Rychloseznamka s Flashem, který poprvé vychází v Česku

UKÁZKY > Jmenuje se Flash, ale není to Gordon. V několika překladových komiksech se už objevil, ale tuzemští čtenáři ho samozřejmě znají hlavně díky tričkům (a převleku) Sheldona Coopera v seriálu Teorie velkého třesku. Rychlý hrdina Flash, jedna z klíčových postav nakladatelství DC Comics a člen Ligy spravedlnosti, poprvé dorazil do Česka ve vlastním komiksu.

Nakladatelství BB/art sáhlo po minisérii Znovuzrození z roku 2009, což je klasický superhrdinský blockbuster a typ projektu, který se oznamuje na Comic-Conu v San Diegu. Když ho tam tvůrci Geoff Johns a Ethan Van Sciver poprvé představili, rozeběhla se ve Spojených státech (jistěže na internetu) pořádná geekovská mela.

A tady to začíná být trochu komplikované. Flashem totiž bylo několik pánů a Johns se rozhodl, že přivede zpět Barryho Allena. Jestli se něčím Flash zapsal do dějin komiksu, jsou to ikonické obálky Carmina Infantina a Allenova premiéra v sešitu Showcase #4 z roku 1956. Tu historici považují za počátek Stříbrného věku komiksu.

Na Allenových dobrodružstvích Johns vyrůstal a jeho smrt ve svých dvanácti letech oplakával. To bylo v roce 1985 kvůli megaudálosti Crisis of Infinite Earths. Od té doby byl Allen skutečně přes dvě dekády mrtvý, jeho tretry si nazul Wally West, jenž účinkuje i v česky vydané Lize spravedlnosti od Granta Morrisona.

Ani Allen ale nebyl prvním Flashem, tím byl Jay Garrick ještě v předpotopních dobách DC Comics (mrkněte na video Historie komiksových postav #1: Flash na serveru videačesky.cz). A Johns, jako to udělal také v sáze o Green Lanternovi, propletl dohromady Flashovu mytologii, všechny jeho představitele a vlastní nostalgii. Vznikl hardcore superhrdinský komiks, v němž poletují termíny jako Zdroje rychlosti a extradimenzionální energetické pole. Dejte bacha, ať do jednoho nešlápnete, až si půjdete večer zaběhat.
















1 komentář u „Rychloseznamka s Flashem, který poprvé vychází v Česku“

  1. Tak rád si rozšířím obzory a mrknu na první knihu, ale Flash asi nebude můj šálek kafe.
    Ale kniha jako taková vypadá pěkně.

    Já osobně bych radši Batgirl :)

Komentáře nejsou povoleny.