Pozemšťan našel ve vesmíru okaté postavy, které mají i charakter

RECENZE > Nastoupí do špatného autobusu a pak se náramně diví, když se ocitne ve škole, kde nemají rádi pozemšťany. A potížisty bez milosti nakládají do suspenze. Dobrodružství, které díky tomu Bud na nejlepší kosmické akademii v galaxii prožije, je však strhující. Vždyť už jen cesta školním autobusem je plná nebezpečí a napětí. A takový je celý komiks Pozemšťan!. Má-li autor nějakou příležitost, jak děj zašmodrchat, jak malému hrdinovi ještě více zavařit, bez rozpaků to udělá. Z logiky věci tak Bud nejen prohraje existenční zápas v beztížené, je odhalen a zneškodněn, ale ještě se jeho případ stane záminkou k definitivnímu zničení Země…

První verzi scénáře k Pozemšťanovi napsal americký ilustrátor Mark Fearing někdy v roce 2004. Tehdy ještě uvažoval o pětiminutovém animovaném filmu, což mu naštěstí Tim Rummel, podepsaný pod knihou jako spoluautor námětu rozmluvil, a společně rozvinuli Budův příběh do epického napínavého dobrodružství, které Fearing šťastně dokončil v roce 2012.

Mark Fearing je skvělý, všestranný ilustrátor. Přestože první pokusné obrázky k Pozemšťanovi maloval stejně jako většinu svých předchozích knih, nakonec se rozhodl nakreslit komiks výraznou černou konturou, kterou decentně vybarvuje Ken Min. Co je však pro jeho tvorbu typické, zůstalo – jeho charaktery jsou nepodbízivé, přitom však milé, okaté. S Budem se malí (i velcí) čtenáři rychle ztotožní a o to intenzivněji s ním všechny vesmírné karamboly prožijí.

(Ne)předběhl iPod

A pak je tu spousta vedlejších postav. Mám rád příběhy, v nichž se postavy neobjevují jen tak náhodou, ale vždy jsou ve správný čas na svém místě, aby posunuly děj kupředu. Mimozemšťani Marka Fearinga jsou navíc skvěle kreslení a charakterově propracovaní, ať už jde o malého zeleného hackera Gorta, ředitele Paranoika, třídního učitele Xeona či jeho kolegyni Fotinovou, o profesorovi von Lunarovi nemluvě…

Podle autora je kniha určená pro děti všech věkových kategorií. Ti dospělí najdou v knížce kromě skvělého příběhu pár povedených vtípků včetně odkazů na kultovní scifárny Star Wars a Star Trek. A chytré vynálezy jako tlumočip nebo výše zmíněnou sportovní disciplínu beztíženou.

Onehdy si Fearing posteskl, jak rychle jde technický pokrok dopředu, čímž jeho sci-fi vychytávky ztrácejí na atraktivnosti. Měl tím na mysli především blip, který se v rukách Budova nejlepšího kamaráda Gorta mění na senzační hackerský nástroj. Když začal svůj příběh vymýšlet, ještě nechodilo každé druhé dítě do školy s iPodem…

Mimořádný počin

Má tedy Pozemšťan! i nějaké slabé stránky? Ano, tou do očí nejvíce bijící je lettering. On není nic moc ani v originále, ale v češtině použitý font svou subtilností dráždí ještě víc. Ve chvíli, kdy se spolu s Budem ztratíte v kosmické akademii, už vás však o estetice písma v bublinách přemýšlet ani nenapadne.

Pozemšťan! je podobně jako loňský Anin duch v českých poměrech mimořádným nakladatelským počinem. Opravdový grafický román pro děti! Skutečná, profesionálně vypravená kniha v tvrdých deskách a s všitou textilní záložkou. Proč byste měli svým ratolestem kupovat nějaké pofidérní sešity, když si spolu s nimi můžete smlsnout na takovém delikátním soustu?

Pozemšťan!
Mark Fearing
Mladá fronta, 2013, 248 stran, 279 korun
záznam v ComicsDB




Foto: Martin Čuřík/Komiksárium

1 komentář u „Pozemšťan našel ve vesmíru okaté postavy, které mají i charakter“

Komentáře nejsou povoleny.