Čeští tvůrci kreslí Usagiho pro Stana Sakaie a jeho manželku

Když měl Stan Sakai v roce 2009 autogramiádu v pražském kině Světozor, byl usměvavý a skromný, jak často mistři svých oborů bývají. Těžko říct, jestli mu přešly pod kůži příběhy pokorného samuraje Miyamota Usagiho, nebo jim celou kariéru věnoval právě proto, že v sobě sám takovou pokoru nosil už předtím. Pověst jednoho z nejmilejších autorů provází Sakaie i ve Spojených státech, kde je díky sérii Usagi Yojimbo komiksovou hvězdou. O to bolestivější je, s čím se Sakai musel minulý rok potýkat: zemřel mu rok a půl starý vnuk a jeho žena Sharon bojovala s nádorem na mozku, v důsledku čehož potřebuje nákladné léky a 24hodinovou péči.

Protože pojištění těžkou situaci nepokryje, probíhá ve Spojených státech benefiční aukce, jejíž veškeré výdělky poputují Sakaiům. Komiksárium se k akci připojí společně s nakladatelstvím Crew, které řadu Usagi Yojimbo vydává česky. Na Crweconu se 7. června budou dražit kresby a obrazy s motivy z Usagi světa, vytvoří je domácí výtvarníci.

V USA se do finanční podpory Stana Sakaie zapojily osobnosti jako Mike Mignola, Jeff Smith, Bill Sienkiewicz, Dave Gibbons, Matt Groening nebo Gilbert Hernandez. U nás účast přislíbili Dan Černý, Jan slizard Gruml, Tomáš Chlud, Branko Jelinek, Petr Kopl, Nikkarin, Vladimír Strejček, Ticho 762, Petr Včelka a Vojtěch Velický. Možná ale přibudou i další jména. Tvůrci, kteří by se do aukce rádi zapojili, mohou psát na náš mail komiksarium@gmail.com. Pokud by Crwecon nestihli, dají se případně díla prodávat i přes náš Komykšop nebo web nakladatelství Crew. Kromě toho je možné přispět také přes PayPal.

Nakladatelství Crew zajistí doručení peněz, o české iniciativě jsme zároveň informovali Stevena Wyatta z organizace Comic Art Professional Society, která aukce organizuje ve Spojených státech. Sakaie samozřejmě podporuje i jeho domácí nakladatelství Dark Horse, které v červenci vydá publikaci The Sakai Project: Artists Celebrate Thirty Years of Usagi Yojimbo, jejíž výdělky také půjdou vícenásobnému držiteli Ceny Willa Eisnera.

Od roku 2009 vyšlo česky 21 knih z řady Usagi Yojimbo, k tomu barevné album Yokai a speciál Vesmírný Usagi. V Americe v srpnu vyjde první sešit šestidílného příběhu Senso, o němž Sakai mluvil právě při své návštěvě Prahy. Usagi potká mimozemšťany z Wellsovy Války světů. Než v plné síle zaútočili na viktoriánskou Anglii, poslali průzkumníky do doby samurajů.

Usagi v podání Petra Kopla