručně kreslil podle fotografií z filmu (viz obrázek). Přemrštěná žvýkačková barevnost je nevyhnutelnou daní doby vzniku, kdy na levný savý hrubý papír, na němž barvy bledly, používali koloristi plné a syté fosforeskující jedy. Na aktuální křídě to místy působí psychedelicky, ale oči z toho nebolí a stránky mají příjemně nostalgický nádech.

sw_uk

V sedmém sešitu se konečně dostáváme za hranice filmu, galaxie a možná i soudnosti. Řemeslní komiksoví scenáristé se totiž od několikrát upravovaného a propracovaného filmového scénáře vracejí do svých obvyklých kolejí, a servírují nám tak tradiční tuctová sci-fi dobrodružství vonící (nebo páchnoucí – jak kdo chce) levností televizních seriálů. Nekonečně překombinované, ale vcelku prosté zápletky se nestydí vykrádat (citovat) i takové klasiky jako Sedm statečných, Godzilla, 2001: Vesmírná odysea nebo dokonce příhody Dona Quijota. Nové postavy jsou často groteskní (nejvíc asi podráždí zelený králík Jaxxon, který mluví jako nějaké strécu z Morávy) a ženské hrdinky působí dojmem, že právě přiběhly z vedlejšího ateliéru, kde se natáčelo laciné porno, aniž by si stihly převléknout kostým. Přesto se tvůrci snaží držet alespoň základních rekvizit, takže tu bzučí růžové světelné meče (jo, růžové), vesmírem létají všemožné variace TIE fighterů, vrací se Darth Vader, a rohaté banthy najdeme i jinde než na pouštích Tatooine.

Malý stroj času

Je to zábavné a hlavně dlouhé počtení, při kterém se vám ani na okamžik nevytratí z mysli aroma doby, v němž to všechno vzniklo. Trochu otravné a násilné rekapitulace předchozího děje, často zbytečné dovysvětlující texty v rámečcích (na obrázku Luke padá do hluboké strže a v rámečku je napsáno „Luke padá do hluboké strže“), za každou cenu napínavé zakončení každého dílu (aby si čtenář další číslo prostě musel koupit) nebo místy přitroublé dialogy a monology ukazují, jak dlouhou cestu od těch časů komiks urazil.

BB/art odvedl tradičně kvalitní práci. Kniha je krásně vázaná, působí důstojně, látkovou záložku skutečně oceníte (téměř 500 stran komiksu nezhltnete za pět minut) a potěší i přidané obálky ke každému dílu/kapitole. Překlad Jitky a Tomáše Jeníkových nepatří mezi ty nejpovedenější, dialogy leckde drhnou, a pokud jste zvyklí na filmový dabing a na Malého sokola nebo Žvejkala, máte smůlu (nemůžu si pomoct, ale názvu Millenium Falcon skloňování prostě nesluší). Ale zase alespoň ctí naivitu a krkolomnost původních textů, vždyť úkolem překladatele není vylepšovat originál.

Nečekejte od omnibusu s podtitulem Před dávnými časy… svět Hvězdných válek, jak jej známe dnes. Čtěte jej očima fanoušků, kteří měli možnost zhlédnout zatím pouze Epizodu IV a těšili se, až Impérium vrátí úder (to se stane v sešitech #39–44, takže v druhé knize). A vůbec netušili, že si Leia nabíhá na incest… Zkrátka nechte se přepravit tímhle malým strojem času do konce nádherně brakových sedmdesátých let a čtení si určitě užijete.

Star Wars Omnibus: Před dávnými časy… 1
kresba: Howard Chaykin, Steve Leialoha, Tom Palmer, Carmine Infantino, Terry Austin, Walt Simonson, Bob Wiacek, Herb Trimpe, Allen Milgrom, Gene Day; scénář: Roy Thomas, Howard Chaykin, Don Glut, Archie Goodwin, Mary Jo Duffy
BB/art, 2012, 480 stran, 990 korun
záznam v ComicsDB











7 komentářů u „Star Wars jsou nádherný brak. Ukazují, jak vypadal komiks před dávnými časy“

  1. Nechtěli by jste spíše než na Omnibusy dělat více recenze na Ultimátní komiksové komplety? Jednak si myslím že to zajímá více lidí (UKK za 2 stovky si zcela jiste koupi vice lidi nez Omnibus za tisicovku) a druhak je o nich na internetu jen poskrovnu informací,(obskurní italské vydavatelství ani nemá české internetové stránky).

  2. Jinak zase nechci aby to vyznělo že mám něco proti recenzím Omnibusů, článek byl pro mě (přestože se o Omnibusácký komiksy moc nezajímám) zajímavý,jen si myslím že recenze „UKK-ček“ by čtenáři ocenily spíše.

  3. VazBič: IMHO proč by mělo komiksarium supluvat neschopný italy?Myslím že se tu UKK věnuje místa víc než dost,s ohledem na to jak se k podpoře staví oni sami…

  4. Vítek: Komiksarium by tak mohlo (mělo) činit čistě z důvodu toho že to čtenáře zajímá. Nejde tady ani tak o to suplovat neschopný Italy, ale jde o to že pokud chce mít komiksárium solidní čtenost, a z toho například vyplívající inzerci či vyšší množství finančních příspěvků od čtenářů bylo by fajn kdyby psalo o věcech keré lidi zajímají (a znovu opakuji- tímto netvrdím že mě články o omnibusech nezajímají, jen řikám že info o UKKčkách mě zajímají podstatně více a myslím že valná většina komiksy čtoucí veřejnosti je na tom podobně)..

  5. VazBic: Nmluv prosim za ostatni (co by ostatni radi). Mluv za sebe. Me osobne vyhovuje takovato vyvazenost.

  6. Na druhou stranu UKK by za nějakou tu recenzi stály, protože třeba poslední Spider-man to byla vyloženě retro lahůdka. Jak ale motivovat recenzenta? Tohle totiž nemůže recenzovat jen tak leckdo nýbrž člověk s obrovským přehledem a znalostí Marvelovskýho vesmíru. A kde ho vzít? A co mu za to dát? V tom tak nějak spatřuju asi zásadní problém. Navíc při kadenci dva svazky za měsíc s celkovým časovým výhledem na rok a něco je to docela nápor. Proto se asi bude UKK hodnotit s časovým odstupem spíš jako celek.

  7. VazBič: Pokud budeme recenzi brát přímočaře jako doporučení koupit/nekoupit, přijde mi naopak přínosnější u omnibusů za tisícovku, kde se právě víc lidí může rozmýšlet, jestli to stojí za investici.:)

    Nicméně s UKK se něco vymyslelo a alespoň krátké recenze se tady objevovat budou.

Komentáře nejsou povoleny.