Teď mě něco napadlo. Co kdybychom nekradli?

KOMENTÁŘ > To si takhle člověk koupí Koplova Sherlocka Holmese a najednou kouká, že na třetí stránce je okopírovaný panel z komiksu Candide. Pak si prohlédne nové Dobrodružství Rychlé Veverky a zírá, že celá poslední strana je ukradená ze školního komiksu Martina Grocha… Kdyby se něco takového stalo, vyvolalo by to asi pozdvižení. Nicméně ve světě psaní a informování o komiksu jsou menší či větší plagiáty, čuňačinky a zlodějiny docela běžné (asi jako obecně v celé mediální branži), aniž by se nad tím někdo pozastavil.

Nejnověji se takhle ztrapnil server ComixZone v recenzi na komiks Superman: Cena zítřka. Autorovi s přezdívkou Jardoom se nejspíš líbil článek Martina Čuříka na serveru Techno.cz. Tak z něj prostě čórnul celý odstavec.

Může to sice vypadat jako nepodstatná bouře ve sklenici vody, protože jde na jedné straně o web tvořený pubertální redakcí a na straně druhé o server, který má už podle svého názvu úplně jiné priority než komiks. Jenže tuzemskou komiksovou kritiku/žurnalistiku netvoří z větší části články profesionálů, jako jsou Pavel Kořínek, Pavel Mandys nebo Tomáš Prokůpek, ale právě nejrůznější internetové blogy a servery.

Osazenstvo ComixZone samozřejmě neví nic o novinářské etice. Na novináře a kritiky si díky internetu jen hraje, stejně tak by si mohlo ve volném čase hrát na indiány nebo hasiče. Přesto by se mělo poukázat na to, co čtenářům předkládá. Následuje tedy srovnání inkriminovaných odstavců. Hodí se doplnit, že recenzi na ComixZone doprovází i obrazová ukázka převzatá ze serveru Techno.cz. Martin Čuřík ji pro potřeby svého textu sám vyfotil, redakce ComixZone ji tedy nezískala od BB/artu, ale opět jednoduše ukradla, aniž by řešila zdroj.

Techno.cz:

Je možné, že za absenci jasného tahu na bránu jsou zodpovědní v první řadě hlavouni domovského DC. George Pérez si v rozhovorech stěžoval na nedostatek kreativní svobody, frustraci z neustále vyžadovaného přepisování a téměř nulové informace o směřování linie skotského autora. Těžko lze potom rozvíjet mytologii, když neznáte ani její nezbytný základ, kupříkladu zdali jsou naživu Kentovi a jaký mají případně vztah s ostatními. Pérez se údajně těšil, až od Supermana odejde, v druhém souborném svazku, který v češtině vyjde pravděpodobně příští rok, už proto nefiguruje v tvůrčím týmu.

ComixZone.cz:

Když už jsem načal ovlivňování této série vedením DC, musím říct, že si George Pérez v rozhovorech stěžoval na nedostatek kreativní svobody, frustraci z neustále vyžadovaného přepisování a téměř nulové informace o směřování linie Granta Morrisona. Těžko lze potom rozvíjet mytologii, když neznáte ani její nezbytný základ. Proto si také v další knize přečteme příběh od jiného tvůrčího týmu, jelikož ten původní Pérez opustil.

Vyjádření Jardooma z diskuse na ComixZone (text není redakčně upraven):

za 1) Obrázek sem vygoogloval a vůbec sem se nedival odkud je, pač me to nezajímá. Pokud je v dostatečné kvalitě a přímo z knihy, stahuju. za 2) V mé recenzi není nic, čím bych vykradl jinou recenzi. To že sem poukázal na fakt, který sem si přečetl jinde, je uplně jiná věc….

Pavel Kořínek nedávno v eskA2látoru upozorňoval na buranství ze strany nakladatelů. Tak tady máme z opačné strany i buranské recenzenty… Nic na tom nemění fakt, že za tím možná nebyl ani tak zlý úmysl („Muhehe, ukradnu to a nikdo si toho nevšimne!“), jako spíš totální ignoranství, bezelstná blbost a od počátku pokřivený přístup k roli recenzenta.

