PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Sbohem, Kime

property

* Pokud se vám líbil komiks Exit Wounds (Hluboké rány) izraelské autorky Rutu Modanové, budete jistě jako já nadšeni z jejího nového komiksového románu The Property. Ten se věnuje cestě babičky v doprovodu své vnučky do Polska, kde se chce přihlásit o své předválečné majetky. Babička se ovšem po příletu začne chovat divně a majetek ji najednou vůbec nezajímá. Vnučka se seznámí s mladým polským průvodcem a začne se „náhodně“ setkávat se svým strýcem, na kterého už „náhodou“ narazila na cestě letadlem.

Modanová postupně vytváří slušný propletenec příběhu šesti postav, které jsou dosti osobité, ale zároveň je to takové celé lehce civilní. Čtenáře nemusí trápit žádný balast kolem, autorka tvoří věcně a jednoduše, k čemuž napomáhá i velmi příjemná jednoduchá kresba, kterou známe už z Hlubokých ran. Příjemná věc na čtení.

kim-thompson

* Co už se tak příjemně nečetlo, byly zprávy o skonu Kima Thompsona po jeho ani ne půlročním zápase s rakovinou. Spolu s Gary Grothem založil nakladatelství Fantagraphics, působil jako publicista v The Comics Journalu, zároveň jako znalec evropského komiksu přitáhl přes oceán spoustu autorů, z nichž většinu i sám přeložil (překládal tuším ze šesti jazyků). O editorské a vydavatelské činnosti na domácí americké půdě by šly popsat tuny papíru (podívejte se například na pohled jmenovci Craigovi z roku 1997). Všechna čest jeho památce. Něco na připomenutí jeho osobnosti sepsal Tom Spurgeon na Comics Reporterovi.

leaninggirl

* Jedny z vizuálně nejúchvatnějších komiksů kreslí belgický autor Francois Schuiten ve své neobvyklou architekturou prodchnuté sérii The Obscure Cities. Nebo alespoň tak by se série měla teď v angličtině jmenovat, neboť předchozích několik alb už vyšlo pod hlavičkou NBM s názvem Cities of Fantastic. Teď ale přichází nový vydavatel, sice drobný, ale s velkými plány a žádá věrné fanoušky o finanční „nakopnutí“ na serveru Kickstarter. Zatím jsou sesbírány dvě třetiny potřebné částky, tak nezbývá než držet palce, aby projekt vyšel.

fatale

* Po dlouhé době jsem si objednal několik amerických sešitů, všechny shodou okolností z nakladatelství Image Comics. To se poslední dobou šplhá docela vzhůru a za loňský rok dokázalo na trh uvést několik ceněných sérií. S těmi několika ochutnávkami jsem spokojený, tady krátké postřehy.

Saga: Když mě nová série Briana K. Vaughana uvrhla do sci-fi světa, kde se dá zároveň kouzlit, začala mi hlavně hned blikat varovná kontrolka – takový mišung je na mě moc a málokdo ho zvládne s nadhledem. Nechytlo mě to a ani nemám chuť nakouknout do dalších dílů.

Nonplayer: Tak na tomhle sešitu pracoval jeho autor Nate Simpson rok a po dvou letech od vydání se zatím narýsuje žádné pokračování (z plánované šestidílné minisérie). Na rozdíl od Vaughana mi tu propojení fantasy světa (virutální realita hlavní hrdinky) se sci-fi kulisami (kde hrdinka žije) dává smysl. Autor už možná vyhořel, ale za přečtení to stojí.

Multiple Warheads: Je v tom trocha Moebia, trocha Žaponska, trocha nějaké té zakázané substance a je to nová minisérie vycházející hvězdy Brandona Grahama. Vizuálně je tento sešit úžasný, mimoidní scénář už tolik nepotěší. Nejdřív jsem byl zklamán, ale něco mě nutí se k sešitu vracet, a to nebude jen tak. Po druhém přečtení už své prvotní pocity napravuji, i když to pořád není ono.

Fatale: Nová série Eda Brubakera a jeho věrného souputníka Seana Philipse je chytlavá hned od začátku a velmi dobře se čte. Noirovka s hororovými prvky má úžasnou atmosféru, kterou vytváří dobrý scénář s perfektně padnoucí kresbou.

Prophet: Opět Brandon Graham, tentokrát jako scenárista sci-fi série. Jedná se o restart starší stejnojmenné série, kde jen číslování začalo u sešitu #21. Dobře odvedená a skvěle nakreslená scifárna by z fleku mohla vycházet i v albech evropského formátu. Dobré.

Osobně půjdu do sebraných knih Fatale a The Prophet, s tím, že Multiple Warheads mě možná budou dál nahlodávat. Jakou máte zkušenost s těmito sériemi vy? Napište do diskuze. A vysvětlete mi, proč jsou ve třech sešitech z pěti obrovská zvířata s domem na zádech.

prophet

* Když už byly výše zmíněné sešity objednány, začal jsem doma pracovat na novém počítači s Windows 8, kde jsem mezi novými aplikacemi objevil čtečku komiksů serveru Comixology. Většinu komiksů, co jsem si koupil, jsem najednou mohl mít buď zadarmo, nebo za pakatel, ale stejně, čtení na monitoru mě vůbec nebaví. Ještě ten jeden sešit se přečíst dá, ale to je maximum – a to si ještě můžu překlopit monitor na výšku. Papír je prostě papír, nemůžu si pomoct.

* Alexandro Jodorowsky natočil po skoro čtvrt století a ve svých čtyřiaosmdesáti letech nový film La Danza de la Realidad. Mrkněte se na trailer, ať vám je jasné, že to bude stát za to.

2 komentáře u „PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Sbohem, Kime“

  1. Čtečka od ComiXology má smysl jen na velkých tabletech. Osobně si nedokážu představit, že bych jakoukoliv knihu/komiks četl na monitoru. To nepohodlí bych nepřekousl. A slyšel jsem, že někteří lidé na nich sledují i filmy…

Komentáře nejsou povoleny.