POZVÁNKA: Signály z neznáma dostaly cenu za design, dorazily do Pardubic

Třetí štace výstavy Signály z neznáma začala tento týden v Pardubicích. Východočeská galerie bude patřit komiksům až do 20. října.

Signály z neznáma si připsaly jeden výrazný úspěch. Za řešení výstavy v brněnském Domě umění, kde Signály začínaly, a úpravu stejnojmenného katalogu, v němž se také uplatnil motiv komiksové bubliny, získali Branislav Matis a Matúš Lelovský slovenskou Národní cenu za design. Zdůvodnění poroty následuje.

Autori vytvorili komplexný vizuálny štýl výstavy Signály z neznáma. Ceský komiks 1922 – 2012 pre jednu z najvýznamnejších galérií v Ceskej republike Dum umení mesta Brna. Plagát, katalóg aj inštalacné prvky výstavy tvoria súrodý celok, ktorý mapuje 90 rokov ceského komiksu. Na plagáte aj katalógu nechali Lelovský a Matis vyniknút klasickým „bublinám“ charakteristickým pre komiks, ktoré prepájajú jednotlivé historické etapy vývoja komiksu v Cechách. Vnútro katalógu je spracované cisto typograficky. Výstava je zaujímavo riešená, pracuje s mierkou, plošnými aj trojrozmernými objektami. Doplnkovým materiálom je lepenka, ktorá neruší, ale vkusne doplna tému komiksu. Všetky prvky vizuálu, ich výtvarná stránka a ich technologické spracovanie sú na vysokej úrovni a predstavujú príklad komplexnej práce grafického dizajnéra pracujúceho v tíme s dalšími spolupracovníkmi. Ocenenie patrí aj klientovi, ktorý investoval do komplexnej prezentácie a umožnil realizáciu všetkých castí vizuálnej identity výstavy.

2 komentáře u „POZVÁNKA: Signály z neznáma dostaly cenu za design, dorazily do Pardubic“

  1. A já se nemůžu dočkat poté, co mě to vždy termínově minulo. Léto tedy minimálně jeden den nudné nebude;-)

  2. Tuhle nádhernou výstavu by si měl každý užít, každý by ji měl navštívit. Může se stát, že československý komiks ji nebude mít dalších 90 let. Nepropásněte ji! Viděl jsem ji už několikrát a je opravdu krásná!

Komentáře nejsou povoleny.