I když nikdo svéprávný snad nebude brát vážně článek, v němž se objevuje následující: „Tento styl je v New52 přesně nadiktován vedením DC, takže ať už čtete Batmana od Capulla nebo Action Comics od Moralese, koukáte pořád na podobné prvky, jejíž majitele rozpoznáte až po hlubším prozkoumání všech stránek.“

DC samozřejmě nediktuje výtvarníkům jejich styl. Pokud by si navíc autor výroku prohlédl všechny aktuální série od DC Comics a seznámil se se základní historií mainstreamového komiksu, zjistil by, že v souhrnu se dnes v komiksech od DC objevuje mnohem více stylů než v minulosti. Konkrétně Greg Capullo dokonce vychází z úplně jiné estetiky, dané úplně jiným vydavatelstvím. A tento odlišný styl tedy naopak nově vnáší do komiksů od DC. Pokud někdo rozpozná styly Capulla a Moralese až po „hlubším prozkoumání všech stránek“, měl by možná zvážit, jestli by v tomto předvánočním čase neudělal lépe, kdyby šel zkontrolovat vykrajovátka na cukroví.

Nicméně jedna věc je, když se autor ztrapní čestně, protože napíše pitomost z vlastní hlavy. Úplně jiná věc je, když se autor snaží působit chytře, a přitom musí doslovně vykrást text někoho jiného.

U recenzí je to navíc ještě horší než u zpravodajství. A to ani tak člověka nepotěší, když si sám zjistí informace přímo od nakladatelů nebo autorů a dá je do souvislostí (ano, kdysi se takovému člověku říkalo „novinář“), aby mohl napsat původní zprávu, s níž pak lidé z komiksové branže i velká média nakládají jako s veřejným majetkem. Vždyť je to přece na internetu, a ten je všech. Komiksárium je na tom v jedné věci úplně stejně jako kterékoli jiné profesionální nebo amatérské médium – náš původní obsah je naší největší hodnotou, proto bychom byli rádi, aby se s ní tak nakládalo. Nedovedete si představit, jak nízkou gramotnost, co se týče uvádění zdrojů u informací i fotografií, jsme řešili během vydávání zpráv o Ultimátním komiksovém kompletu. Objevovaly se nezdrojované informace, objevovaly se fotografie bez uvedení autora, jako kdyby to byl tiskový materiál přímo od vydavatele.

Problematikou zdrojování na českém internetu se samozřejmě zabývají i velká média, loni vznikl dokument Co se smí a nesmí při využívání obsahu na internetu. Snaží se jím řídit i Komiksárium, protože sami často pro celostátní média zastáváme funkci jakési předplacené České komiksové tiskové kanceláře. Aniž bychom ve zprávě byli zmínění jako zdroj, natož dostávali peníze. Níže pár příkladů.

Moebius versus Moebius

O smrti Moebia se redakce serveru Aktuálně asi dozvěděla z Komiksária. A jestli ne, tak stejně máme radost, že minimálně zprávu u nás četli. A nebáli se ji použít, jen to čtenářům neřekli, protože na tři slova „uvedl server Komiksárium“ zkrátka v dnešním zrychleném, přetechnizovaném, globalizovaném světě není čas.

Komiksarium.cz

Nejbližším spolupracovníkem Moebia byl Alejandro Jodorowsky, poprvé spolupracovali v roce 1978 na albu Les Yeux du chat. Společně stvořili například slavnou sci-fi ságu Incal (zatím jediné Moebiovo dílo přeložené do češtiny). (…) Moebius si vyzkoušel i spolupráci s Marvelem a Stanem Lee v příběhu Silver Surfer: Parable nebo na projektu The Halo Graphic Novel, v němž netradiční autoři adaptovali do komiksu videoherní klasiku Halo.

Aktuálně.cz

Nejbližším spolupracovníkem Moebia byl Alejandro Jodorowsky, filmař proslavený citátem „Žádám od filmu to, co většina Severoameričanů žádá od psychedelických drog“. Poprvé spolupracovali v roce 1978 na albu Les Yeux du chat. Společně však stvořili hlavně slavnou sci-fi ságu Incal. (…) Moebius si vyzkoušel i spolupráci s Marvelem a Stanem Lee v příběhu Silver Surfer: Parable nebo na projektu The Halo Graphic Novel, v němž netradiční autoři adaptovali do komiksu videoherní klasiku Halo.

Veřejnoprávní výpůjčky

Vychází soubor Nezbedné komiksy Josefa Lady, reportáž pro Českou televizi má udělat Lenka Vinšová. Nojo, o tématu ale moc neví, tak zkusí Google. A hele, tohle je docela dobrý kontext, budu vypadat chytře a k Pepkovi by se určitě našel i obrazový materiál…

Komiksarium.cz:

Nezbedné komiksy Josefa Lady berou čtenáře do let 1908 až 1916, tedy do časů, kdy za oceánem vycházel Little Nemo in Slumberland od Winsora McCaye, kdy George Herriman vymýšlel strip Krazy Kat, kdy Frank King ještě ani nezačal vydávat Gasoline Alley a kdy jistý E. C. Segar vůbec netušil, že někdy vymyslí nějakého Pepka námořníka.

