BB/art se potřebuje nadechnout, příští rok vydá maximálně 12 komiksů

Letos vydal BB/art komiks týdně, příští rok to bude přibližně komiks měsíčně. Pokles produkce osvětlil Martin Buchal ve druhém podcastu Crwe.

Část o BB/artu, který v roce 2014 vydá deset až dvanáct titulů, začíná v čase 11:40. Buchal řekl, že jedinou rozjetou nesuperhrdinskou sérií vydanou v roce 2014 bude Y: Poslední z mužů, protože se jedná o jeden finální svazek. Několikrát zároveň zdůraznil, že řady jako Banda, Punisher Max, 100 nábojů nebo Planetary nejsou zastavené nadobro, jen se vrátí později, možná už v roce 2015.

„Prodeje nejsou takové, jaké by měly být, aby mohly alespoň pokračovat,“ uvedl Buchal, který připodobnil situaci k sérii Živí mrtví. Ta se nejdřív neprodávala dobře, ale pak se nakladatelsví Crew víc zaměřilo na její propagaci a uchycení u čtenářů, než aby začalo vydávat další a další díly. Zásadní rozdíl je ovšem v tom, že z Planetary, 100 nábojů nebo Bandy nejspíš nebude v příštích letech tak obrovský fenomén jako z Živých mrtvých po uvedení seriálu od AMC.

Omnibus je chyba

BB/art má na skladě neprodané komiksy za padesát milionů korun. „Potřebujeme rozprodat sklad, než budeme vydávat další tituly,“ řekl Buchal, který zúžení edičního plánu nazval „nadechnutím“.

Dalším „šlápnutím vedle“ jsou podle Buchala omnibusy. Nejen lavina filmových franšíz od Dark Horse, ale také Daredevil nebo Captain America, přestože jejich příběhy jsou čtenářsky asi nejlépe hodnocenými superhrdinskými komiksy na českém trhu. „Už víme, že jsme to měli udělat normálně po boocích,“ komentoval Buchal.

Čili v roce 2014 vyjdou pokračování Batmana v Detective Comics a Temném rytíři, Superman či Action Comics. Samostatně se objeví lučištník Green Arrow v minisérii Year One od Jocka a Andyho Diggla (společně pracovali na Parchantech od Comics Centra). Jejich Green Arrow z roku 2007 částečně inspiroval tvůrce seriálu Arrow, kterým kanál CW v současnosti navazuje na komerční úspěch Smallville o mladém Supermanovi.

Druhou novinkou od BB/artu bude All-Star Western, tedy série s Jonahem Hexem vycházející u DC Comics v rámci New 52. A tady si dovolím odložit svůj robotický oblek objektivity a nasadit názorové tepláky. Tenhle krok by ve světle informací z podcastu totiž dával smysl jen tehdy, pokud by se jednalo o povinný přívěsek k většímu balíku od DC Comics.

Nakladatelství evidentně zápasící i s prodejem kvalitních sérií volí novinku z žánru, který je v podstatě mrtvý ve všech médiích, komiks nevyjímaje. Pamatuje si ještě někdo, jak se v Česku snažily prorazit italské komiksy včetně Texe? Konkrétně western Jonah Hex nedávno česky vycházel u Comics Centra, a byl to propadák. Jonah Hex dostal hollywoodskou adaptaci, a byl to propadák. Producenti Pirátů z Karibiku i s Johnnym Deppem letos přišli s novou verzí westernového hrdiny Osamělého jezdce… A byl to největší hollywoodský propadák roku 2013.

Bude to průser, ale neva

Komiksový western ve Spojených státech může prodejně uspět, ale musí se zamaskovat nebo spojit se slavným jménem – East of West od Image Comics kombinuje western a sci-fi, navíc ho píše hitmaker Jonathan Hickman, novinku Pretty Deadly zase Image prodává přes „spojení Preachera a Sandmana“. Westernová fantasy Sixth Gun od Oni Press má měsíčně prodeje pod čtyři tisíce kusů, ale nakladatelství to netrápí, protože cílí na čtenáře alternativních a dospělejších komiksů. Nové číslo All-Star Westernu si měsíčně koupí asi čtrnáct tisíc lidí, z toho pohledu patří k vůbec nejhorším titulům z New 52.

Sám Buchal už v podcastu o All-Star Westernu říká, že to nejspíš bude průser. Takže je nejspíš vlastně úplně jedno, jestli je ve skladu 50, nebo 51 milionů… Takže čistě ze čtenářského hlediska je škoda, že když už někdo může tratit na westernu, nezkusí raději vydat Jodorowského a Boucqova Bouncera, Blueberryho od Charliera a Moebia nebo třeba White Indiana od Franka Frazetty.

