Image nabízí balík s největšími hity, cenu nechává na nás

Kampaň nakladatelství Image Comics a serveru Humble Bundle je všechno, jen ne „skromná“, jak by napovídalo slovo humble. Čtenáři si mohou stáhnout úvodní svazky čtyř populárních sérií v elektronické podobě, cenu si určí sami. Na výběr jsou formáty PDF, CBR nebo ePub, kompatibila jde napříč platformami (iPad, Android, Kindle, Nook).

V základním balíku jsou populární řady East of West, Fatale, Lazarus a Morning Glories.

Ten, kdo zaplatí víc než průměrnou sumu počítanou z dosavadních nákupů, dostane navíc dva svazky vzývané řady Saga a úvodní díly sérií Invincible, Chew, Revival a Manhattan Projects. Žádné béčkové ležáky, ale tituly z vlajkové flotily nakladatelství, která letos opět dobyla několik nominací na Cenu Willa Eisnera. Průměrná cena je v současné chvíli 9,97 dolaru, tedy asi 200 korun. Nabídka je časově omezená, potrvá ještě necelý týden.

Netradiční charita

Kdo se „plácne přes kapsu“ a dá 15 dolarů (asi 300 korun), obdrží ještě první a zároveň dvacátý svazek série Walking Dead/Živí mrtví. (Zřejmě se počítá buď s nováčkem, který sérii teprve objevuje, nebo naopak s pravidelným čtenářem, který čeká na soubory a tak mu přijde vhod čerstvě vydaný díl.)

Humle Bundle je zavedený server, který nabízí podobné balíčky z oblasti hudby, filmu, videoher nebo eknih, akce je vždy spojená s charitativním projektem nebo neziskovou organizací. Od roku 2010 pro ně Humble Bundle vybral 37 milionů dolarů. První komiksový balík má pomoct neziskové organizaci Comic Book Defense Legal Fund (CBDLF), která bojuje s cenzurou ve světě komiksu, ať už se s ní setkávají autoři, knihovny nebo prodejci.

Každý nakupující předem sám určí, jakým dílem se peníze rozdělí mezi Image Comics, CBDLF a Humble Bundle coby zprostředkovatele.

Jak na piráty

Nadto je akce docela nebojácným experimentem, který nabízí alternativu k pirátství. S přechodem na digitální platformy se komiks poprvé v historii octl v situaci, jakou hudba, videohry nebo film znají už roky – komiks se dostává na internet ve stejné kvalitě, za jakou se jinak platí. Pryč je doba rozmazaných skenů s posunutými barvami, nakladatelé dnes kvůli comiXology a spol. stejně sami vyrobí špičkovou digitální verzi.

I kdyby každý z aktuálně 29 tisíc majitelů balíčku zaplatil jen dolar, dělá to o 29 tisíc dolarů víc než pokoutně stažené kopie. A člověk už musí být skutečně ortodoxním vyznavačem pirátství, aby za komiksový bundle nedal ani dolar a raději si komiksy v něm obsažené ulovil jinak.

Prodejní model „zaplať, kolik chceš“ není novinkou ani u předních tvůrců, například Brian K. Vaughan a Marcos Martin ho uplatňují u oceňované série Private Eye, kterou si digitálně vydávají přes vlastní label Panel Syndicate. Peníze, které jim čtenáři dobrovolně zaplatí, si pak rozdělí jen mezi sebe a Martinovu partnerku Muntsu Vicente, jejíž coloring je pro sérii zásadní.

Saga (Brian K. Vaughan, Fiona Staplesová)

Lazarus (Greg Rucka, Michael Lark)

East of West (Jonathan Hickman, Nick Dragotta)

Manhattan Projects (Jonathan Hickman, Nick Pitarra)