Česká televize:

Reportáž Lenky Vinšové, čas 00:18.

Komiksový cyklus Češi vychází ze seriálu České století, Česká televize se mu proto poctivě věnovala. Moderátor Událostí v kultuře Jiří Svoboda chtěl zahájit rozhovor s výtvarníkem Petrem Novákem poutavým vykopávákem. Jenže ten den se toho ve světě stalo tolik, že si nestihl připravit vlastní text. Naštěstí věděl, kam se má podívat. A opatřil cizí myšlenku vlastním rázným přednesem, výkon takřka shakespearovský… Takže velké díky na Kavčí hory, že si platím za to, abych mohl poslouchat úryvky svých textů.

Hospodářské noviny:

Masaryk zde hájí zájmy Čechů a Slováků jako boxer v ringu, který samostatný stát vybojoval řadou zápasů. Argumenty symbolizují levé a pravé háky.

Česká televize:

Video Kreslíř Petr Novák o komiksu Češi, čas 00:33.

Ilustrační foto: DC Comics

45 komentářů u „Teď mě něco napadlo. Co kdybychom nekradli?“

  1. O tom, že DC nediktuje výtvarníkům jak má co vypadat, bych se rád pobavil. Ostatně o tom na newsaramě vyšel článek podložený rozhovorem. Takže autor, kterého momentálně prohlašujete za zloděje, měl určitým zpusobem pravdu. To že použil či přetvořil cizí větu ten nehodnotím

  2. Vaše gramatika i uvažování mi připomíná někoho z ComixZone.:) Článek podložený rozhovorem – rozhovorem s kým, link by nebyl?

    DC Comics nediktuje jednotlivým výtvarníkům, jaký mají mít styl. Vybírají si takové výtvarníky, jejichž styly jim vyhovují. Co si můžou tvůrci dovolit s postavou, kam můžou dovést její příběh, to už jsme zase někde jinde. Například J.H. Williams III opustil sérii Batwoman, protože DC zatrhlo tvůrčí přístup k postavě, nechtělo, aby se jí ve fikčním světě stalo to a to. Nikdy neřekli: “ Kresli míň jako ty a víc jako Jim Lee.“ Vidíte ten rozdíl, nebo ne?:)

  3. Já na Comixzone koukl, a musím říct že tento článek spíš schválně zesměšnil konkurenční partu. Přečetl jsem si celou diskuzi, ze které je komiksáriem vybráno pouze jedno vyjádření. Z řad komiksária je tohle hloupá cesta k uspěchu. Jelikož autor recenze z techna řeší jednu či dvě věty, převzaté z internetu. Internet je zdroj nepřeberného množštví informaci. Navíc je redaktor Comixzonu upravil( i když ne dostatečně).

  4. kizz/Jiří Palacký: Víte, u nás v adminu je vidět, když mají komentáře stejnou IP adresu…

  5. Zajímavé se takhle navážet do celé redakce jednoho webu na základě jednoho článku od jednoho jejich redaktora a při tom se ohánět „novinářskou etikou“ :-). Jasně, asi ten člověk pochybil, i když těžko říct, když si člověk pročte CELOU diskuzi, ale shazovat na základě toho celý web je trochu směšné.

  6. To je hold ten přístup mladé generace (teď reaguju na Jardooma a vycházím pouze z infa uvedeného u tohoto článku) – internet je free a může se tam úplně všechno. On je obecně problém českého školství, že s nějakým citováním atp. se člověk setká až na vysoké škole (a to ještě záleží na které) a na střední se podobné kopírování toleruje (resp. nikdo ho neřeší) – pak v tom daný člověk prostě nevidí problém.

  7. Insteal: Zrovna jsem si přečetl celou jejich diskuzi a musím říct, že na základě jedné věty shazovat celý web? Lukáš asi už neví o čem psát, když řeší takovou stupiditu. Lidi jsou hold svině a tady tento článek to jen potvrzuje.

  8. Insteal: kdo si s klidnou hlavou přečetl celou diskuzi, měl by zaregistrovat výsměšné reakce na server techno.cz a paradoxně i na článek samotný, ze kterého se čerpalo. Psal je mimo jiné i šéfredaktor ComixZone. Plusem ovšem je, že mi už zaslal omluvu nejen za pochybení jednoho z redaktorů, ale také za svoje chování.

