Will Eisner Awards: Druhý Čech v historii má nominaci na komiksového Oscara

Hudebník a kreslíř Jaromír Švejdík publikující pod pseudonymem Jaromír 99 se stal druhým Čechem, který získal nominaci na prestižní Cenu Willa Eisnera.

V kategorii Nejlepší adaptace je nominovaný komiks Zámek, který „Devětadevadesátka“ kreslil na objednávku britského nakladatelství SelfMadeHero (článek zde). Česky Zámek vyšel loni na podzim u Švejdíkova domácího nakladatelství Labyrint.

První českou nominaci získal v roce 2008 ilustrátor Petr Sís za album Zeď – Jak jsem vyrůstal za železnou oponou, tenkrát v kategorii Nejlepší publikace pro děti. Album, které se pohybuje na pomezí komiksu a obrázkové knihy, vyšlo česky také u Labyrintu.

Švejdík vedle Tarantina

Nakladatelství Joachima Dvořáka vydalo i trilogii Alois Nebel, která Švejdíkův pseudonym proslavila, a mysteriózní autorský komiks Bomber, za nějž Švejdík získal cenu Muriel.

Adaptaci Kafkova stejnojmenného, nedokončeného románu napsal David Zane Mairowitz (Proces: Grafický román nebo Kafka s ilustracemi Roberta Crumba). Soupeřit bude s tituly The Complete Don Quixote (SelfMadeHero) od Roba Davise, Django Unchained (DC/Vertigo) od Quentina Tarantina, Reginalda Hudlina a R. M. Guéry, Richard Stark’s Parker: Slayground (IDW) od Darwyna Cookea a s mangou The Strange Tale of Panorama Island (Last Gasp), kterou nakreslil Suehiro Maruo.

Proč Oscaři

Ceny oficiálně pojmenované The Will Eisner Comic Industry Awards jsou považovány za komiksové Oscary. Jejich prestiž vychází z tradice (poprvé se udělovaly v roce 1988), z mediálního a komerčního ohlasu, který přináší laureátům, a ze způsobu hlasování – nominace dává dohromady pětičlenná či šestičlenná porota, o vítězích mohou online rozhodovat nominovaní, tvůrci komiksů, komiksoví nakladatelé a redaktoři, historici, knihovníci nebo majitelé a provozovatelé specializovaných obchodů s komiksy.

Ceny Willa Eisnera se každoročně předávají na Comic-Conu v San Diegu, největším americkém srazu příznivců komiksu a popkultury. Letos slavnostní ceremoniál proběhne 25. července.

Kompletní nominace najdete zde, šancím Zámku a nominacím se budeme blíže věnovat v následujících dnech a týdnech.

2 komentáře u „Will Eisner Awards: Druhý Čech v historii má nominaci na komiksového Oscara“

  1. Tohle je ten druh zprávy, po které vám pukne srdce a praskne žilka v mozku zároveň.

Komentáře nejsou povoleny.