Podprocký chce vzít čtenáře do Divočiny. Na dvousetstránkový komiks vybírá peníze

UKÁZKY > Crowdfunding je stále populárnější způsob, jak tvůrci získávají peníze na vydávání svých komiksů (nebo třeba na natočení alba, filmu nebo vývoj videohry). Nejznámější platforma pro financování přímo od fanoušků – americký Kickstarter – už úspěšně podpořila přes 1100 komiksových projektů, na které lidé přispěli částkou 13,46 milionu dolarů, v přepočtu skoro 270 milionů korun. Šance, že komiks na Kickstarteru uspěje, je 47,68 procent, přesto se Kickstarter může srovnávat s největšími specializovanými vydavateli, jak loni vypočítali v Publishers Weekly.

Weby pro výběr peněz začaly v Česku fungovat teprve nedávno, a i na jednom z nich se nyní objevila velká komiksová prosba. Slovenský výtvarník Mikuláš Podprocký (1978) žádá prostřednictvím webu startovac.cz padesát tisíc korun na vydání dvousetstránkového sci-fi komiksu Divočina, vyšel by v českém jazyce. Odehrává se v budoucnosti, kdy lidé žijí v jedné obrovské megametropoli, která neustále roste do výšky a nižší patra jsou pustá a zchátralá. Megametropole vysává veškerý život z okolí, takže se divoká zvířata rozhodnou, že nastal čas, aby něco provedla s potravním řetězcem a vyšplhala se o pár pater výš.

„Příběh je vyprávěn drsně, bez jakékoliv snahy cokoliv romantizovat. Základním pilířem atmosféry je bezohlednost téměř všech přítomných stran. Překvapení nad vulgárností živočišné říše se často střídá s údivem nad lhostejným přístupem lidí. A to, že příběh svým protagonistům neodpouští skutečně vůbec nic, dává komixu punc místy poněkud krvavého dramatu,“ píše v průvodním textu sochař, animátor a grafik Podprocký, který vystudoval Fakultu umění na Technické univerzitě v Košicích. S jeho dílem jste se mohli setkat nejen v galeriích, ale také v počítačových hrách. Dělal návrhy pro Mafii 2 nebo Top Spin 4.

Komiks Divočina vznikal dva a půl roku, Podprocký ho kreslil spontánní technikou alla prima, tedy bez předběžných příprav. Jakkoli je srovnávání dnešních autorů s Kájou Saudkem už trochu vyvanulé, tady na něj zase musí dojít. Saudka evokuje ženská tvář na druhé stránce, technika šrafování nebo svalnaté postavy – akorát jsou to šelmy a ne Arnal nebo anděl Ró.

Na Divočinu se dá přispět částkami od padesátikoruny po dvacet tisíc. Zatím se vybralo osm tisíc, akce potrvá ještě 57 dní. Odstupňovaní částek a bonusů najdete na stránce projektu.



















6 komentářů u „Podprocký chce vzít čtenáře do Divočiny. Na dvousetstránkový komiks vybírá peníze“

  1. Mikimu gratuluji! Jsem docela zvědavý, jestli se do podobného projektu pustí i někdo další. tohle by mohla být pro nadané komiksové tvůrce cesta. mimochodem, kdyby se našel nějaký kreslíř, co nemá zrovna nic na práci, mám scénář na rozsáhlejší komiks, které bych chtěl někdy realizovat. Klidně se mi můžete ozvat na martin@stefko.cz

  2. Jsem lehce natvrdlej… za příspěvek např. 250 CZK získávám „pouze“ podpis a dobrej pocit nebo výše zmíněné + zároveň předobjednávám komiks (včetně podpisu)?

  3. Džon: když zaplatíš 250,-Kč,“Dostanete autorem podepsaný výtisk komixu“
    Co je na tom tak nepochopitelného?

  4. Martine, doufám, že vás to neodradí od jiných příspěvků do diskusí, ale ty linky už omezíme, jo? Beztak už si vás každej dal do rss nebo záložek.:)

  5. Doporučení beru na vědomí a zařídím se podle toho. Od normálních diskusí mě to neodradí:-) Díky za prostor, který jste mi dali.

Komentáře nejsou povoleny.