Snad se BB/art nadechne úspěšně, aby mohly pokračovat tak špičkové a pod nablýskaným povrchem i důmyslné série jako Planetary, ale těžko uvěřit, že All-Star Western nakladateli v důležitém mezidobí nezaskočí v krku. A že se BB/art zbytečně nezakucká pokaždé, když bude muset vyjít další svazek…

19 komentářů u „BB/art se potřebuje nadechnout, příští rok vydá maximálně 12 komiksů“

  1. Docela mě překvapilo, že Sixth Gun má tak nízké prodeje… Co jsem si tak všimnul, tak kritici i čtenáři se předhánějí v pochvalách a kují se i nějaké plány na vytvoření televizního seriálu.

    Já to taky čtu a zvlášť od třetího booku je to opravdu vynikající záležitost.

  2. No sem zvědavý co Transmetropolitan, tomu taky chybí poslední book z hlavního příběhu, to by byla škoda, už to nedovydat příští rok…. Já sem původně pochopil, že série jako 100 nábojů nevyjdou příští rok dva díly, ale pouze jeden, ale jestli to celé stopnou na rok….tak to je teda velké zklamání, když už se to konečně blížilo k závěru.

  3. A to já All-Star Western samozřejmě koupím, klidně i 2krát, i v té 52kusové limitované edici.

  4. Zjímalo by mě jestli někdy od DC v rámci New 52 přeloží Flashe s Aquamanen. Hlavně k Aquamanovi píšou, že dostal jeden z nejlepších restartů.

  5. Ninjer: Taky si Sixth Gun čtu rád. Prodejnost komiksů fakt nevypovídá nic o kvalitě.:)

  6. Tak to je obrovské zklamání, zejména u série jako je 100 nábojů. Hned u titulku jsem se naštval, že bude jenom jedna kniha a ona nebude nakonec žádná? Myslím, že nic nemůže odradit od kupování série víc, než nejistota že vůbec dovyjde celá.
    Dále nechápu, když jsou ty OMNIBUSY tak neúspěšný, proč jich vychrlili tolik? Po prvním roce, který asi teda nebyl úspěšný, naplánovali na další rok další desíty Omnibusů. Zrovna u těch omnibusů, kde jsou příběhy uzavřené, není třeba vydat hned za rok dvě pokračování z řady Vetřelec.
    Nadprodukce BBArtu je zcela zřetelná, paradoxně skončil tak, že konkuruje sám sobě. Měli produkci spíš osekat o novinky, můžou se soustředit na propagaci rozjetých sérií, třeba tím že vydají další díl nebo nabídnou pár úvodních dílů v nějakém výhodném startovním balíčku. Ale ne, že se na to na rok vykašlou. A Transmetropolitanu chybí jeden díl do konce, takže doufám, že vyjde příští rok podobně jako Y.

  7. A nejsmutnější je, že z toho, co BBart vydával, budou vycházet ty nejslabší věci. Jenom proto, že je to Batman a Superman, tak se to prodává. Tupouni co kupujou jenom to, rozšiřte si obzory…

  8. Já radši kupuji omnibusy. Také mě nebaví čekat půl roku na další knihu. Daredevila a Capa jsem koupil všechny. Kdyby vyšel omnibus Sandmana, nebo Kůstka v barvě, klidně v limitované edici, tak jdu také do něj.
    Pokud by BB vyprodával sklad za rozumnou cenu, tak si tam také něco vyberu :-)

  9. Elektorinicky.Otisk: Z toho podcatsu jsem to pochopil, že to s těma Omnibusama bylo takhle kvůli licenci. Asi jim řekli, když chcete tohle, tak musíte i tohle a tohle a vydat do roka a do dne, jinak nic nebude. Podobně se to dělá v seriálovém světě, kdy studia prodávají stanicím seriály po balících, aby se zbavili i sraček.

  10. Chakaka: Tupouni, co kupujou jenom to, sem na komiksarium, obávám se, nelezou.

  11. Ak bude All-Star Western prepadák, tak mohli vydať Daredevila od Brubakera. Alebo Blueberryho, ako tu už ktosi spomínal.