  9. Tomu rikam paradni clanek o komiksu. Radsi sem hodte nejakou novinku, nez kritizovat nejake vykradani. Za posledni tyden tady nic zajimaveho. Radsi by te melo napadnout neco lepsiho….

  10. Martin Čuřík: Asi máš pravdu, jako co ten redaktor na ComixZone udělal, není v pořádku. Ale napsat o tom celý článek a nazývat celou redakci pubertální, plus že jsou to wannabe novináři, není zrovna moc kolegiální přístup. Samozřejmě pokud mi ušlo něco, čím ComixZone Komiksárium nějak poškodilo nebo pomluvilo, tak je to asi v pořádku, ale sleduji oba weby a ničeho takového jsem si nevšiml. Přijde mi totiž jen, že tento článek není ani tak o daném problému, ale aby si mohl autor zanadávat :-).

  11. Já být autorem článku z Comixzone, obrátil bych se na odstavec v zákoně č. 40/2009 Sb. (trestní zákoník). Pomluva. Znění tohoto zákona si každý umí vygooglovat. Tudíž by si žurnalisté v Komiksáriu měli rozmyslet, zda tento článek není v rozporu se zněním tohoto zákona.

  12. Bože! Etika a internet, ty slova se odjakživa odpuzují. Nevím, k čemu je tahle tvorba zlé krve dobrá! Chápu, že plagiátorství, nebo částečné opisy někoho naštvou, ale proč si to chlapci neřešíte interní cestou? Co? Kdybych měl spílat nad každým nápadem a myšlenkou, kterou jsem kdy vymyslel a jiní si ji bez ostychu přivlastnili, asi bych se z toho zbláznil! Chápu, že diskusi to vyvolá, objeví se spousta spravedlivých, kteří budou ten web ComixZone odsuzovat a naopak ti druzí, kteří se zase po vzoru vlastní spravedlnosti postaví za „utlačovaného“. Nakonec stejně zjistíte, že nic nevyřešíte. A odvolávání se na etiku… to jsem v dnešní době hyen a dobyvatelů prasečích koryt dávno vzdal. Takže, chlapci, kašlete na to a napište raději nějaký pěkný článek o komiksech, protože na Vaše stránky chodím k vůli nim a ne kvůli článkům a debatám hodících se na novinky.cz. Docela mi tohle všechno kazí nedělní večer, tak neblbněte!

  13. Komiksárium čtu dlouho a o serveru ComixZone jsem sice v životě neslyšel, ale tenhle ublíženecký článek mi připradá jako ubohost ve stylu „vyčůral jsem svůj podpis do sněhu a Franta přišel a počůral mi to.“ Podle všeho si myslíte, že jste novináři, ale zatím k tomu máte daleko.
    Krást cizí texty je samozřejmě ještě větší ubohost a ComixZone jsou zjevně nějací chudáčci, to nepopírám.

  14. kizz/Jiří Palacký: Je vám jasné, že pomluva znamená nepravdivý údaj?

    Killingjoke, Jirka Brazdil, Bierkerl: Tak bych raději psal něco, co mě bude bavit víc. Ale upřímně nemám chuť vytvářet prostředí, kde by se raději člověk neměl vyjadřovat k vykrádání textů, jen to s klidem přejít, dál psát a doufat, že se na něm příště někdo nepřiživí, protože jinak by se podle vaší logiky opět nemohl ozvat. Martin navíc patří do okruhu přispěvatelů Komiksária (píše i fotí), takže to byl další důvod.

    Na jednu stranu to chápu – jste čtenáři, co jen zadarmo konzumují konečný výsledek. Zkuste se na to na chvíli podívat z druhé strany a uvědomit si, že tomu výsledku něco předchází.

  15. a kdo řekl že to pravda je. Na jednu stranu je to Vámi překroucená verze, kterou tu předhazujete čtenářům na základě jedné reakce z celé řady diskuzních odpovědí. Pokud sam autor článku z Comixzonu neřekne, jo udělal sem to, není to pravda a jen spekulace, tvrzení proti tvrzení a jiné výrazy s tímto spojeny. Navíc si jejich věty jsou sice velmi podobné, avšak došlo k upravám, byť nepatrným. Tudíž je rozhodnutí zda něco „vykradl“ jen na policii která by toto hodnotila. Rozhodně zde nemůžete někoho označovat za zloděje. Pomluva, urážka na cti apod…. Takže krom čtení komiksů by nebylo od věci přečíst si základní odstavce zákona.

