PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Omnibusy se čtou už i zprava doleva

kitaro

V posledním zápisníku – no, je to už nějaký pátek – jsem sliboval napsat něco o Kitarovi, takže se na něj podívejme blíže. Na první pohled vypadá jako obyčejný kluk. To, že má jen jedno oko, by až tak nevadilo, to se může stát, ale že v prázdné oční jamce bydlí jeho tatínek, který mu čas od času radí, už tak obvyklé není. Taky mu je už 350 let, ale jinak je to kluk jak buk.

Jinak se zápisník věnuje dvaceti letům Hellboye, obřímu kompletu Malého Nema nebo přednímu kanadskému autorovi Chesteru Brownovi, jehož komiks česky vydá Argo.

* Postava Kitara z tvůrčí hlavy Shigeru Mizukiho je vzdáleně podobná našemu Fanoušovi od Dana Černého – jeho posláním je též bojovat proti nadpřirozené havěti, ovšem s tím rozdílem, že neposílá postiženým faktury. V Japonsku jde o naprostý fenomén, ale otázkou bylo, nakolik se můžou několik desítek let staré příběhy chytnout v Americe, potažmo v Evropě bez náležitého kulturního zázemí, na kterém příběhy fungují.

I přes lehkou počáteční nedůvěru mne samotného překvapilo, jak snadno se příběhy čtou a o nějakém stárnutí tvorby nemůže být ani řeč. Příběhy sesbírané v kolekci od Drawnd and Quarterly vycházely mezi lety 1967 a 1969. Jsme tu na úrovni klasiky typu Tintina či Asterixe. Prostě nadčasová věc.

lone_wolf

* Po úspěchu některých sáhodlouhých manga řad vzniká pro vydavatele otázka, jak po čase sérii opět zpopularizovat pro novou vlnu čtenářů. Lze samozřejmě staré díly reprintovat, jak se tomu děje například u Berserka nebo lze přijít s novinkou – manga omnibusem. Ten loni začali testovat i Dark Horse u jejich nejprodávanější mangy vůbec – legendy Lone Wolf & Cub, která, doufejme, jednou vyjde i u nás. Zvětšením formátu z bunkobon (10 x 15 cm) na tankobon (13 x 18 cm) a zvýšením počtu stránek ze tří stovek na cca sedm stovek získala série opět na zajímavosti. A v červnu ještě navíc přijde pokračování původně osmadvacetidílné série pod názvem New Lone Wolf & Cub. No, uvidíme, ale do stejné řeky znovu nevstoupíš…

monster

* Se stejným manga-omnibus-nápadem přichází i nakladatelství Viz Media, které vrátí do hry mrazivý thriller Monster od Naoki Urasawy, ve kterém mladý doktor zachrání život chlapce, z něhož se vyklube masový vrah. Původně osmnáctidílná série se smrskne na pouhých devět dílů po dvaceti dolarech a nepochybně přiláká další fanoušky k fenomenálnímu autorovi, kterým Urasawa bezpochyby je. Jeho současní fanoušci, aspoň ti anglicky mluvící, by si ale už rádi přečetli jeho novinku Billy Bat, která už dávno vychází v Německu či Španělsku, ale místo toho Viz avizovali vydání série Master Keaton. Ta řadě Monster předcházela, takže na novinku si ještě počkáme tak někdy do roku 2016.

dealex

* A ještě jedna manga zprávička. Pokud si prolezete známé čínské vetešnictví Dealextreme, najdete zde figurky k sériím vycházejícím i u nás, jako jsou Bleach, Naruto či Death Note. Dají se bez problémů objednat s poštovným zadarmo.

cannon

* Myslíte, že se mohl na přelomu šedesátých a sedmdesátých let objevit v novinách strip plný vraždících agentů a obnažených žen? Inu mohl, armádní noviny Overseas Weekly nepodléhaly cenzuře, a tak v nich mohl rozjet legendární Wally Wood (EC Comics, Mad) příběhy chladnokrevného zabijáka Cannona ve službách US Army v boji proti hlavní padoušce Madame Toy, která trpí evidentní alergií na šaty. Kompletní Cannon právě vychází u Fantagraphics. Mrkněte na ty ukázky, četba pro vojáky jak vyšitá.

PAYING.interior_50.jpg

* Argo chystá komiks od významného kanadského autora Chestera Browna. Ten patří do trojice kumpánů, spolu ještě se Sethem a Joe Mattem, kteří se navzájem zobrazovali ve svých autobiografických komiksech. Brown je autorem takových klasik jako I Never Liked You či Ed the Happy Clown, nicméně český nakladatel sáhl po jeho posledním díle Paying for It (v překladu Sex za peníze). V něm autor vysvětluje, proč po svém rozchodu s poslední partnerkou začal vyhledávat sex jen s provozovatelkami nejstaršího řemesla. Celé to známý liberál pojal jako prezentaci nového životního stylu a připoutal na sebe určitou pozornost, nicméně kniha je podle mého názoru daleko méně zajímavá, než by se mohlo zdát.

hellboyday

* Na sobotu 22. března je vyhlášen Hellboy Day. Náš rudý kamarád s údernou pravačkou bude zrovna slavit dvacet let od prvního sešitu příběhu Seed of Destruction. Výročí bude zahrnovat akce v komiksových obchodech, bude vydán mini sampler s několika povídkami (včetně dosud nepublikovaných) a u Dark Horse vychází i kniha Hellboy: First 20 Years. Takže všechno nejlepší!

little_nemo

* Malý Nemo už vyšel v několika vydáních, naposledy to bylo tuším dvoudílné od Checker BPG. Teď ale chystá známé bookfetish nakladatelství Taschen velkou lahůdku v podobě kompletního vydání ve své XL řadě (34 x 44 cm). Kniha bude mít 672 stran, kam se kromě všech 550 Nemových snů vejde i 132stránkový úvod z pera Alexandera Brauna. Pokud sháníte komiksovou knihu, která bude mít nějakou hodnotu, jděte do toho a vykašlete se na české limitky. Cena je sice stanovena na 135 liber, ale mazlík větší než A3 se bude doma určitě vyjímat.

3 komentáře u „PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Omnibusy se čtou už i zprava doleva“

  1. Paying for it (škoda, že se v českém názvu nezanechal dvojsmysl) vřele doporučuju. Je to takový příspěvek do diskuze o legalizaci prostituce.

    Hodně zajímavé, protože to je v podstatě 100 % podle skutečnosti, a zábavné, protože autor je docela ujetý rozumbruda.

  2. Kompletní obří Little Nemo jsem viděl před lety v Nizozemí. Stálo to,mam takový pocit, kolem 80EUR. Na Book Depositiry se dá předobjednat s 10% slevou za 3 559,-Kč (http://www.bookdepository.com/search?searchTerm=Little+Nemo&search=Find+book).

    Jinak chválim Ninjerovy jeho ikonu, už mě nebavilo čakat, až Winshlussova Pinocchia vydá někdo v ČR a objednal jsem v angličtině. Luxusní kniha s výborným příběhem i výtvarnem…

  3. Le’Poreelo: Díky, je to naprosto vynikající záležitost, pro mě jeden z vůbec nejlepších komiksů, které jsem kdy četl.

Komentáře nejsou povoleny.