Green Arrow začíná. Deset stran z Roku jedna

UKÁZKA > Český lukostřelecký svaz jistě vítá vydání komiksu Green Arrow: Rok jedna jako netradiční propagaci své disciplíny. Méně známý kolega Batmana a Supermana se v Česku představuje poprvé v samostatném příběhu, který je moderním přepracováním jeho původu.

Britské duo Andy Diggle a Jock zvolilo v roce 2007 podobný přístup jako dva roky před nimi tvůrci filmu Batman začíná: pro tradiční prvky z mytologie Green Arrowa, jako jsou hroty šípů s různými funkcemi nebo zelený kostým s kápí, hledají realistické, nebo o další souvislosti pohloubené vysvětlení. Rok jedna vydaný BB/artem není ani tak superhrdinský komiks jako spíš thiller kombinující Ramba a Robinsona Crusoe. Nezodpovědný playboy Oliver Queen je uvězněný na odlehlém ostrově, opouští jej už jako Green Arrow.

I když se to možná nezdá, Diggle a Jock měli na co navazovat, protože Green Arrow si v historii superhrdinského komiksu připsal několik přesných zásahů. Když se zámožný švihák Oliver Queen přestal podobat kopii Batmana, scenáristi ho začali pojímat jako levicového hrdinu, skrze nějž mohli komentovat sociální problémy, ale i konvence superhrdinského žánru. Platí to zejména o Dennisu O’Neilovi, který Queenův světonázor v 70. letech konfrontoval s přístupem vesmírného policisty Green Lanterna. Z toho období pochází i slavný příběh, v němž Queenův sidekick podlehl mámení heroinu.

Drsnější Robin Hood

Možná ještě důležitější roli sehrál scenárista Mike Grell, který na přelomu 80. a 90. let přetvořil Green Arrowa v městského lovce působícího v Seattlu a postavil jej proti zkorumpovaným byznysmenům a mafii. Památná je především temnější minisérie Longbow Hunters z roku 1987.

Přesně v duchu doby ovlivněné úspěchem Strážců a Návratu temného rytíře se Queen vyrovnával s vlastním stářím a odkazem, který po sobě (ne)zanechá – musel přijmout, že jeho partnerka Black Canary nechce mít děti. Z příběhu Longbow Hunters si pak navíc do následující měsíční série Green Arrow odnesla trauma z mučení (v podstatě symbolizovalo znásilnění), kvůli kterému odmítala sex. Dnes bychom Grellovu pouliční sérii (napsal 80 sešitů) nejspíš označili za předchůdce Daredevila od Bendise a Maleeva.

Diggle a Jock ale tematicky navazují i na Stříbrný věk, kdy trajektorii Green Arrowa určil klasik Jack Kirby. I když hrdinu inspirovaného Robinem Hoodem a jeho filmovým představitelem Errolem Flynnem nevymyslel, poprvé vyprávěl o tom, jak Queena zocelil pobyt na ostrově. Trosečnické epizodě se věnuje celý Rok jedna.

Ostrovní linii v současnosti paralelně aktualizují dvě díla: měsíčník Green Arrow od týmu Lemire/Sorrentino a seriálová verze Arrow, která pracuje i s Kirbyho příběhy, nápady Grella a Rokem jedna. BB/art by zřejmě rád nalákal právě diváky populárního sériálu, jehož druhá sezóna nedávno skončila.










2 komentáře u „Green Arrow začíná. Deset stran z Roku jedna“

  1. Walome: Recenze na Komiksáriu se poznají minimálně tím, že jsou označené jako recenze.:)

Komentáře nejsou povoleny.