  16. Pořád se však pane Růžičko vyhýbáte odpovědět na to, proč by za chybu jednoho měla být bita celá redakce? A čím si zasloužila přízvisko „pubertální“? Nemluvě o plošném nedostatku etiky mezi jejich redaktory. Osobně mi přijde, že jste tímhle článkem využil příležitost očernit celý konkurenční web kvůli nedostatkům jedince…

  17. Mormegil: Pubertální neberu jako negativní přízvisko, označuje věk přispěvatelů. Odhaduju podle stylu článků a podle pubertální reakce v diskusi na ComixZone, když se Martin slušně zeptal. Doufám, že těm lidem není více než 18 let (etika viz stejná diskuse včetně reakce šéfredaktora, který by měl celý web reprezentovat).

    Mezi českými komiksovými weby patrně není žádná konkurence, není příliš o co soupeřit (peníze, reklama atd.).

    Na druhou stranu nemám problém přiznat, že úroveň textů na ComixZone je podle mého názoru v 90 procentech odstrašující. Jsem si jistý, že jiní čtenáři zase považují za odpad Komiksárium, což je taky v pořádku.

  18. Tak aby měl šéfredaktor šanci reagovat. Ano, na pana Martina jsem ze začátku byl asi nepříjemný kvůli necelistvosti informací z obou stran. Problém s textem je ten, že nepřenáší intonaci a mně přišel naopak jeho příspěvek dosti útočný. Nicméně jsem se panu Martinovi omluvil a věci uvedl do pořádku. A tak to také mělo zůstat, toto byl spor, který šel urovnat během dvou, tří zpráv. Náš web se do podobné situace nikdy nedostal a tento omyl redaktora, nedbalost než-li záměr, je politováníhodný, nicméně nejsme stroje a děláme chyby.
    To ovšem rozhodně neopravňuje Komiksárium, aby se do sporu připletlo jako světový policajt a začalo očerňovat náš web. Být Vámi, pane Růžička, dopřál bych si několikadenní meditaci na téma „etika“, kterým se tu tak moralisticky oháníte. Co vím, tak jsme Vašemu webu nikdy ničím neuškodili, do konce jsme na Vás párkrát odkázali jako na web, kam by měli čtenáři jít, pokud by chtěli ještě nějaké hlubší informace a Vy nás při první možnosti takto trapně potopíte. No, každopádně doufám, že jste na sebe patřičně hrdý, a že jste si tímto článkem dostatečně zchladil žáhu. Děkujeme, že na nás tolik myslíte. Přeji pěkný den.

  19. Lukáš Růžička: Přestože nechci slovíčkařit, tak se nemůžu zbavit dojmu, že to „pubertální“ v zde negativní nádech mělo, s ohledem na to, že jako zkušený redaktor máte dostatečně velkou slovní zásobu pro poukázání na věk :)

    Každopádně jak říkáte, je to otázka vkusu. Osobně jsem se jak na Vašem tak na CZ setkal s kvalitními články, mnohdy převyšující články toho druhého, proto se nemůžu CZ v tomto ohledu nezastat.

    Pokud tvrdíte, že mezi komiksovými weby není o co bojovat, tak zjevně opomínáte čtenáře. Pokud na váš web nebudou čtenáři chodit, tak proč jej dále provozovat?!

    Četl jsem celou místní diskuzi i tu na CZ a přestože chápu vaší pohnutku upozornit na nešvar spojený s autorskými právy, tak si stále myslím, že osočit tím celou redakci bylo celkem nemístné…

  20. Ježiš marja to se zas Ruzicka jednou predved :D :D reseni vetsi blbosti uz neslo? :D

  21. Zajímavý článek… Hlavně tedy ta druhá půlka – ale ta se asi měla napsat do samostatného článku, protože teď všichni budou řešit ten trapas s OPISOVÁNÍM cizího článku (ale „s drobnou úpravou, takže je to možná OK“ – to jako vážně?), který ale je docela blbůstkou, i když i to stojí za zamyšlení, vystihl to třeba Lenny, v čem bývá zdroj toho problému.

    Reakce Comixzonu jsou sice taky „zajímavé“, ale myslím, že mnohem zajímavější je to vykrádání ze strany Aktualne.cz a ČT – to mi docela hlava nebere…

  22. Uf, moje jméno tam nikde není, je to v suchu :) Dle titulku jsem se obával, že si Lukáš vzal na mušku neoprávněné šíření obrazových ukázek z komiksů… a ono je to nakonec úplně o něčem jiném. Etikou se můžeme ohánět do aleluja, ale pokud samy mediální molochy nepůjdou příkladem (viz ty prasárny v ČT), vždycky skončíme u toho „opisování“. Problémem moderních fanouškovských serverů je nedostatek kvalitních a schopných autorů a zároveň tlak na pravidelné chrlení textů, takže to pak vypadá tak, jak to vypadá. Kdyby si po sobě ten článek alespoň párkrát přečetli než ho vypustí do oběhu. Říkám to pořád, fušeřina světu vládne.

