Craig Thompson se vrací ke kořenům, chystá komiksy pro všechny

UKÁZKY > Craig Thompson je v Česku oblíbený také z toho důvodu, že má oproti mnoha kolegům jednu docela podstatnou výhodu – jeho komiksy u nás vycházejí. BB/art přeložil oceňované tlustopisy Pod dekou i Habíbí, před velkými „oscarovými“ látkami však Thompson tvořil malé, osobité příběhy, jako byl Good-bye, Chunky Rice. V něm opouští želvák nejlepšího kámoše myšáka, aby našel svoje vlastní místo ve světě. Už v melancholické pohádce Thompson psal o různých formách přátelství a nakousával téma dospívání a hledání vlastní identity.

Je docela logické, že se teď sedmatřicetiletý autor vrátí k hravým pohádkám po vyčerpávající práci na komiksech, které musel poctivě vysedět. Vesmírné dobrodružství Space Dumplins kreslí pro nakladatelství Scholastic zaměřené na děti a mládež, hlavní hrdinkou bude holčička Violet, která hodlá svého tátu zachránit z trávící soustavy intergalaktické velryby (zatím není potvrzeno, že tohle bude titulní píseň). Vychází v roce 2014.

Kromě toho chystá také angažovanou esej a erotiku.

Biblický motiv Jonáše a velryby ve Space Dumplins doplní i jedna z vedlejších postav, kterou bude psovitý Zacheus pojmenovaný po biblickém celníkovi. Podivné stvoření se poprvé vloudilo do Thompsonových skic před devíti lety, když během turné ke grafickému románu Pod dekou kreslil cestopis Carnet de Voyage. Space Dumplins by měl být podle Thompsona komiks ve stylu Pixaru – kromě dětí osloví i dospělé, kteří si v něm najdou jiné vrstvy (tak doufejme, že myslí Pixar tak před pěti lety). Cílové skupině odpovídá také zásadní novinka. Komiks bude mít barvy od Davea Stewarta, jenž hraje klíčovou roli například ve vizuální stránce Hellboye.

Protože se Thompson údajně řídí radou Davida B., který mu řekl, ať připravuje víc projektů najednou, ohlásil ještě dva další tituly: komiksovou esej o globálním obchodu (dá se čekat něco o dětské práci a rozdílech mezi bohatými a chudými státy) a erotický komiks (sex je ostatně důležitý v obou výše zmiňovaných bichlích).

Nakladatelství Top Shelf drží už dlouho v edičním plánu soubor Doot Doot, kde mají vyjít pohromadě Thompsonovy minikomiksy Doot Doot Garden a Bible Doodles, nejrůznější skicy, stripy a povídky z komiksových antologií. Veškeré dění kolem Thompsona můžete sledovat na jeho skvěle zpracovaném blogu.