BD, je t’aime: Poslední píseň Synů Země

RECENZE > UKÁZKY > Letos zafoukal severák z hor brzy, zima si pospíšila. A nejen ona, na obzoru je válka, už je cítit štiplavý dým z vypáleného města Peloris. Konvoje se zbraněmi jsou napadány. Vojsko, které mělo zjednat pořádek, rozprášili drekkarští rytíři. Na úbočí hor byl spatřen drak. Na království Anoroeru padl temný stín.

Série Servitude není ani tak fantasy, jako spíše středověký politický thriller. Nejblíže má ke Hře o trůny, respektive literární předloze Píseň ledu a ohně. Nadsázku, zábavné postavy ani čarování v ní nenajdete. Zato je plná intrik, politického pletichaření, rytířů s pronikavými pohledy, incestu, ale i soubojů a bitev.

Svatba a zrada

Hlavní hrdina Kiriel je charismatický mladík, co se dokáže mistrně ohánět mečem, má smysl pro spravedlnost a nestrpí žádné příkoří, čili takový fantasy Mirek Dušín. Na začátku příběhu si bere královskou dceru, tím se z něj stane šlechtic, což nemůže být na škodu, jen kdyby z toho nepramenily nové povinnosti a závazky – odtud název Servitude – ke svému králi a tchánovi. A jako na potvoru je nyní království ve smrtelném nebezpečí.

Ničemný Aïon totiž touží ovládnout království Synů Země. O tom tajemném intrikánovi se zatím moc člověk nedozví, jen že za pomoci drog drží v šachu i císaře drekkarů a využívá tak jeho rytíře. Neváhá do královského rodu zasadit semínka zrady a štve proti králi vévodu z Omelu. Ten shromažďuje vojsko a později neváhá zamordovat královskou dceru a nevěstu hlavního hrdiny. To je poslední kapka a události se dávají do pohybu. Druhý díl se celý odehrává v drekkarském císařství, kde další hrdina Sékal z Aegoru čelí nejprve intrikám a poté i útoku na sebe a své blízké. Jeho neshody s císařem vyvrcholí při vzpouře otroků. Ve třetím díle se vracíme zpět do království Synů Země, kde se schyluje k válce a léčce na krále.

Scenárista Fabrice David servíruje rozmáchlý a mnohovrstvý příběh, do kterého obsadil velké množství hlavních a vedlejších postav, z nichž každá (se)hraje důležitou roli. Žádná tu není jen jako křoví. Za pozornost stojí detailní kresba Érica Bourgiera, hlavně v zobrazení jednotlivých postav. Výraz tváře a celkové vzezření často dokreslují jejich povahu a postavení, které zaujímají v královské hierarchii. Třeba na starém králi Garantielovi je vidět, že to dříve musel být nelítostný panovník, kterým je ostatně i teď. Hlavní hrdina Kiriel je už od pohledu vyložený sympaťák, kterého ale není radno naštvat. Pochvalu zaslouží i róby a brnění rytířů, nejen těch drekkarských. Nevýhodou tak precizní kresby ovšem je, že si čtenáři musí na každý díl vždy pár let počkat.

Vysoká cena za kresbu

Série vyšla i v polském Fantasy komiks magazínu, ale bez bonusů, které ji v originále zdobí. Jsou tu rodokmeny králů a princů, mapy, rozbory vojsk nebo nákresy bitev s přesuny jednotek. Autoři tak dávají čtenáři nahlédnout do dějin jejich světa a do předešlých událostí, o kterých padne v komiksu jen pouhá zmínka. Díky tomu se před čtenáři rozprostřela skutečná fantasy sága se zajímavou historií. Ne nadarmo byl třetí díl Sbohem králům oceněn tím, že se objevil mezi doporučenými tituly na festivalu v Angoulême.

Čtvrté album s podtitulem Iccrins vyjde 18. června. Na málokterý komiks se čeká tak napjatě, alespoň podle ankety čtenářů serveru Bedetheque. Zvlášť když trojka skončila v tom nejnapínavějším.

Servitude
Fabrice David, Éric Bourgier
Soleil, vychází od roku 2006









5 komentářů u „BD, je t’aime: Poslední píseň Synů Země“

  1. Tyhle moderní evropský kresby jsou tak pěkný, fakt škoda že takovýhle věci u nás moc nevycházejí.

  2. Light: Oprava – Tyto současné frankofonní komiksy u nás vůbec nevychází…

Komentáře nejsou povoleny.