Crew chystá Gaimanův a McKeanův komiks, z kterého vykvetlo Vertigo

Nakladatelství Crew na svém webu odhaluje ediční plán na rok 2014, v sekci Připravujeme ale zatím nemá jednu perličku. Na příští rok chystá i komiks Black Orchid, díky kterému zapustili kořínky v americkém mainstreamu Neil Gaiman a Dave McKean. Za Crew to potvrdil Jiří Pavlovský.

Od předělávky pozapomenuté superhrdinky jménem Černá orchidej si v roce 1988 DC Comics příliš neslibovalo. Postavu moc lidí neznalo, ve Spojených státech nebyli známí výtvarník ani scenárista, kterého skauti nakladatelství vytipovali jako další britský objev po úspěchu Alana Moorea.

Atmosférický příběh nabízející překvapivě dospělý pohled na vesmír DC Comics byl však nakonec jedním z podnětů k založení odnože Vertigo. Kde Gaiman dostal ještě větší volnost ve své dodnes nejslavnější sérii Sandman.

Na americkém trhu se Gaiman uvedl překvapením – hned v úvodu příběhu Black Orchid porušil nepsaná pravidla žánru a nechal mafiány, aby chladnokrevně usmrtili hlavní hrdinku. Svět naivních superhrdinů se tak prodchnul se stoickým a racionálním uvažováním kriminálníků. Sám padouch přitom upozorňuje na absenci proslovu, v němž by vysvětloval svoje plány a dal tak hrdince čas na útěk. Od té chvíle se v příběhu mohlo stát cokoli.

Rozhodně ale nedošlo na velké souboje nebo akční odplatu. Black Orchid v McKeanově intimním podání se (podobně jako předchozí Gaimanova a McKeanovo spolupráce Vraždy a housle) zaobírá pamětí a dozráváním hlavní postavy, nikoli záchranou světa. Po smrti původní Černé orchideje nastupuje na její místo klon s amnézií, vypěstovaný jako rostlina ve skleníku. Cesta k oživeným vzpomínkám a pátrání po vinících sice vede i přes setkání s Batmanem nebo Bažináčem, ale Black Orchid i tehdy zůstává superhrdinským komiksem v artovém pojetí.

Zrovna letos vyšla u DC Comics 176stránková kniha v nové úpravě. Zatím není jasné, z jaké verze bude vycházet česká mutace.


9 komentářů u „Crew chystá Gaimanův a McKeanův komiks, z kterého vykvetlo Vertigo“

  1. No jooo, umění… Orchidej už mám doma v sešitech, takže to asi oželím. I když, co bych to byl za sběratele, kdybych neměl všechno desetkrát, že jo? :)

  2. Na tento kus sa obzvlášť teším (modrí vedia prečo) ;-)

  3. lidi nevite jestli u nas crew nechysta nekdy vydat The Secret Servise ?

  4. Rich: Nevíme a upřímně doufáme, že to v plánu nemají, tenhle Millar se totiž moc nepovedl…

  5. diky no taky by me postesil novy sandman ale ten asi az v roce 2015 …..

  6. Super, myslím, že aj o pokračovaní Kickass (Hit-girl) sa nedávno bavilo a nie je to ešte na Crewi v Pripravujeme , tak som zvedavý.

  7. Gaiman no. Kdyby napsal nějaké své zamyšlení na podtácek v hospodě, koupil bych to klidně v HC verzi a opájel se nadšením. Ten člověk mě prostě strašně moc baví.

  8. Těším, těším, moc se těším. Od pana N.G. mám doma vše z česky vydaných komiksů a většinu písmenkového psaní. a baví mě moc!!

Komentáře nejsou povoleny.