    Jsem na straně Komiksária, taky by mě nasralo, kdyby mi někdo ukradl myšlenku…

  23. Kaluž: „Uf, moje jméno tam nikde není, je to v suchu :)“
    Taky se mi ulevilo :)

    Jinak teda článek jsem četl a vesměs souhlasím s názorem, že krást se nemá :) ale můj dotaz zní: je inspirace cizím článkem krádež? Když si u nějakýho kolegy přečtu, co nevim a chci to napsat do svého článku, musím házet link na onen odkaz? A co kdyby mi to někdo řekl na ulici – na to těžko odkážu.

    Jde mi to, že se mi příčí představa, že bych něco kopíroval (krom seminárky na zš) příčí, ale je těžké se zorientovat CO VLASTNĚ je špatně a co dobře. Já osobně si dávám v podobných případech bacha a radši nepapouškuju, ale věřim, že ne každej nad tim až tak přemejšlí.

    A nezastávám se ani jedný ze stran, spíš tak přemejšlim nahlas.

  24. Mormegil: Čtenáři jsou samozřejmě hlavní. Ale oba servery mají zadarmo a oba přinášejí jinou náplň. Nemusí si tedy vybírat, jestli si konkrétní zprávu přečtou na jednom, nebo na druhém webu.

    Walome: Vztáhnu to konkrétně na Komiksárium. Když se tady dozvíš, že český autor XY chystá komiks Z, a ta informace nikde jinde na webu není, tak by se mi samozřejmě líbilo, abys na Komiksárium odkázal, pokud se rozhodneš napsat stejnou zprávu. Když budeš psát svou recenzi/zprávu a dáš do ní stejný odstavec jako z textu na Komiksáriu, tak je něco hodně špatně. Jinak nějaká inspirace, ze které vzejde úplně nový tvar, je mi vlastně… ukradená, čili jedno.:) Článek ani neřeší nějakou inspiraci, ale doslovné a sprosté přebírání nápadů a textů SLOVO OD SLOVA.

  25. Mrzí mě komentáře, které krádež bagatelizují… Krade se všude, krade každej, tak co… To je právě ten problém, kterej s krádežemi u nás mám – staly se normou! A to myslím hodně o naší společnosti vypovídá. Takže, krást se nemá a když se krade, tak by se aspoň mělo přiznat, že se kradlo a kde se kradlo… protože pak to už není krádež, ale citace a spokojenost je na obou stranách :-)

  26. LR: O webu comixzone toho opravdu moc nevím, ale nezajímá mě to. Co mě na druhou stranu zajímá je Váš způsob vyjadřování, který se mi do této chvíle líbil. Z přečtením tohoto článku jsem si o Vás udělal opravdu nehezký obrázek. Takové dětinské hádky jsou snad pod Vaši úroveň. Tedy alespoň jsem si to myslel. Prosím soustřeďte se na to, co Vám jde nejlépe. A to psát články o komiksech a né vylévat si nařknuté srdíčko. Tento článek patří na elementárně jiný webový server.

    Děkuji Váš věrný čtenář

    Kája Ledek

  27. Já v tomhle Komiksárium plně chápu, že mají tendenci se k tomu veřejně vyjádřit. Naopak nerozumím tomu, kam směřují argumenty jako „omyl redaktora, nedbalost než-li záměr“, „tvrzení proti tvrzení“ a „došlo k nepatrným úpravám“. Z těch dvou textů je naprosto zřejmé, že kromě drobné úpravy několika slov jde o prachsprostou kopírku. Není to případ, kdy si někde něco přečtu a pak zmíněnou informaci zakomponuju do článku, aniž si to uvědomím. Tady neměl redaktor ani dost rozumu, aby text zgruntu přeformuloval, takže je na první pohled patrné, že použil ctrl+c a pak teprve udělal nějaký kosmetický změny. Čili uvažovat o tom, že šlo o omyl nebo že je to jen tvrzení proti tvrzení se příčí zdravýmu rozumu. A zajímalo by mě, jak by někdo před veřejností obhajoval fakt, že vydal Pána prstenů pod vlastním jménem, ale krádež to není, protože Froda přejmenoval na Frantu Vomáčku (takže došlo k drobným úpravám).

