Budoucnost Star Wars časopisu zavisí na Disneym

Jedním z hrstky komiksových časopisů, které jsou u nás vidět na novinových stáncích, je měsíčník Star Wars Magazín od Egmontu. První číslo roku 2014 ovšem vyšlo až v únoru, následovat letos budou už pouze díly naplánované na 11. dubna a 23. května.

Důvodem dočasného zastavení série je společnost Disney, která značku koupila v roce 2012 společně s celým Lucasfilmem. Egmont nyní jedná o nové smlouvě. „Je to složitější, protože jsme oba velké subjekty a smlouva se řeší na portfolio produktů Disney pro celý svět. Většinou se řeší na dalších pět let, nyní obsahuje ještě více licencí a produktů než dříve díky akvizicím Lucase a Marvelu,“ oznámil Komiksáriu Matěj Kareš z české pobočky Egmontu.

Star Wars Magazín je úspěšný časopis a má své věrné fanoušky. Věříme, že licenci opět dostaneme a časopis bude pokračovat,“ říká Kareš. Star Wars Magazín má náklad 6000 kusů, začal vycházet v lednu 2012. Nejdříve kopíroval obdobný projekt v Polsku, v poslední době však nakladatelství vybíralo příběhy podle svého, takže v jiných zemích časopis nevycházel v takové podobě jako u nás.

Český magazín vyzobává jednorázovky nebo příběhy z různých sérií jako Star Wars: Empire, Star Wars Visionaries, Star Wars: Republic, nejčastěji pak ze Star Wars Tales. Objevili se v něm i hodně slavní nebo oceňovaní tvůrci, kteří do světa Star Wars přispívali v různé fázi kariéry. Například Joe Casey, Stan Sakai, Tony Millionaire, Garth Ennis, John McCrea, Dustin Weaver, Michael Zulli, Igor Kordej, Niko Henrichon, Paul Chadwick, Steve Niles, Ramón K. Pérez, John Wagner, Cully Hamner nebo Jerome Opeña.

Stěhování Star Wars pod Disneyho nejvíc zasáhlo americkou firmu Dark Horse, která se o kreslené verze Dartha Vadera, Yody a dalších starala od roku 1991. Od příštího roku se licence vrací zpátky Marvelu, který byl historicky prvním vydavatelem Star Wars komiksů. Některé sešity, které jsou obsaženy i v omnibusu Star Wars: Před dávnými časy… 1, vyšly ve Spojených státech ještě před premiérou prvního filmu v roce 1977.

Bude zajímavé sledovat, jestli Egmont získá pouze Star Wars, nebo přijdou i nějaké novinky z Marvelu.

Obálka čísla 1/2014

Ukázky z různých čísel Star Wars Magazínu