V Polsku proběhla první aukce komiksů

Hladinu českého rybníka už nějaký čas čeří diskuse o aukčních prodejích tvorby Káji Saudka. Tuzemský trh s komiksovými originály se teprve rodí a jistě bude zajímavé sledovat, jestli se kromě Saudka objeví další kreslíři, za jejichž díla budou zájemci ochotni dát statisícové sumy.

Podobné formování trhu probíhá také v Polsku, kde aukční síň Desa Unicum uspořádala 13. února vůbec první polskou aukci komiksu a ilustrace. Na dražbě nebyla zastoupena tvorba Grzegorze Rosińského, mezinárodně proslulého tvůrce Thorgala, jinak se ovšem nabízely výtvory prakticky všech tamních klasiků. I u nás je například známý Bogusław Polch (Funky Koval, Lidé a netvoři), Mieczysław Wiśniewski (Kapitán Kloss) nebo Zbigniew Lengren (Profesor Filutek).

Suverénním vítězem dražby se stala Christova pérovka ze série Kajtek i Koko. Její nový majitel za ní bez aukčních poplatků zaplatil 22 000 zlotých, tedy přibližně 143 000 korun. Příběhy dvou námořníků původně vycházely na pokračování v deníku Wieczór Wybrzeża od 50. do 70. let 20. století a později se dočkaly řady sešitových reedic.

Na pomyslném druhém místě skončila Chmielewského kresba vztahující se k jeho populárnímu dětskému cyklu Tytus, Romek i A’Tomek. Stála 11 000 zlotých, tedy 71 500 korun.

Bronzový stupínek si rozdělily Lutczynova parodie Supermana s Polchovu skicou motivu pro obálku kriminální řady Kapitan Żbik. Obě díla stála 8 000 zlotých, což je přibližně 52 000 korun.


Všechny dražené práce i prodejní ceny si lze prohlédnout zde, aktuální kurs se pohybuje kolem 6,50 korun za jeden polský zlotý.

1 komentář u „V Polsku proběhla první aukce komiksů“

  1. To jsou fakt nádherný věci…

    Super, jak se k některým dílům dražily perokresby i barevné podklady, na to už se dnes nedbá a koloruje se přímo originál. Následuje naprostá nemožnost kvalitně separovat barvy… takhle bohužel pracoval i Kája Saudek, koloroval přímo do originálu a podle toho taky většina jeho komiksů po tiskařské stránce dopadla… Zvlášť perokresbu dělá každý mistr, včetně Moebia… začne s tím také někdo z Generace 0? :)

Komentáře nejsou povoleny.