  28. jelikož se dnes, nejen v naší společnosti, krade snad všechno (od věnců na hrobech až po unijní peníze), tak si mnozí myslí, že je to normální. samozřejmě není. a je jedno, jestli jde o diplomovou či seminární práci, nebo článek na internetu. i kdyby ho psal učiněný amatér, tak ten, kdo si ho zkopíruje, prostě krade. a to se jinak pojmenovat nedá. jinak zdejší články často svojí úrovní převyšují ty, které tvoří profesionální novináři ať už na netu, nebo v novinách a časopisech. jestli někdo tvrdí, že zdejší autoři nejsou novináři, tak já tvrdím, že ano (a má-li někdo vystudovanou žurnalistiku, ještě to neznamená, že je automaticky novinář…)

  29. No teda! Mr. Růžička asi vážně usíná každý den s vědomím, že je jeho vnitřnímu géniovi tento svět až příliš malý. Alespoň takto na mě působí potřeba, sdělovat své soukromé názory na věc širší veřejnosti skrz internetový server, u kterého jsem si doteď nevšimla, že by se zabýval podobnými subjektivně zaměřenými články. Měla jsem za to, že podobná srdceryvná prohlášení, s vizí „Spasme svět“, zde opravdu nepatří. Z toho důvodu by si titulek „pubertální“ zasloužil spíše pan Růžička. Neubráním se dojmu, že je tento článek jakousi snahou o vyvolání ve čtenáři pocitu lítosti a následnému zamáčknutí slzy nad vzniklou situací. Příště, až si budu chtít pustit nějaký dojemný film bez happyendu, čeká mě dlouhé přemýšlení o tom, zda raději nezavítám na stránky Komiksária a nepřečtu si tento intelektuálně bohatý článek.

  30. jiraiya/Karel Ledek: Hele kluci, kdyz uz musite prispivat, tak aspon nejak konzistentne pod jednim jmenem. Bez zmen pohlavi a tak…

  31. Uživatelka jiraiya se mnou sdílí domácnost, tudíž logicky má stejnou veřejnou ip adresu, ale to je detail pane Růžička. Spojovat dva lidi v jednoho bez podloženého důkazu je poněkud nemístné a urážlivé.

  32. Ty argumenty procomixzinovcu jsou paradni. Ukrast text je omyl. A kdyz je nekdo chycenej pri cinu, citi se jeste nemistne urazenej…

  33. Přesně tak. Když už něco opisuju, tak to ozdrojuju. Pokud ne, tak musím počítat s tím, že mi to někdo omlátí o hlavu. Když se to stane, tak to přiznám a omluvím se. Každopádně se trapně nevymlouvám jako malý Jarda. Ty texty jsou skoro stejné. Prej omyl……

  34. Takhle: Růžička má pravdu. Kradou se i texty a to až tolik, že to není pěkné.
    Ale! co se mi vážně nelíbí, to je styl článku. Jo, je útočný až moc. Nic proti tomu, agresivita není špatná, ale nějaké ubohé urážení a hanobení je prostě fuj, aspoň to nějak podložit nebo si rozmyslet, co napíšu.
    Co mě dostalo, to byl výrok o puberťáctví. Mám články Růžičky rád, vždycky mi přišel jako inteligentní člověk, ale dost možná jsem se zmýlil (jejda, ten útok jsem fakt neplánoval). jako víte co já jsem prostě asi o deset let starší a tak tomu prostě rozumim ze všech nejlíp a vy malí záprtci mi do toho vůbec nebudete kecat a možná radši nebudete kecat vůbec protože mně fousky rostly už dávno před váma a tak tomu rozumim dobře a líp a vůbec nejlíp a všichni pod osumnáct jsou blbečkové co by měli jenom držet hubu a nosit mi pivo co snad ani nemůžou pít hahaha. Pardon, ale tohle je vážně ubohé. A to hodně. Proč je odsuzovat jenom kvůli tomu, že jim MOŽNÁ není osmnáct? Prostě nikomu novému nedáme šanci, Pujmanová, Majerová a Wolker nám stačí.

  35. S Óňou nemůžu souhlasit, tohle jsem rozhodně z článku LR nevycítil… co jsem vycítil je nasranost, že se toto děje a bere se to za úplně normální věc. Jsem rád, že se LR ozval, protože přecházet to mlčením je taky na prd. A pokud třeba zrovna tahle přeháňka přispěje k tomu, že se bude krást méně (byť i jenom na spřízněných webech), pak měla reakce LR svůj účel.

