Trochu jiní Muži v černém. Gantz je drsná sci-fi s klaustrofobickou atmosférou

RECENZE > Manga měla na západě dlouho pověst násilnického čtení plného explicitního sexu, které může zničit morálku dobře vychované mládeže. Nakonec se samozřejmě ukázalo, že japonský komiks zdaleka neznamená jen pornografii a vyhřezlá střeva, mezitím ale moralisté ze Spojených států nakazili i samotné Japonce a místní rodičovské organizace v osmdesátých letech horlivě instalovaly po městech odpadkové koše, do nichž mohli uvědomělí občané odhazovat „morálně závadnou mangu“.

Kdyby mělo něco podobného nedejbože proběhnout i u nás, tak by se tam nejspíš objevilo pět dosud vydaných svazků Plačícího draka. Teď ale konečně dostává osmdesátková jakuzárna v škatulce drsné mangy pro dospělé svého prvního sourozence – mysteriózní sci-fi vyvražďovačku Gantz, pod níž je podepsaný kreslíř Hiroja Oku. První díl vyšel počátkem září u vydavatelství Crew.

Středoškolák Kei Kurono si v jednu chvíli apaticky listuje časopisem s lechtivými obrázky, o pár minut později vytahuje opilého bezdomovce z kolejiště metra. Vlastně to ani udělat nechtěl, k akci ho strhl jeho bývalý spolužák Masaru Kato, který se k záchraně muže vrhl jako první. Je to ale šumák – kluci bezdomovce zachrání, ale sami už nestihnou vylézt ven a souprava metra je rozfašíruje na kaši.

Zvraty a halucinace

Smrt je pro ně ale jenom začátek. Kurono a Kato se probouzí v jakémsi hotelu ve společnosti dalších čerstvě zemřelých a koule uprostřed místnosti (onen záhadný Gantz z názvu) je instruuje, že místo pokojného spočinutí v hrobě je teď čeká hon na mimozemšťany, kteří ohrožují naší planetu. Koule jim vydá zbraně a teleportem je přenese k prvnímu cíli – oslizlému mimíkovi Cibulkovi. Je to celé jen zlý sen? Trochu drsnější televizní reality show? A nebo jim skutečně nezbývá nic jiného než vzít do ruky bouchačku a činit se pro blaho lidstva?

Možnost c) je správně, nicméně zlý sen je to také a navíc ještě jakási podivná hra, v níž za zlikvidování mimozemšťanů dostávají hrdinové body, za které můžou probudit zemřelé kamarády. Oproti stylizovanému a dějově poměrně průhlednému Plačícímu drakovi je Gantz spíše prototypem mangy nového tisíciletí – znepokojující, halucinační a psychologicky propracované, v níž každé otočení stránky přináší nový zvrat. Oku ji začal psát v roce 2000 pro Šúkan Jangu Džanpu – tedy časopis určený pro starší čtenáře, než je podstatně populárnější Šónen Jangu Džanpu, z nějž pochází další crewní tituly Bleach i Death Note.

Demografie seinen Okuovi dovoluje být o něco odvážnější, než je obvyklé, což českému čtenáři dojde hned v první kapitole, v níž se realisticky rozprsknou těla obou hrdinů a nebo na straně 75, kde se zjeví úplně nahá dívka s bujným poprsím – sebevražedkyně Kei Kišimoto se pochopitelně stane třetím vrcholem milostného trojúhelníku hlavních postav.

Mimozemšťané milují cibuli

Gantz skončil letos v červnu po dlouhých čtrnácti letech a počet svazků dá dohromady číslo 38. Celkové prodeje knižních verzí mangy se údajně blíží číslu dvaceti miliónů kusů a do výčtu si připočtěte anime seriál, počítačovou hru i dva filmy z roku 2011. Kouzlo série spočívá v kombinaci dynamické sci-fi a propracované psychologie postav.

Na jedné straně tu jsou nahánění mimozemšťané s roztodivnými schopnosti, které je potřeba neutralizovat stejně roztodivnými zbraněmi, na straně druhé apatický a asociální středoškolák – v podstatě antihrdina, který se učí vycházet s lidmi a vzít na sebe zodpovědnost za lidstvo samo. První díl se ale ze všeho nejvíce může pochlubit pořádně klaustrofobickou atmosférou nejistoty – partička hrdinů moc netuší, kde se ocitli, co mají dělat a proč vůbec. Žádný div, že celé poslední dvě kapitoly stojí před mimozemšťanem, než se kdokoli odváží dokončit svůj úkol.

Ať jsou to bývalí jakuzáci, otaku, pacient s rakovinou, slavný politik, uťáplý úředníček nebo idealistický středoškolák, všichni jsou znovu na stejné startovní čáře. Jak se poskládá nová společenská hierarchie mezi bojovníky a co jsou vlastně zač ti odporní mimozemšťané, kteří milují cibuli a nenávidí lidi? Gantz v úvodním díle odstartuje zcela bez servítek, a když otočíte poslední stranu a utřete cákající vnitřnosti, budete chtít vědět víc. Další díl vychází v prosinci.

Gantz #1
Hiroja Oku
Crew, 2013, 199 korun, 224 stran
záznam v ComicsDB






1 komentář u „Trochu jiní Muži v černém. Gantz je drsná sci-fi s klaustrofobickou atmosférou“

  1. Supr recenze! :) Gantz byla moje první manga a asi v té sérii budu pokračovat.

Komentáře nejsou povoleny.