Český komiks dorazil k břehům Kickstarteru

Komiksový crowdfunding se u nás posunul na další úroveň, domácí autoři Viktor Šauer a Michael Petrus vybírají peníze na americkém Kickstarteru. Přes nejznámější platformu pro fanouškovské financování kreativních projektů chtějí dát dohromady devět tisíc dolarů na vydání fantasy komiksu On the Coast of Dreams o obyčejném muži, který se kvůli záchraně své dcery musí vydat do říše snů.

„Chceme vědět, zda je o náš příběh zájem i ve světě, a chceme mu dát co největší dosah. Je to i takový experiment – jak nás budou vnímat lidé venku, kteří nemají vztah k českému autorovi a kteří ho nebudou podporovat jen proto, že se čeští komiksoví autoři musí podporovat, když jich je tak málo,“ říká kreslíř Michael Petrus. Když se ale sejde dostatek domácích přispěvatelů, komiks vyjde i česky.

Šauer a Petrus spolupracují pravidelně, tvořili například seriály GEN7 a Obloha zítřka pro ABC. Komiksu On the Coast of Dreams, kterému česky říkají Na Břehu Snů, věnovali dva roky. Jako mistr písma je ještě doplňuje Miloš „Mankin“ Mičátek, jenž dělal lettering komiksů Lupus nebo Tři stíny (za něj získal i cenu Muriel).

Ani charita, ani sázka

V přepočtu 180 tisíc korun je podstatně vyšší suma, než jakou dosud vybíraly komiksy na tuzemských obdobách Kickstarteru. Například Mikuláš Podprocký chtěl na černobílou Divočinu padesát tisíc korun. „Plnobarevný tisk a černobílý tisk je finančně značný rozdíl. Další věcí je, že si většina lidí neuvědomuje, kolik z cílové částky autoři skutečně dostanou,“ vysvětluje Petrus. „Odpočtou se poplatky Kickstarteru a Amazonu (Kickstarter si bere 5 procent, online transakce jdou přes službu Amazon Payments, která inkasuje 3 až 5 procent – pozn. red.), odpočteme daň, kterou musíme odvést, a také provizi pro amerického zprostředkovatele. Z částky tak ubyde téměř 40 procent. Poslední věcí je to, že poštovné po světě a do Spojených států je skutečně drahá záležitost. Na tom, že tudy proteče značná část z vybraných peněz, se shodují i vývojáři her.“

Zmiňovaný zprostředkovatel je nutný, protože projekty sice mohou finančně podpořit lidé z celého světa, ale zakládat je mohou jen obyvatelé Spojených států, Velké Británie, Kanady, Austrálie, Nového Zélandu a Nizozemska. Zní to možná komplikovaně, nicméně pro podporovatele je situace výrazně přijemnější: dávají peníze čistě podle zvolené odměny, navíc se z účtu odečtou až v momentě, kdy je kampaň ukončená a především úspěšná. České servery Startovač a Hithit naopak peníze odečítají hned a pak je zase posílají zpátky, když se projekt nezaplatí.

Crowdfunding sice funguje na principu „všechno, nebo nic“, ale to znamená, že projekt musí vybrat celou požadovanou částku. Pro podporovatele to v případě komiksu není hazard ani charita, ale spíš typ předobjednávky – dostane produkt, jen ho musí zaplatit dlouho dopředu. Konkrétně On the Coast of Dreams se – uspěje-li – bude distribuovat v srpnu.

Českou verzi nakopne jedině zájem doma

Přispět mohou i Češi, tvůrci jim komiks doručí zdarma. Když si jich alespoň 300 zvolí za odměnu jakýkoli balíček obsahující tištěný komiks (nejlevnější je za 20 dolarů), dostanou všichni Češi komiks v rodném jazyce, tedy s titulem Na Břehu Snů.

„Na Čechy určitě nechceme zapomínat, jen víme, jak to u nás s vydáváním komiksů chodí, jak to je nákladné a často prodělečné. Nevím, jestli je tu komunita skutečně tak velká, abychom uspěli,“ říká kreslíř. „Bojíme se toho, že Češi nebudou chtít podpořit anglickou verzi, stejně jako se bojíme, že si kvůli nám nebudou chtít vytvořit účet na Kickstarteru a platit tam kartou. Jsou to překážky. Ale jednou jsme se rozhodli, že to zkusíme, a tohle je daň, která to provází.“

Kickstarter zatím pomohl na svět 1921 komiksům, na které lidé dali celkem 25,2 milionu dolarů. Úspěšnost komiksových kampaní je 49,81 procent. Nejdéle 14. června budeme vědět, jestli první český pokus statistiky vylepší. Sledovat ho a přispět můžete tady.




2 komentáře u „Český komiks dorazil k břehům Kickstarteru“

Komentáře nejsou povoleny.