  12. No tak teď mi to Bee-See oznámil v Peciválovi a skoro mě to položilo. 100 nábojů, Transmetropoiltan, DMZ bude stát a budou to zkoušet s nějakým westernem, vydávat Supermany a Batmany….já nemám slov. Sice chápu ekonomický pohled, ale vždyť u těch Omnibusů byli všichni skeptičtí a slyšel jsem ty hlasy, že BBArt si to bude vydávat hlavně pro radost…tak tohle radost teda není….čekat další rok na pokračování 100 nábojů??? To je smrt…

  13. Podcast jsem zatím neslyšel, ale z dostupných indicií mám takový nepříjemný pocit, že mi příští rok to pokračování Brubakerova Criminalu asi nedovalí, což? To mi v knihovničce bude chybět nejvíc… sakra.

  14. Já myslel, že BBart toho tolik vydává, protože na to má… byla to taková jistota. Mno, nic netrvá věčně.

    Osobně mě hoodně mrzí jen Americký upír… origoš je taky cesta, ale když ty český vazby jsou tak pěkný :)

  15. Ja se na All-Star Western docela tesim – i jiz vydany Jonah Hex od CC ve stylizaci Eastwooda byl fajn. A kresbu Luka Rosse muzu.
    kaluz: cekani na druhej Criminal jsem jiz vzdal a poresil pres Amazon. Doporucuji udelat totez…

  16. Zdravím
    Já bych se chtěl zastat Batmana.. Detective Comics je opravdu povedená série.. Chápu že vás mrzí pozastavení 100 nabojů nebo třeba Planetary.. mám je doma nakoupený taky. A na Green Arrowa se hodně těším.. A ty tupouny ste si taky mohli odpustit

  17. Čau
    no nevím jak vy ale mě se zdá, že to je tak akorát konec některých sérií. :( Nadechnutí ve smyslu, aby vyprodali zásoby a aby byly některé série populární jako walking dead, kteří jsou masírováni seriálovou kampaní, také má být nový spin-off, jsou knížky, deskové hry, PC hry atd atd je snad nereálné. Takovou slávu některé tituly prostě nebudou mít nikdy. A navíc prodeji pomáhá také to že je komix pravidelně vydáván!!! Což v případě že přeruší u daných titulů vydávání bude znamenat, že půlka lidí si to nekoupí už jen z nejistoty, že neví kdy vyjde další díl a jestli vůbec se ho někdy ještě dočká. No uznejte kdo si koupí knížky za dva až tři litry, aby měl půlku série a čekal jestli se to někdy dovydá. :/ A k tomu logika věci aby namísto alepsoň dovydání některých titulů když jsou v půlce a komix je v US ukončen tak rozjedou prodělečnej western o kterým ani neví jak douho pojede co to je zač atd. Tak to už je prostě opravdu moc. Ach jo. Mám pocit že spíš tomu začínají kopat hrob…

    Planetary mám první díl a moc mě teda nezaujal ale když jsou vydány 2/4 a oni to přeruší tak to je taky síla, ani dvě knížky nemůžou dovydat. Daleko horší je pro mě ale DMZ kde je vydaných 6/12, no to je teda super no… Ikdyž bych byl rád aby to bylo populární a aji bych si dokázal představit z toho nadupanej seriál tak se obávám že toho se teda jen tak nedočkáme. Skoro se začínám mlátit do hlavy že jsem vůbec ty český verze kupoval a nešel do originálu… A otázka je jestli Crew bude schopné walking dead vydávat i po ukončení seriálu protože těch svazků je hodně a tímto tempem to bude trvat minimálně 8 let než doženeme US verzi. Jenže to už bude seriál buď nakonci nebo minimálně dál než české komixové vydání takže někteří to i přestanou číst. Ale nad tím nechci už vůbec přemýšlet to kdyby se stalo tak už by mě asi fakt šlahlo.

    Každopádně výsledkem je že budou lidi akorát naštvaní že jim to nevychází, nový lidi nenalákají na stopnutej komix a lidem se jejich investice pěkně znechutí že už ani nebudou mít náladu něco od nich kupovat. Bravo. Já jen opravdu doufám že se dočkám aspoň toho DMZ.

  18. Taky se mi to moc nezamlouvá, aby to neskončilo jako jejich dřívější evropský série :(

    Diceros: Seriál podle DMZ se prý už chystá, takže tam ta šance je.

  19. Pokud tu série Americký upír, DMZ a 100 bullets nezačnou příští rok zase vycházet, dokoupím si zbytek v originálech. Jinak letos od BBartu plánuji jen poslední díl Y- last man.

Komentáře nejsou povoleny.