Peanuts zase mluví česky, začínají vycházet ve formátu Garfielda

UKÁZKY > Po roční pauze se v českém překladu vrací jeden z nejslavnějších stripů historie, u nakladatelství Plus vychází sešit Šťastný Snoopy: Sebrané stripy Peanuts I. Formát A4, 64 stran a cena 99 korun napovídají, že Peanuts našli inspiraci u úspěšného Garfielda od Crwe.

Plus dosud vydal pět sebraných knih vždy na jedno téma, například Snoopy po škole nebo Láska podle Snoopyho. Poslední ale vyšla v roce 2012, od té doby se řešilo, co s českými Peanuts bude dál, když sešlo z plánů na archivní kolekce ve stylu Fantagraphics. Sešitová řada bude řazená chronologicky, začíná se rokem 1965, přestože dílo Charlese Schulze debutovalo o celých patnáct let dříve.

„Peanuts šli v tom roce do filmu, objevili se na titulce časopisu Time a už byli víceméně usazená parta jak kresebně, tak povahově,“ vysvětluje volbu editor a překladatel Michal Jareš. Druhým editorem řady je Petr Onufer, který překládal zmiňované knižní soubory.

„V tuto chvíli jsou přeložené všechny stripy z roku 1965, ale do sešitu o 64 stranách se vešly jen leden až říjen. Zbytek roku plus část roku 1966 bude v dalším sešitu. Jde o sebrané stripy den po dni, včetně nedělních,“ říká Jareš.

Podle úspěchu Štastného Snoopyho se uvidí, jestli se v dalších sebraných stripech bude pokračovat. Čtenáři by se určitě nezlobili, kdyby parta kolem Charlieho Browna napodobila kromě Garfieldova formátu i jeho komerční krasojízdu – Crew v těchto dnech vydala už 41. sešit.



2 komentáře u „Peanuts zase mluví česky, začínají vycházet ve formátu Garfielda“

  1. Škoda jen vítězství ekonomického oddělení Albatrosu, aby se vešli do sta korun. Kdyby Peanuts vycházeli po jednotlivých letech, bylo by to milejší a smysluplnější.

Komentáře nejsou povoleny.