Batman a narozeniny, které nebyly

GLOSA > V rámci úterní diskuse Kritického klubu A2 jsme se bavili o „zlatém věku komiksu v Česku“ a co je na takovém označení pravdy. Shodou okolností se k tématu ve stejný den nezáměrně vyjádřili i na Českém rozhlasu, Radiu Wave, v České televizi nebo na serveru Aktuálně, když referovali o 75. narozeninách Batmana. Údajně se poprvé představil čtenářům 27. května 1939.

Je to trochu jinak. Nebo lépe řečeno: Je to úplná kravina.

Celé to evidentně vzešlo ze zprávy České tiskové kanceláře, kde Batmanovo jubileum dostal na starost nebohý redaktor/elév, zmiňovaná média pak zprávu vyhodnotila jako dostatečně „sexy“ a přebrala ji. Celostátní média v Česku ostatně pravidelně informují o jubileích superhrdinů, úmrtích superhrdinů nebo změnách ras, sexuální orientace a vyznání superhrdinů. A nutno říct, že i Batman narozeniny má, jenom holt o dva měsíce dřív.

Sešit Detective Comics #27, kde měl Batman premiéru, má na obálce květen, což ale neoznačuje datum vydání. Vyšel 30. března, tehdy lidé poprvé viděli a četli komiks s Batmanem. Další část nákladu nebo dotisk pak šly do prodeje v dubnu. Co česká média ve skutečnosti slavila, je doba, kdy trafikanti a pumpaři stahovali neprodané kusy z pultů a stojanů. V rámci konkurenčního boje se tam už tlačily další, čerstvější komiksy.

Datum na obálce komiksu odjakživa sloužilo k orientaci prodejců, ale zároveň prodlužovalo jeho životnost. Kolemjdoucí v březnu, dubnu a květnu si spíš koupí komiks s květnem na obálce, než aby si v květnu nebo dubnu koupil komiks s březnem na obálce. Vydavatelé s datem čachrovali o měsíc, o dva, o tři… Strategie měla docela humorný rozměr – pamětníci ve Spojených státech vzpomínají, jak jako kluci v červenci, v poslední den školy, utíkali pro várku nových komiksů. A ty nesly na obálce depresivní nápis září, jako kdyby jim celé prázdniny utekly jen během cesty z lavice do trafiky. Konkrétně u DC Comics tenhle zvyk vydržel dodnes, takže i letošní březnové číslo Batmana mělo na obálce květen.

Slavení nesmyslných narozenin Batmana není nejpalčivějším problémem komiksu v Česku, ale nějaká kombinace stereotypů a ignorance vždycky jednou za čas natáhne chapadla, aby nás uvrhla do bubliny mimo čas a realitu, do našeho „zlatého věku komiksu“. Když se nesmysly budou dostatečně dlouho opakovat, nejlépe tisíckrát, stanou se jednou pravdou. Tak si hlavně zapamatujme, že všechny zásadní komiksy u nás už vyšly.

Vánoce na „únorových“ obálkách


Obrázky: Michael Turner, DC Comics

9 komentářů u „Batman a narozeniny, které nebyly“

  1. Vtipné… nebo spíše k pláči. Včera jsem sice ČT neviděl a možná tam takovou kravinu plácali, když o tom píšete. Je mi však záhadou, co k tomu zrovna ČT vedlo, protože jsem si sakra jistý, že dávali medajlonek o Batmanově narozeninách na ČT24 už právě v tom březnu a tedy správně. Buď tedy mají všichni redaktoři velmi krátkou paměť, nebo jsem měl v březnu halucinace… Jen teď doufám, že je to ta první možnost :D Díky za článek, pobavil a zároveň jako Batmanova fanouška moc nepotěšil…

  2. I kdyby měl článek pravdu (čemuž věřím), myslím, že důležitější je, že si na Batmana jako na „osobu, která má narozeniny“ vůbec někdo vzpomněl. Co na tom, že se třeba sekl o dva měsíce – Batman je jen pro lidi, kteří vědí, že DC comics píše „špatná“ data na obálky? Není to trochu krátkozraké?

  3. Souhlas s Janou. Přijde mi to jako zbytečný haló. Kdyby se sekli o rok, tak nic neříkám, ale takhle..

  4. Presne.. To nam jen Lukas Ruzicka musel dokazat, ze je chytrejsi jak radio.

  5. Já naopak naprosto souhlasím s Lukášem, že i když se jedná o zdánlivou drobnost, je symptomatická a ukazuje, jak v médiích (nejen) o komiksu často informují lidé, kteří o něm nemají pravdu. A vytvářejí tak pokroucenou virtuální realitu, která může být velmi škodlivá.

  6. Prokůpku, občas překrucuješ realitu ty osobně a to ohledně doby před rokem 89. Děláš vlny a geroje tam, kde jsi nikdy nebyl. Sloužíš hydře USA a kapitalistům. Často je tvůj názor nebezpečný a pokud se někdo sekl před 75 lety o 2 měsíce, není to už dnes jedno, když ty překrucuješ vše před rokem 89 ?! Hledáš hrdiny v náznacích tam kde nikdy nejsou. Prober se. Nebavíš mě a nudíš mě, ty celebrito.

  7. Celá kauza je taková bouře ve sklenici vody. Novináři často píšou o věcech, kterým příliš nerozumí, což často vede k podobným přešlapům. Takže bych nebyl tak přísný jako Prokůpek, kterého si jinak samozřejmě vážím. Nyní si ho ostatně vážím dvojnásob, když jsem se od Kardiaka dozvěděl, že slouží hydře USA a kapitalistům :-) .

  8. was: Ale jaká bouře? Je tady o tom jeden krátký článek jako alternativa ke zmiňovaným zprávám, které zasáhly daleko více čtenářů. Ať si každý přebere, jestli mu to vadí, ale my aspoň dáváme tu možnost, ne?

  9. „pokud se někdo sekl před 75 lety o 2 měsíce, není to už dnes jedno?“ A já si celou dobu myslel, že je řeč o tom, že v rádiu se sekli letos :)

    Já jsem rád, že o těchto věcech komiksárium informuje. Ale was má pravdu, že je možná trochu přehnaný z jednoho spleteného data apokalypticky vyvozovat, že v Česku „nějaká kombinace stereotypů a ignorance vždycky jednou za čas natáhne chapadla, aby nás uvrhla do bubliny mimo čas a realitu“…

Komentáře nejsou povoleny.