  36. Z nesouhlasných reakcí mám dojem, že potrefené husy kejhají nejhlasitěji. Kdyby na Comixzone fungoval schopný editor, podívá se pro jistotu na webu, jestli jeho redaktor přináší nové informace nebo jen opisuje od ostatních. A kdyby si kluci z Comixzone vzali k srdci to, co tady Lukáš Růžička píše, mohlo by jim to pomoci udělat ze svého serveru něco více, než to, nad čím teď otřelejší čtenář dnes jen mávne rukou a už nikdy se tam nevrátí, tak jako se mi to stalo dnes, když jsem ze zvědavosti po přečtení tohoto článku na Comixzone zavítal.

  37. Dan: Tak jestli jsem to vycítil jenom já, tak to pardón. To by pak chyba byla na mé straně, že jak jsem se naladil na ten agresivní tón, tak jsem už zabarveně cítil všechno.
    Já jsem taky proti tomu obšlehávání, člověka pěkně štve číst dvacetkrát to samé. Jenom by to chtělo napsat jinak. Nebo jinam, protože agresivní články se vždycky čtou líp…

  38. Třeba takové noviny DNES, se s tím taky nepářou-prostě ke svému článku o Jaroslavu Malákovi použijí mojí fotku z Komiksária a nikdo se neobtěžuje alespoń zeptat….Marek SX

  39. Komiksarium ctu dlouho,dovolte mi reagovat na tuto diskuzi.Krast se proste nema,jak v obchode,tak ani takto/to jest pouzivanim textu nekoho jineho…To ale u nas zrejme urcita cast lidi nepochopi.Vubec se panu Ruzickovi nedivim,ze ho to sere.Precetl jsem nekolik clanku na tom citovanem konkurecnim serveru a musel jsem se smat.Uroven clanku je strasliva.Jsem zvykly na kvalitu komentaru na comics.cz,nebo zde..Tam je to plevel/ muj nazor.Karel Szabo

  40. LR: jojo, znovu opakuju, že souhlasím naplno s tím že krást se nemá a v tomhle konkrétním případě je to jasný.

    Já bych byl taky dost naštvanej, kdyby mě někdo projel ctrl c ctrl v, ale taky nějak nechápu proč ty lidi „píšou“ články, když je ani nepíšou.

  41. Tak a vypadá to přesně tak, jak jsem už v neděli předpovídal. Záležitost, která se vůbec nemusela řešit takto okázale se nafoukává a vylezlo tady „pověstných 36 spravedlivých“ na obou stran barikády…

    Nefandím ani jedné straně, protože obojí chování mi přijde minimálně trapné. Taky nemám rád, když někdo krade, ale z duše nesnáším to pseudomoralizovaní, které zde následně někteří předvádějí. Ono to totiž bývá tak, že papír, potažmo informační prostor snesou vše a ve skutečnosti zas tak morálně a eticky nežijeme. A nesnažte se mi tvrdit že ano, neznám osobně jediného člověka, který by žil podle „kodexu všeobecné spravedlnosti“ a aspoň jednou v životě neudělal něco špatného! Souhlasím, krást se nemá a motivy autora článku p. Růžičky chápu, ale z pseudomoralismu je mi na blití, jako z celé téhle diskuze a jejího směřování…

  42. TO Killingjoke
    Nevim,kdo tady pseudomoralizuje.Nikdo tady netvrdi,ze je Mirek Dusin.Ja jsem taky urcite udelal par prasaren,jako kazdy.Snad jsem se poucil a snazim se je nedelat.Cele to vnimam tak,ze proste u nas neni zadna ucta k dusevnimu vlastnictvi.Nechapu,ze se Vam zda trapne,kdyz se editor webu ozve proti kopirovani clanku svych autoru.Je to jeho povinnost.Jo a kdyz tu pisete,ze papir a informacni prostor snese vsechno,tak se musim smat,ze tu nejste pod svym jmenem,ale prezdivkou.Karel Szabo

  43. Nejde o editora, toho chápu. Jde o ty komentáře pod článkem a z toho co jsem napsal to je srozumitelné. Přezdívku používám spoustu let a jméno je dohledatelné…

  44. Já spíš nechápu, že se tady rozebírají 2 věty, které „převzal“.. Sakra ten článek byl dale obsáhlejší, tak proč se zde řeší už takovou dobu téměř banalita, která se podle všeho vyřešila omluvou a přiznáním pochybení.

Komentáře nejsou povoleny.